14 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Spor

 

DEV GİBİ BAŞLA BURSA

BURSASPOR, UEFA Şampiyonlar Ligi (C) Grubu'ndaki ilk maçında bu akşam İspanya'nın Valencia takımıyla karşılaşacak.

25 bin kişi seyirci kapasiteli Bursa Atatürk Stadı'nda saat 21.45'de başlayacak karşılaşmayı Norveç Futbol Federasyonu'ndan Svein Oddvar Moen yönetecek. Moen'in yardımcılıklarını Geir Age Masovn Hollen ve Frank Andas yapacak. Bursaspor'un bugünkü karşılaşmaya, Ivankov, Ali, Ömer, Stepanov, Vederson, Volkan, Hüseyin, Ergiç, Insua, Ozan ve Sercan muhtemel 11'iyle çıkması bekleniyor.

13 YIL SONRA AVRUPA'YA ÇIKIYOR

Tarihinde üç kez Avrupa kupalarına katılan Bursaspor, 15. Avrupa sınavında ilk kez mücadele edeceği UEFA Şampiyonlar Ligi'nde ünlü İspanyol takımı Valencia'yı konuk edecek. Yeşil-beyazlı takım, kuruluşundan sadece 13 yıl sonra 1974-75 sezonunda Türkiye Kupası finalisti olarak Avrupa Kupa Galipleri Kupası'na katıldı. Çeyrek finalde dönemin en önemli takımlarından biri olan ve o yıl kupayı kazanacak Dinamo Kiev'e iki maçta da yenilerek elendi. Bu maçların bir özelliği de Dundee United'ın kadrosunda, bu sezon Bursaspor'un karşılaşacağı İskoç takımı Glasgow Rangers'ın teknik direktörlüğünü yapan İngiliz Walter Smith'in yer almasıydı.

İNTERTOTO'TA FIRTINA GİBİ ESTİ

Bursaspor, 1986-87 sezonunda da bu kez kupa şampiyonu olarak Avrupa Kupa Galipleri Kupası'nda Türkiye'yi temsil etti. Şanssız bir kura çeken yeşil-beyazlı takım, ilk turda eşleştiği Ajax'a sahasında 2-0, deplasmanda da 5-0 yenilerek turnuvaya erken veda etti. Kadrosunda Marco Van Basten, Frank Rijkaard, Danny Blind, Rob Witschge, Aron Winter gibi isimleri bulunduran Ajax, şampiyona sonunda kupayı müzesine götürdü. Bursaspor 1994-95 sezonunda ligi 6. sırada bitirerek UEFA Intertoto Kupası'na katılma hakkı elde etti. Grup maçlarında fırtına gibi esen yeşil-beyazlı takım, son maçta evinde Almanya'nın Karlsruher SC takımını ağırladı. Normal süresi 2-2, uzatma devreleri sonucunda 3-3'lük skorla biten maç, penaltılara gitti. Penaltı atışları sonucu turu geçen taraf, Karslruher SC takımı oldu. Bursaspor, bu tarihten sonra bu yıla kadar bir daha Avrupa kupası maçlarında mücadele etme hakkını elde edemedi.

Sağlam Avrupa'da da başarılı

UEFA Şampiyonlar Ligi C Grubu'nda bugün İspanya'nın Valencia takımı ile karşılaşacak Bursaspor'un teknik direktörü Ertuğrul Sağlam, çalıştırdığı takımlarla Avrupa kupalarında çıktığı 22 maçta, 12 galibiyet, 4 beraberlik, 6 yenilgi aldı. Bursaspor'un başında yeşil-beyazlı takıma ilk Turkcell Süper Lig şampiyonluğunu yaşatan Sağlam, bugün Avrupa kupalarında 23. maç heyecanını yaşayacak. İlk Avrupa kupası deneyimini Kayserispor'un başında yaşayan Sağlam, daha sonra Beşiktaş'ta Avrupa arenasında boy gösterdi. Sağlam, teknik direktörlük kariyerinde iki takımla, Avrupa kupalarında toplam 22 maçta 12 galibiyet, 4 beraberlik ve 6 yenilgi aldı.

