Aile-Sağlık |
İntihar haberleri toplumu olumsuz etkiliyor ADNAN Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Eskin, medyada intihar haberlerinin veriliş şeklinin, toplumu olumsuz yönde etkilediğini savundu. Prof. Dr. Eskin, son yıllarda intihar olaylarının medyada veriliş şekillerinin, bu yöndeki davranışları artırdığını öne sürdü. Yazılı ve görsel basında intihar olaylarının verilmesinin kimseye bir şey kazandırmadığını, sadece ailelerin acısını katladığını belirten Prof. Dr. Eskin, son dönemde bu tür haberlerin dramatize edildiğini ve sabah-akşam gösterildiğini savundu. Eskin, Bu tür haberlerin verilmesinin, intihar olgusundaki kişinin, yaş ve cinsiyet grubundaki intiharları arttırdığının görüldüğünü belirterek, şunları söyledi: ‘’İntihar olaylarının medyada dramatik bir biçimde işlenmesi, defalarca gösterilmesi, örneklenmesi, intiharı tetiklediği gibi artışa yol açmakta, toplumun moralini bozmaktadır. Medyada yer alan bu tür intihar haberleri, toplumu olumsuz etkilemektedir. Gerek yazılı, gerek görsek bazında her gün farklı kesimlerden bir intihar haberi mutlaka yer almaktadır. Medya patronları bu haberleri servise vermeden, toplumda bırakacağı izi de göz önüne almalıdırlar.’’ GİZEMLİ BİR OLAY GİBİ SUNULUYOR Prof. Dr. Eskin, toplumsal bilinç altında intiharın, sebepleri ve biçimi itibariyle son derece bireysel bir eylem olarak yer aldığını ifade ederek, şöyle devam etti: ‘’Bu tür haberlerin sanki gizemli bir olay olarak sunulması son derece yanlış. İntihar dayanılmaz bir acıya veya olaya karşı bir tepki olarak ele alınmaktadır. İntihar edenlerin ölümlerinden önce kaleme aldıkları notlar, bu insanların ne kadar acı çektiklerini gösteren bir belgedir. İntihar eden ya da bu düşüncede olanlar sözde çözüm arayışındadır. İntihar haberlerinin, sağlıklı ve başarılı biri tarafından gerçekleştirilen gizemli bir olay gibi sunulması son derece gereksiz bir yaklaşımdır. İntihar haberleriyle ilgili düzenlemeleri medyanın kendisi yapmalıdır.’’ MEDYA İNTİHARLARI ÖNLEYEBİLİR Prof. Dr. Eskin, intiharların önlenmesi konusunda medyanın olumlu katkısı olacağının tartışılamaz olduğunu da vurgulayarak, ‘’Medya intiharı bir efelik göstergesi olarak sunmamalı ve romantize etmemelidir. Sık rastlanan intihar olayının haber niteliği olup olmadığı ilgili birimlerce sorgulanmalı, haberin başlığı, olayın boyutu mutlaka irdelenmelidir’’ diye konuştu. Aydın / aa |
01.09.2010 |
Yemekten sonra yakılan 1 sigara 10 sigaraya bedel UZMANLAR tarafından yapılan araştırmalara göre, yemeğin hemen ardından yakılan tek bir sigara, 10 sigara içmeye eşdeğer sayılıyor. Yozgat Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Cahit Kayhan, sigara kullananların sigarayı bırakmaları için Ramazan ayının bir fırsat olduğunu belirtti. Kayhan, “Ramazan ayı boyunca oruç tutan vatandaşlarımız gündüzleri içemedikleri için bırakmayı denemelerinde fayda var. Sigara kullananlar şu son 8 günü iyi değerlendirmesi gerekir” dedi. Yemeğin hemen ardından yakılan 1 sigaranın 10 sigaraya bedel olduğuna dikkat çeken Dr. Kayhan, şunları söyledi: “Sigara kullanan vatandaşlarımız orucunu açar açmaz hemen sigara içmek istiyor. Bu gibi davranışlar sağlığımızı büyük ölçüde etkiler. Akşama kadar nasıl sabrediyorsak sigara konusunda da yemekten hemen sonra içilmemeli. Aslında sigarayı tamamen bırakmak en doğrusu, ama bırakmayı denemek için de çaba gösterilmesi gerekir. Yemekten hemen sonra veya yürürken hareket halinde iken de sigara içilmemesi gerekir.” |
01.09.2010 |
Mide ve bağırsak problemine karşı brokoli ve muz MUZ ve brokolinin içerdiği lifler, mide ve bağırsak problemlerine iyi geliyor. Sebze ve meyvelerin posalarının, zararlı bakterilerin sindirim sistemindeki hücrelerin içine geçişine karşı etkisini araştıran bilim adamları, “plantain” cinsi büyük bir muz ile brokolinin içerdiği liflerin oldukça yararlı olduğunu gözlemledi. Bu liflerin, ishal ve karın ağrısı gibi semptomlar gösteren kronik iltihabi bir bağırsak hastalığı olan Crohn’a karşı yararlı olduğunu belirleyen bilim adamları, işlenmiş gıdalarda kullanılan ortak bir maddenin ise hastalığın ilerlemesine yol açtığını tesbit etti. Araştırma ekibinden Barry Campbell, elde ettikleri sonuçların, farklı beslenme ögelerinin bakterilerin bağırsak içindeki hareketi üzerinde oldukça etkili olabileceğini ortaya koyduğunu söyledi. Cambell, “Vitaminler ve minareller açısından zengin olan “plantain” ve brokolinin sağlığa faydalarını genel olarak zaten biliniyordu. Ancak Crohn hastalarındaki iltihabi duruma karşı tabiî savunma sistemine nasıl destek olduğu konusunda şimdiye kadar bir fikrimiz yoktu” diye konuştu. Bilim adamları, bu hastalıktan mustarip olanların, hastalığın tekrarlanmaması için işlenmiş gıdalardan uzak durmaları ve bu lifleri tüketmeleri tavsiyesinde bulundu. |
01.09.2010 |