Yurt Haber |
Üreticilerin hedefi rekolteyi artırmak |
RİZE Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, Türkiye’de bu yıl toplam kivi üretimin 15-20 bin ton civarında olmasının beklendiğini belirterek, ‘’Üretimdeki yetersizlik sebebiyle tüketimimizin yüzde 60’lık bölümü ithal edilmektedir. Üretimimizi 2-3 katına çıkartırsak ürettiğimiz kiviyi iç piyasada tüketeceğimiz gibi ihraç etmemiz de mümkün olacak’’ dedi. Paliç,yaptığı açıklamada, kivi hasadı ve fiyatına ilişkin 3 Kasım’da toplantı yapılacağını belirterek, şöyle dedi: ‘’Üretici ile kivi alıcılarını bir araya getirerek komisyoncuları aradan çıkarıyoruz. Giresun’dan Hopa’ya kadar kivi yetiştirilen bölgelerden numuneler alarak şeker ölçümleri yapıyoruz. Şu ana kadar şeker oranı 4.5-5 civarlarındadır. Geçtiğimiz yıl yüzde 50 oran kalite ise bu yıl yüzde 80’e çıkmıştır. Bu sevindirici bir gelişmedir. Ancak kivi hasadının başlaması için şeker oranının 6,5’lere çıkması gerekiyor.’’ Kivinin olgunlaşmadan piyasaya sürülmesinin ihanet olacağını ifade eden Paliç, ‘’Şu anda piyasada yerli kivi olduğu söyleniyor. Yerli kivide hasat dönemi Kasım’ın ikinci yarısı olarak görünüyor. Beklenen olgunluğa ulaşmadan toplanan kivi bütün piyasayı etkilemekte ve üretici zarar etmektedir. Olgunlaşmadan toplanarak piyasaya sürülen yerli kivinin toplatılarak imha edilmesi gerekiyor. Yetkililer bu konuda ürün kalitesi için gerekli önlemleri almalı’’ diye konuştu. |
19.10.2010 |