KAYSERİ'DE BAŞARILI SONUÇLAR ALDI

2006-07 sezonunda Kayserispor'un başında 8 Avrupa kupası maçı deneyimi yaşayan genç teknik adam, takımını UEFA Intertoto Kupası'nın ardından UEFA Kupası'na taşıyarak önemli bir başarıya imza atmıştı. UEFA Intertoto Kupası'nda Kayserispor'un 2 tur yükselmesini sağlayan Sağlam, UEFA Kupası'nda ise 4 kez takımın başında sahaya çıktı. Ertuğrul Sağlam yönetimindeki Kayserispor, UEFA Kupası 2. ön eleme turunu geçtikten sonra, 1. turda Hollanda'nın AZ Alkmaar takımına elenerek, Avrupa defterini kapadı. Kayserispor'da Avrupa başarılı maçlar çıkaran Ertuğrul Sağlam, başarısını Beşiktaş'ta da sürdürdü. Siyah-beyazlı takımın başında 14 Avrupa kupası karşılaşmasında görev alan Sağlam, özellikle ön eleme maçlarında başarıyı yakaladı. Ertuğrul Sağlam, Beşiktaş'ta ön elemelerdeki başarısını özellikle UEFA Şampiyonlar Ligi grup maçlarında gösteremedi. Ön elemeleri 3 galibiyet ve 1 beraberlikle geçen siyah-beyazlı ekip, A Grubu'nda İngiltere'nin Liverpool, Portekiz'in Porto ve Fransa'nın Olympique Marsilya takımlarıyla aynı grupta yer aldı. Beşiktaş, oynadığı 6 maçta 2 galibiyet 4 yenilgi alarak gruptan çıkamadı.

8-0'LIK TARİHİ LIVERPOOL HEZİMETİ

Ertuğrul Sağlam, Beşiktaş'ı çalıştırırken Avrupa kupalarındaki en acı yenilgisini UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Liverpool karşısında aldı. Liverpool'u İstanbul'daki ilk maçta 2-1 yenerek önemli bir başarıya imza atan Sağlam yönetimindeki Beşiktaş, İngiltere'de ise 8-0 gibi tarihi bir yenilgiyi tattı.

Valencia Türk takımlarına

karşı 4-1 önde bulunuyor.

UEFA Şampiyonlar Ligi C grubu ilk maçında Bursaspor'un rakibi olan Valencia'nın, bugüne kadar oynadığı 6 maçta aldığı 4 galibiyet, 1 beraberlik ve 1 yenilgiyle Türk takımlarına üstünlüğü bulunuyor. 1919 yılında kurulan Valencia, İspanya liginin en başarılı takımları arasında yer alıyor. Sonuncusu 2004 yılında olmak üzere 6 İspanya Ligi şampiyonu olan Valencia, en son 2008'de olmak üzere 7 kez de İspanya Lig Kupası'nı müzesine götürdü.

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde perde bugün açılıyor

FUTBOLDA Avrupa'nın kulüpler bazında bir numaralı organizasyonu olan UEFA Şampiyonlar Ligi'nde, 2010-2011 sezonu bugün ve çarşamba günü gruplarda yapılacak ilk hafta maçlarıyla başlayacak. (C) Grubu'nda İngiltere'nin Manchester United, İspanya'nın Valencia ve İskoçya'nın Glasgow Rangers takımlarıyla eşleşen Bursaspor, ilk maçını yarın Bursa'da Valencia takımıyla yapacak. Dörderli 8 ayrı grupta toplam 32 takımın katılımıyla gerçekleştirilecek ligde, gruplarında ilk 2 sırayı alacak takımlar 2. tura yükselecek. Grup üçüncüleri yoluna UEFA Avrupa Ligi'nde devam edecek, son sıradaki takımlar ise bu sezon için Avrupa defterini kapatacak.

