13 Ekim 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

HEM CANA, HEM CEBE DÜŞMAN

KIŞ aylarında karbonmonoksit zehirlenmelerinin en önemli sebepleri arasında gösterilen kalitesiz kömürlerin, düşük kalorisiyle ısınma verimliliğini de olumsuz etkilediği bildirildi.

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Erdoğan Kaymakçı, yaptığı açıklamada, ucuz olduğu gerekçesiyle kalitesiz kömür kullanımının, sobalardan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin en önemli sebebi olduğunu söyledi. Türkiye’de ısınmak amacıyla konutlarda yüzde 80 oranında soba kullanıldığını, bunların yüzde 70’inde de kömür yakıldığına işaret eden Kaymakçı, şunları kaydetti:

‘’Karbonmonoksit, kömürün sobada tam yanmamasından oluşur. Kömür satın alırken kül ve kükürt oranına, nem miktarına ve kalorisine dikkat edilmesi gerekir. Kalori değerinin, yerli kömür için en az 4 bin kilokalori, ithal kömürde de 6 bin kilokalori olması lazım. İyi yanmayan kömürlerse ölümlere neden olabilmektedir. Karbonmonoksit zehirlenmesi vak'alarında baş ağrısı, bilinç bulanıklığı, baş dönmesi, bulantı ve halsizlik görülüyor. Oksijen yetmezliği en çok sinirleri ve beyni etkiler. Kişiler uzun süre zehirlendiğinin farkına bile varamazlar. Sun'î teneffüs ve kalp masajı gibi gerekli ilk müdahale yapılmadığı durumda, zehirlenmeye maruz kalan kişi yaşamsal açıdan ciddî tehlike yaşar.’’

Kaymakçı, sobadan gaz sızması durumunda karbonmonoksitle dolu odanın havalandırılması gerektiğini, zehirlenen kişinin derhal ortamdan uzaklaştırılmasını ve 45 saniye içinde dışarıya çıkarılacak şekilde kurtarma planı uygulanmasını kaydetti.

“ZEHİRLENMELERİN

EN ÖNEMLİ SEBEBİ”

Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, külü ve nemi yüksek olan kalitesiz kömürün, ısınma için yanlış tercih olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

‘’Kömürdeki nem miktarı arttıkça yanma sonucu açığa çıkan ısı miktarı azalır. Isınmayı sağlayan da kömürün kalorisidir. Kül ve nem oranı yüksek 2 ton kalitesiz kömür yerine, kalorisi yüksek 1 ton kömürle ısınmak mümkündür. Ucuz olduğu gerekçesiyle kalitesiz kömür kullanımı, sobalardan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmelerin en önemli nedenidir. Zehirlenmelerin önlenmesi için kaliteli kömür kullanımı, gece yanan soba üzerine kömür atılmaması ve lodoslu havalarda soba yakmamaya dikkat edilmesi önemlidir. Kalori değeri yüksek kömürler kalitelidir. Vatandaşlarımız ucuz olduğu gerekçesiyle kaçak üretilen kömürlere yönelmesinler.’’ BACA TEMİZLİĞİNİ İHMAL ETMEYİN SOBA borularının mümkün olduğunca kısa kurulması ve baca içine fazla sokulmaması uyarısında bulunan Kaymakçı, şunları kaydetti: ‘’Sobalarda tam yanmanın gerçekleşmemesi durumunda baca çekişi de azsa zehirleyici gaz, oda hacmine yayılıyor. İyi yanma için baca temiz olmalı ve çıkan gazların dağılabilmesi için en yakın binadan 6 metre uzaklıkta yer almalıdır. Yılda en az bir kez temizlenmesi gereken bacalarda zehirli gazların oda içine gitmesini önlemek için rüzgâr yönüne göre yön değiştiren kapak kullanılmasında yarar var.’’

13.10.2010


 

Mecidiyeköy’de metrobüs ulaşımında aksama

MECİDİYEKÖY metrobüs durağında araçların oluşturduğu yoğunluk, ulaşımı aksattı. Alınan bilgiye göre, sabah işlerine gitmek için metrobüsü tercih eden vatandaşlar, Mecidiyeköy durağında kuyruk oluşturan araçların bir türlü hareket edememesi dolayısıyla, sıkıntı yaşadı.

Vatandaşlar, metrobüslerden inerek, başka ulaşım araçlarıyla işlerine yetişmeye çalıştı. Mecidiyeköy yönüne doğru Okmeydanı SSK, karşı yönden de Zincirlikuyu Mezarlık duraklarından Mecidiyeköy durağına kadar uzayan metrobüs araçlarının oluşturduğu kuyruk, seferleri her iki yönde de durma noktasına getirince, yolcuların tepkilerine sebep oldu. İşe geç kaldıklarını belirterek tepki gösteren yolcular arasında da zaman zaman tartışmalar yaşandı. İETT yetkilileri ise sabah ve akşam saatlerinde zaman zaman bu tür yoğunlukların yaşandığını ifade ederek, seferlerin diğer noktalarda normal olarak yapıldığını bildirdi.

