Yurt Haber |
Çavuş üzümünün koruyucu meleği |
Karabük’ün sofralık üzümleri ile meşhur Safranbolu ilçesine bağlı Yazıköy’ünde oturan 88 yaşındaki Cafer Oel yöreye has olan çavuş üzümünü yaşatmak için 60 senedir çalışıyor. Oel, üzüm kalemlerini her yıl üreterek çevredeki köylere dağıtıyor. İlçe Tarım Müdürlüğü de üreticileri teşvik etmek için çeşitli faaliyetler düzenliyor. Safranbolu ilçesinde bağcılık Roma dönemine kadar dayanıyor. İlçe ve çevresinde yapılan kazılarda 2- 3 tonluk küpler bulunurken, yine ilçede bir inşaat çalışmasında bulunan taş lahitte üzüm figürleri bulunması bu yörenin Roma döneminde önemli bağcılık merkezlerinden olduğunu gösteriyor. İri taneli, ince kabuk ve sulu olması ve ağızda bıraktığı hoş tadı ile Türkiye’nin her yerinde sofralarda büyük rağbet gören çavuş üzümü neslinin yok olmaması için 88 yaşındaki Cafer Oel büyük çaba gösteriyor. Sadece Safranbolu ve birkaç köyünde yetişen yöreye has çavuş üzümünün varlığını sürdürmesi için ürettiği üzüm kalemlerini çevre köylere veren Oel’in asıl mesleği ise marangozluk. Buna rağmen üzüm yetiştirme konusunda da hayli tecrübeli o lan Cafer Oel, yörede ‘Üzümcü Dede’ olarak anılıyor. |
24.08.2010 |