Bursaspor maç oynamadan 14.2 milyon avro kazandı

TÜRKİYE'Yİ UEFA Şampiyonlar Ligi'nde temsil edecek tek takım olan Bursaspor, adeta kasasını dolduracak. UEFA Şampiyonlar Ligi'ne katılım payı olarak 7,1 milyon avro kazanan yeşil-beyazlı takım, gruplara katılan her takıma verilen 3,8 milyon avroyu da kasasına koydu. Grupta 6 maç yapacak olan Bursaspor, maç başına 550 bin avro olmak üzere toplamda 3,3 milyon avroya da sahip oldu. Böylece Bursaspor, hiç maç kazanamasa bile 14,2 milyon avro, kasasına girmiş olacak. Gruptaki ilk maçını İspanya'nın önde gelen kulüplerinden Valencia ile yapacak yeşil-beyazlı takım, bu maçı kazandığı takdirde 800 bin avro, berabere bitmesi halinde ise 400 bin avro kazanacak.

14.09.2010


 

İlk maç önemli

Tarihinde ilk defa Süper Lig şampiyonluğuyakalama başarısı gösteren Bursaspor, Şampiyonlar Ligi heyecanını hem kendi taraftarına hemde ülkemize yaşatacak. Gerçektende küçümsenmeyecek bir başarı bu. Düştüğü ligde şampiyon olmak her takımın başaracağı bir işdeğil. Bursaspor'u yöneten insanların başarısı ise ayrıca takdir edilmeli. İbrahim Yazıcı geçmişteki tecrübesiyle kulübüne tavan yaptırdı. Bursa taraftarının hayal bile edemeyeceği bir konuma geldiler. Başarıların kazandırdığı maddi kazanç ise devasa boyutlarda. Sadece Şampiyonlar Ligi'ne katılmanın bedeli 10 milyon euro. Para olunca, kadronunda geniş olması çok zor olmuyor.

Transfer sezonunda bir sürü oyuncusunun, özellikle Sercan ve Volkan'ın başka takımlarla ismi anılmasına rağmen, kimseye oyuncu kaptırmamasına karşın, İnsua, Nunez, Vederson gibi önemli oyuncuları transfer ederek kadrosunu dahada güçlendirdi. Bursaspor bu sezonda şampiyonluğun önemli adaylarından biri olabilme konumunu geçen yıldan daha güçlü olarak koruyor. Eğer Bursaspor takımı başarılı futbol felsefesini ve iyi yönetimini önümüzdeki bir kaç yıla yayabilirse, ligimizin beşinci büyüğü olma başarısı yakalayabilir.

Burada taraftara da önemli görevler düşüyor. Biraz düşüşte yönetime, antrenöre "istifa" çığlıkları, başarılı bu sürece çomak sokmaktan başka bir işe yaramaz. Ayrıca bu haftaki Eskişehir maçından sonra çıkan olaylarda 4 kişinin yaralanması, büyük takım seyircisine hiç yakışmayacak bir durum. Büyük olma, camianın bütün birimlerinle gerçekleşir. Yönetim-teknik kadro-seyirci birbirini tamamlamada uyum yakalarsa başarılı olma kolaylaşır.

Bursaspor takımının oyun yapısı çok etkili. Süratli hücumu Türkiye'de yapan iki takımdan biri Trabzonspor diğeri de Bursaspor. Şampiyonlar Ligi'nde hücum yönüyle Bursaspor'un sıkıntı çekeceğini düşünmüyorum. Defansif yönden zaaaflarını azaltabilirse Şampiyonlar Ligi'nde Bursaspor dilediği sonuçları alabilir. Bursaspor'a başarılar diliyorum..

SAİD OKUR

[email protected].

14.09.2010


 

Voleybolda Yunanistan'ı rövanşta da yendik

2011 Avrupa Şampiyonası elemeleri 3. tur rövanş maçında Yunanistan'ı deplasmanda 3-2 yenerek finallere katılmaya hak kazanan (A) Milli Erkek Voleybol Takımı, İstanbul'a döndü.

