15 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

SIRA UYUM PAKETİNDE

Anayasanın bazı maddelerindeki değişikliklerin halk oylamasında kabul edilmesinden sonra bazı yasal düzenlemelerin Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Buna göre,. önce paketteki düzenlemelerle bağlantılı mevzuatın gözden geçirilmesi işlemi tamamlanacak. Daha sonra, anayasa değişikliği paralelinde, yirmiye yakın yasada değişiklik yapılacak.

YENİ KANUNLAR DA GEREKECEK Bunun yanı sıra, paketteki düzenlemelerde yer alan bazı konulara ilişkin yeni yasaların çıkarılması da söz konusu olacak. Çıkarılacak uyum yasalarının ve mevcut yasaları paketteki düzenlemelere uygun hale getirmek için yapılacak değişikliklerin, yeni dönemde Meclisin gündeminde ve mesaisinde ağırlıklı bir yer tutması bekleniyor. ANAYASA'NIN bazı maddelerindeki değişikliklerin halk oylamasında kabul edilmesinin ardından bazı yasal düzenlemelerin Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.

Halk oylamasında Anayasa’nın 24 maddesinde değişiklik öngören kanun kabul edilmesinin ardından, önce bunlarla bağlantılı mevzuatın gözden geçirilmesi işlemi tamamlanacak. Daha sonra, anayasa değişikliği paralelinde, yirmiye yakın yasada değişiklik yapılması, bazı konulara ilişkin yeni yasaların çıkarılması sözkonusu olacak. Anayasanın ‘’Kanun önünde eşitlik’’ başlıklı 10. maddesinde öngörülen değişiklikle eşitlik ilkesine aykırı hükümler ilgili mevzuattan ayıklanacak ya da bu ilke paralelindeki hükümler eklenecek. Bu kapsamda, ‘’Özel Hayatın Gizliliği’’ başlıklı 20. maddesindeki değişiklik doğrultusunda kişisel verilerin korunması ve buna ilişkin düzenlemeler de ilgili mevzuata işlenecek. ‘’Seyahat Hürriyeti’’ başlıklı 23. maddesinde düzenlenen ‘’vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle ve hakim kararına bağlı olarak sınırlandırabileceği’’ hükmü kapsamında ilgili vergi mevzuatı ve Pasaport Kanunu’nda da bu yönde değişiklik gündeme gelecek. Anayasanın ‘’Ailenin Korunması’’ başlıklı 41. maddesindeki değişiklik ise çocukların her türlü istismara karşı korunması ilkesini getiriyor. Bu kapsamda, istismara karşı alınacak önlemlerle ilgili düzenlemeler ve bu doğrultudaki yasalarda düzenlemeler öngörülüyor. Anayasa’nın ‘’Sendika Kurma Hakkı’’ başlıklı 51. maddesinin son fıkrası yürürlükten kaldırılarak bir kişinin birden fazla sendikaya üye olmasının yolu açılıyor. Bu değişiklik Sendikalar Kanunu’nda bir düzenleme yapılması sözkonusu. Anayasa değişikliğiyle milletvekilliğinin düşürülmesi uygulaması kaldırılıyor. Bu doğrultuda Siyasî Partiler Kanunu’nda düzenleme gündeme gelecek.

ANAYASA MAHKEMESİ VE HSYK

ANAYASADA yapılan değişiklikle Anayasa Mahkemesi ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun üye yapısının yanı sıra işleyişinde de bazı yeni düzenlemeler getiriliyor. Bu doğrultuda her iki kurumun kuruluş ve görevlerine ilişkin yasalarda değişikliklerin yapılması sözkonusu olacak. Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuru ile Meclis Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ile Jandarma Genel Komutanı’nın da görevleriyle ilgili suçlardan dolayı Yüce Divanda yargılanmasına ilişkin değişiklik de bu kapsamda gündeme gelecek.

YÜKSEK ASKERî ŞÛRÂ KARARLARI

Anayasanın, ‘’Yargı Yolu’’ başlıklı 125. maddesinde değişiklik yapılıyor. Buna göre, Yüksek Askerî Şûrâ’nın terfi işlemleri ile kadrosuzluk dolayısıyla emekliye ayırma hariç, her türlü ilişik kesme kararlarına karşı yargı yolu açılıyor. Bu çerçevede Yüksek Askerî Şûrâ’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun’da bir değişiklik ile yargıya başvurunun şekil ve usullerine ilişkin bir düzenleme sözkonusu olacak.

Anayasanın ‘’Askerî Yargı’’ başlıklı 145. maddesinde yapılan değişiklikle askerî yargının görev alanının yeniden belirleniyor. Bu kapsamda askerî yargıya ilişkin mevzuat, ilgili ceza ve usul yasaları ile ilgili askerî ceza ve usul yasalarında düzenleme gündeme gelecek. ‘’Ekonomik ve Sosyal Konsey’’in Anayasa kapsamına alınmasıyla konseyin kuruluş ve işleyişine ilişkin yasal düzenleme gerekiyor. Ayrıca ‘’Kamu denetçiliği’’ (ombudsman) kurumu da anayasal çerçeveye giriyor. Bu kapsamda kamu başdenetçisinin TBMM’de seçimi, kurumsal yapı ve çalışma esasları da çıkarılacak bir yasayla düzenlenecek.

15.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  SIRA UYUM PAKETİNDE

  ‘Başkanlık‘ gündemimizde yok

  Özcan: Yakında ÖSYM yeni bir şekil alacak

  Oy kullanamayan Kılıçdaroğlu’na suç duyurusu

  AİHM’den Hrant Dink mahkûmiyeti

  Sonuçlar, uzlaşmacı siyasî kültürün başlangıcı olabilir

  Vali Türker: Katılımın az olmasının sebebi terör örgütü

  Kıbrıs’taki çözümsüzlükte AB’nin payı var

  İstanbul, 1 Kasimda aıle hekımlığiıne geçıyor

  Bir an önce sivil anayasa

  ASKON: Büyümede yeni stratejilere ihtiyaç var

  Belediye Meclisi’nden Pakistan’a yardım eli

  Terörist cenazesinde gerginlik

  ‘’Boykot tehdidi’’ne 8 tutuklama

  İstanbul’a 8 ayda 4,5 milyon yabancı ziyaretçi geldi

  Yaz kararnamesi Resmî Gazetede

  Minikler için zil çaldı

  Yurtdışından İngilizce okutmanlar getirildi

  Açık öğretimde kayıt zamanı

  Bayram harçlıklarını Pakistan’a gönderdiler

  AYM ve HSYK 30 günde değişecek

  Okul başarısı için TV’yi kapatın

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.