Olgunlaşmadan toplanan kivinin kalitesi bozuluyor |
Rize Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Nevzat Paliç, kivinin hasat tarihlerini belirlemek için sektör temsilcileriyle bir toplantı düzenleyeceklerini belirterek, kivinin olgunlaşmadan toplanması ve kalitesinin bozulmasının önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi. Paliç, yaptığı açıklamada, bölgede kaliteli kivi üretilmesi ve Rize kivisinin marka değerinin korunmasına önem verdiklerini belirterek, başta Rize olmak üzere Doğu Karadeniz’in ‘’kivi bölgesi’’ olarak tanınması için çalışma yaptıklarını anlattı. Sürmene’den Hopa’ya kadar olan bölgede hemen hemen aynı kalitede kivi yetiştiğini söyleyen Paliç, ‘’Bu bölgede Türkiye’nin en kaliteli kivisi yetişiyor. Bu kaliteyi korumamız ve geliştirmemiz gerekiyor’’ dedi. Bölgedeki kivi rekoltesinin her yıl arttığını ve bu yıl rekoltenin 7 bin tona ulaşacağını tahmin ettiklerini ifade eden Paliç, şunları söyledi: ‘’Tam gelişmemiş olan kivinin hasat edilmesi, kalitesini düşmesine neden olmaktadır. Bu nedenle ilimizde kivi hasat tarihlerini belirlemek için her yıl olduğu gibi bu yıl da bu yıl da 8 Kasım'da toplantı yapacağız.’’ |
18.10.2010 |