(A) Milli Takım kafilesi, Atina'dan THY'nin tarifeli uçağıyla Atatürk Havalimanı'na geldi. Ankara'da yapılan 3. tur ilk maçından 3-1 galip ayrılan Türkiye, rakibini rövanşta da 3-2 yenerek finallere yükselen taraf oldu.Türkiye, bu sonuçla gelecek yıl eylül ayında yapılacak 2011 Avrupa Şampiyonası Finalleri'ne katılma hakkı elde etti.

14.09.2010


 

Quaresma CSKA Sofya maçında oynayabilecek

BEŞİKTAŞ'TA sol arka adalesindeki sakatlığı nedeniyle geçen hafta yapılan Ankaragücü maçında forma giyemeyen Portekizli futbolcu Ricardo Quaresma'nın 15 Eylül Çarşamba günü takımla çalışmalara katılacağı açıklandı.

Siyahbeyazlı kulüpten yapılan açıklamada, Quaresma'nın dün yapılan kontrollerinde, iki gün sonra takımla antrenman yapmasına engel bir durum olmadığının belirlendiği bildirildi. Teknik direktör Bernd Schuster'in görev vermesi halinde Quaresma'nın 16 Eylül Perşembe günü yapılacak CSKA Sofya maçında görev alabileceği öğrenildi. Ancak antrenman eksiği nedeniyle Portekizli futbolcunun UEFA Avrupa Ligi maçında riske edilmeyip hafta sonundaki Fenerbahçe derbisinde görev alma ihtimali de bulunuyor. Öte yandanBeşiktaş'ın, Bulgaristan'ın CSKA Sofya takımıyla oynayacağı UEFA Avrupa Ligi (L) Grubu ilk maçının biletleri satışa çıktı. Açık tribün bileti 50 TL olarak tespit edilirken, kapalı tribün biletlerinin 90 TL'den satışına başlandı.

14.09.2010


 

GÖNÜLLERİN ŞAMPİYONU

ABD, Türkiye önünde en zor maçını oynadı

ABD Profesyonel Basketbol Ligi'nin resmi internet sitesi nba.com'un dün Türkiye ile ABD arasında oynanan Dünya Basketbol Şampiyonası finaliyle ilgili değerlendirmesinde, ABD'nin maçı, hızı, atletikliği ve enerjisi sayesinde kazandığı yorumu yapıldı. John Schuhmann imzalı yazıda, Türkiye'yi finalde 81-64 yenerek altın madalyaya ulaşan ABD'nin 1994'ten beri ilk kez dünya şampiyonu olduğu hatırlatıldı. ABD'nin bu başarıya uluslararası alanda tecrübesiz bir kadroyla ulaştığı ve oynadığı 9 maçı da kazanarak şampiyon olduğu belirtildi.

TÜRKİYE'Yİ ZOR ATIŞLARA ZORLADI

Yazıda, Türkiye'ye oranla daha kısa bir ilk 5 ile sahaya çıkan ABD'nin sert savunmasıyla kolay paslara izin vermediği, Türkiye'yi zor atışlara zorladığı ve Türkiye'nin 4 kez 24 saniyelik hücum süresini kullanamadığı vurgulandı. Yazıda, ''ABD, Türkiye'yi hızı, atletikliği ve enerjisiyle alt etti. İstatistiksel açıdan, ABD ile Türkiye, turnuvanın en iyi savunma yapan takımlarıydı'' denildi. ABD'nin yeniden dünya basketbolunun zirvesine yerleştiği belirtilen yazıda, takımın oyun kurucularından Chauncey Billups'ın, ''Herkes hangi oyuncuların buraya gelmediğinden bahsediyor, bizim başarısız olacağımızı sanıyordu. Takımda çok genç oyuncular var. Kazanamasak her türlü bahaneye sahiptik. Tüm bunları aştık, geldik ve işimize baktık. Başardığımız şey için söylenesi gerekenler var'' ifadelerine yer verildi.