13.10.2010


 

Öğrenci servisi devrildi: 25 yaralı

AYDIN merkeze bağlı Umurlu beldesinde öğrenci servisinin devrilmesi sonucu 25 kişi yaralandı.

Alınan bilgiye göre, İlkay Çetin yönetimindeki 09 P 8128 plâkalı öğrenci servis minibüsü, Umurlu beldesinde karşı şeride geçip devrildi. Kazada, sürücü İlkay Çetin, eşi Elveda Çetin ile 23 öğrenci yaralandı. Aydın Devlet Hastanesine kaldırılan yaralıların durumlarının ağır olmadığı belirtildi. Öğrenci servisinin Köşk ilçesinden il merkezindeki Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi ve Aydın İmam Hatip Lisesine öğrenci taşıdığı öğrenildi.

13.10.2010


 

Ankara Valiliği’nden kış uyarısı

ANKARA Valiliği, çocuklar ile kronik hastalığı bulunan, engelli ve ileri yaşlı vatandaşları soğuktan korunmak amacıyla giyim kuşamlarına dikkat etmeleri konusunda uyardı.

Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Ankara Valiliği’nin, hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyretmesi dolayısıyla kişi ve toplum sağlığının korunması amacıyla, dış ortam sıcaklığının 15 derecenin altında olması veya iç ortam sıcaklığının 18 derecenin altına düşmesi halinde soba ve kaloriferlerin yakılması esaslarını düzenleyen İl Umumî Hıfzısıhha Kurulu’nun karar aldığı bildirildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: ‘’Mevsim geçişlerinin ani yaşanması, hava sıcaklığının mevsim normallerinin altına düşmesi nedeniyle çocuklar ile kronik hastalığı bulunan, engelli ve ileri yaşlı vatandaşlarımızın soğuktan korunması amacıyla giyim kuşamlarına dikkat etmelerine, dış ortam sıcaklığının 15 derecenin altında olması veya iç ortam sıcaklığının 18 derecenin altına düşmesi halinde, Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin 31. maddesi gereği Ankara Valiliği Mahalli Çevre Kurulunun 27 Ağustos 2009 tarih ve 2009/30 sayılı kararındaki yakıt kriterleri de dikkate alınarak merkezi ısıtmalı binalarda ikamet edenlerden herhangi birisinin talebi üzerine ısıtma merkezi, klima santrali vb. sistemlerin faaliyete geçirilmesine, kat kaloriferi, soba veya kombi gibi tek daireye ait ısıtma sistemi bulunan binalarda ise dairede ikamet edenin isteğine bağlı olarak yakılmasına, oy birliğiyle karar verilmiştir.’’

13.10.2010


 

Klimalı tabutta “hayata dönüş” alarmı

ÇORUM’DA her türlü aracın iç ve dış dizaynını yapan firma, geliştirdiği klimalı tabutla cenazelerin uzun süre muhafazası sağlıyor.

Tabuta yerleştirilen hareket sensörü ise mevtanın tekrar canlanması durumunda alarmla yakınlarına haber veriyor. Zorlu Oto Dizayn Ticaret Limited Şirketi Genel Müdürü Elvan Zorlu, yaptığı açıklamada, cenazelerin uzun süre korunması için klimalı tabut üretmeye başladıklarını belirterek, ürünün yurt çapında büyük ilgi gördüğünü söyledi. Küçük Sanayi Sitesindeki 3 bin metrekarelik kapalı alana sahip tesislerinde, 45 kişilik bir ekiple seri üretime geçtiklerini anlatan Zorlu, günde 10 adet klimalı tabut ürettiklerini vurguladı. Klimalı tabutun normal tabutlardan 20 santim daha uzun olduğunu ifade eden Zorlu, şöyle devam etti:

‘’Bu fazlalığa klima motoru koyduk. Tabutun içerisini paslanmaması, çürümemesi ve hafif olması için alüminyum saç ile kapladık. 220 volt elektrikle çalışan sistem sayesinde tabutun içerisi eksi 4 dereceye kadar soğuyor. Tabutun dışarısında bulunan dijital gösterge ile içerisi istenilen sıcaklığa ayarlanabiliyor. Yakınlarının cenazeyi görmek için tabutu açmamaları ve içindeki ısının değişmemesi için cenazenin baş kısmının geldiği bölümü cam yaptık. Konulan mevtanın tekrar canlanma ihtimaline karşılık, tabuta hareket sensörü yerleştirerek alarm bağladık. Eğer mevta tekrar canlanırsa alarm devreye girerek, yakınlarına haber verecek.’’ Klimalı tabutun yurt çapında büyük ilgi olduğuna dikkati çeken Zorlu, tabutları 850 ile 2 bin 250 lira arasında satışa sunduklarını söyledi.

13.10.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.