Bizde ‘çit bitkisi’, dünyada ‘ekonomik değer’ |
AKDENİZ iklim özelliklerinin bulunduğu tabiî ortamlarda kendiliğinden yetişebilen ve bir çeşit kaktüs bitkisi olan frenk yemişi, çok sayıda ülkede önemli bir ekonomik değer olarak anlam ifade ederken, Türkiye’de yalnızca Akdeniz sahil kuşağında tarla kenarlarında bir ‘’çit bitkisi’’ olarak görülüyor ve biliniyor. Az tanınması dolayısıyla, frenk inciri, dikenli incir, mısır inciri gibi isimlerle de anılan frenk yemişinin Türkiye’de ekonomik bir pazarının bulunmamasına karşın, bu incirden İtalya başta olmak üzere İspanya, Yunanistan, Tunus gibi Akdeniz ülkelerinde doğrudan pazara yönelik kültür bitkisi olarak yararlanılıyor. Asıl vatanı olan Amerika kıt'asında Meksika’nın bayrağında bile yer alan bu bitkinin meyvesi dışında, yaprak olarak bilinen yassılaşmış gövdesinden yemeği, salamurası ve reçeli yapılabiliyor, boya çıkarılabiliyor, hayvan yemi olarak kullanılabiliyor ve yamaç arazilerde erozyonu önleyen bir bitki olarak yararlanılabiliyor. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. İbrahim Uzun, Akdeniz sahil şeridindeki Türk çiftçisinin ve ülkenin bu bitkiden yararlanamamasını, ‘’önemli bir kayıp’’ olarak değerlendirdi. |
19.08.2010 |