Gül ve Erdoğan'a destek çıktı

A Milli Takım Antrenörü Bogdan Tanjevic, taraftarların Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik tepkilerini onaylamadığını söyledi. Tanjevic, ''Her zaman bize güvendiler. Ancak bazıları cumhurbaşkanı ve başbakana kötü tezüharat yaptı. Onlar bizim liderlerimiz. Onların desteği olmadan bu güzel organizasyonu gerçekleştiremezdik. Tepkilerin gösterilmesi hoş değil. Bu davranışları onaylamıyorum" dedi.

Macar basını: Kahraman Türkler

TÜRKİYE'DE düzenlenen ve ABD'nin şampiyonluğuyla sona eren Dünya Basketbol Şampiyonası Macaristan spor medyasında geniş yer aldı. Macar medyası ortak olarak ''Mucize olmadı'' başlığını atarken, Türk basketbolcuların şampiyona boyunca harika oynayarak haklı bir şekilde finale yükseldiğini, ancak ABD'ye karşı kaybederek gümüş madalyada kaldığını yazdı. ABD'nin 16 yıl aradan sonra yeniden dünya şampiyonluğunu yakaladığına değinen Macar spor medyası, ''Türkler tarihlerinde ilk kez final oynayarak ülkelerinde kahraman oldular'' görüşünde bulundu. Türk seyircisine de değinen Macar spor medyası, Türk seyirciler tüm dünyaya nasıl takım destekleneceği dersi verdiğini, takımlarının finale yükselmesinde en az Sırp antrenör Tanjeviç kadar rol aldığını yazdı. Macar spor medyası, final maçında herkesin Türkiye'den bir sürpriz beklediğini, ancak Türklerin bir gece önce Sırbistan karşısında oynanan maçın stresini ve yorgunluğunu atamadığını, ABD'nin haklı bir şampiyonluk elde ettiği yorumunda bulundu.

14.09.2010


 

Mükemmel bir turnuva

ABD'Yİ şampiyonluğa taşıyan antrenör Mike Krzyzewski ise final maçında Türkiye'ye karşı çok iyi oynadıklarını dile getirdi.

İstanbul gibi güzel bir şehirde mükemmel bir turnuvanın gerçekleştiğini kaydeden tecrübeli antrenör, ''Takım olarak nasıl davranılır, neler yapılır bunu çok iyi sergilediler. Burası harika bir şehir. Burada olmaktan çok mutluyuz. İstanbul ve insanlar, tüm Türkiye desteklerini ve başarının nasıl kutlanacağını gösterdiler. Bunu hiçbir yerde görmedim. Gerçekten güzel atmosferdi'' diye konuştu.

14.09.2010


 

Türkiye en az sayı yiyen takım oldu

TÜRKİYE'DE yapılan 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda ikinci olarak gümüş madalya alan ''12 Dev Adam'', şampiyonanın en az sayı yiyen takımı oldu.

Şampiyonada baskılı alan savunmasıyla dikkati çeken Türkiye, yaptığı 9 maçta potasında 593 sayı görürken, 65.9 ortalamayla en az sayı yiyen takım unvanını elde etti. Şampiyon olan ABD ise 9 maçta 614 sayı ve 68.2 sayı ortalamasıyla en az sayı yiyen ikinci takım olurken, Avustralya 6 maçta 428 sayı ve 71.3 ortalamayla en az sayı yiyen 3. takım oldu.

14.09.2010


 

Millîler Suada'da eğlendi

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda final mücadelesinde ABD'ye 81-64 yenilmesine rağmen gümüş madalya alarak Türk basketbol tarihinin en büyük başarısına imza atan (A) Milli Takım oyuncuları ve teknik heyeti, turnuvanın yorgunluğunu Suada'da eğlenerek çıkardı.

Yarı finale kadar başarılı sonuçlar alan ancak ABD karşısında tutunamayan milli takımın teknik heyeti ve oyuncuları, final maçının hemen ardından Suada'da organize edilen eğlencede bir araya geldi. Basketbol Federasyonu Başkanı Turgay Demirel, şampiyonada görev alan FIBA yetkilileri, gazeteciler ve gönüllüler eğlenceye bazı oyuncular eşleriyle katıldı. Gecede şampiyonluk şarkıları ve 12 Dev Adam şarkıları söylendi, milli oyuncular doyasıya eğlendi.

14.09.2010


 

En iyisini yaptık

2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda (A) Milli Takım'a gümüş madalya kazandıran antrenör Bogdan Tanjevic, ABD ile yaptıkları final mücadelesinde istedikleri gibi oynayamadıklarını söyledi. Tanjevic, Sırbistan maçının ardından final mücadelesi öncesi biraz rahatlamanın olduğunu belirterek, ''Sırbistan maçını bırakmadık. Sonuna kadar kovaladık ve kazandık. Bu maçın ardından biraz rahatlama oldu. Daha iyi oynayabilirdik. Ama oyuncularımla başarılarından dolayı gurur duyuyorum'' dedi. Seyircinin gücü ve desteğiyle buraya geldiklerini anlatan tecrübeli antrenör, taraftarların Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik tepkilerini ise onaylamadığını söyledi. Bogdan Tanjevic, ABD haricinde tüm dünyanın şampiyonu sayılabileceklerini ifade ederek, ''Önümüzde sadece ABD var. İspanya ve Yunanistan gibi takımları geçerek buraya geldik'' dedi. Geleceği ile ilgili soruyu cevaplayan başarılı çalıştırıcı, ''Seneye durum ne olur bilmiyorum. Ancak Türk milli takımını olimpiyat elemelerine de hazırlamak istiyorum'' dedi.

HİDAYET: TAKIM OLARAK İYİ BİR KİMYA OLUŞTURDUK

Kaptan Hidayet Türkoğlu ise mutlu ve gururlu olduklarını söyledi. Yıldız oyuncu, ''Hocamızın desteğiyle çok çalışarak buraya geldik. Takımın kaptanı olarak arkadaşlarımla gurur duyuyorum'' dedi. Hidayet, ilk yarının bitmesinin ardından oyunculara ne söylediği yönündeki soruyu ise ''Onlara rahat olmalarını söyledim. İyi olur, kötü sonuç çıkar önemli değil. En iyisini yapmamız gerektiğini söyledim. Bu maçta oyun zorluydu. Biraz gerildik. Oyunumuzu sergileyemedik. Bu nedenle rahatlamalarını söyledim. Sadece planlarımızı yapmamız gerektiğine dikkati çektim'' diye cevapladı Milli oyuncu, başarıdaki temel etmenin ne olduğu konusunda ise ''Güzel bir kimya yakaladık. Ailemizden çok birbirimizi gördük. Turnuva boyunca kimin ne yaptığı önemli değildi. Takım olmak önemliydi. Önümüze koyduğumuz hedefe bu şekilde ulaştık'' diye konuştu.

EROL DOYRAN

[email protected]

14.09.2010


 

Kevin Durant: Bize B takımı diyenlere güzel bir cevap verdik

ABD-Türkiye final maçının çok çılgınca bir atmosferde oynandığı ifade edilen yazıda, ABD'nin şampiyonluğu hak ettiği ve B takımı olarak görülen kadronun şampiyon olduğu kaydedildi.

Yazıda turnuvanın en değerli oyuncusu seçilen Kevin Durant'ın, ''Bizi B takımı olarak adlandırmaları, takımdaki oyuncuları motive etti. Geldik ve herkese yanlış düşündüklerini gösterdik'' sözlerine yer verildi. ABD'nin savunma yönünden turnuvanın en güçlü takımı olduğu belirtilen yazıda, Türkiye ile oynanan final maçının en zor maç olduğu kaydedildi. Yazıda final maçlarının oynandığı Sinan Erdem Salonu'nun harika bir atmosfere sahlne olduğunu ve Türk seyircilerin takımlarını çılgınca desteklediği de yer aldı.

14.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.