16 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Depreme hazır mıyız?

MAKİNE Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, mevcut yapı denetim yasanının iptal edilerek yeni bir yasa çıkarılmasını isteyerek, ‘’Bütün kamu yapıları yasa kapsamına alınmalı, TOKİ, KİPTAŞ gibi kuruluşlar yeni yapı denetim sistemine dahil edilmeli’’ dedi.

Çakar, Marmara Depreminin 11’inci yıl dönümü sebebiyle yaptığı yazılı açıklamada, depremin çok bilimli bir mühendislik, mimarlık alanı olmasına karşın, Türkiye’de bu disiplinler için gerekli katkılar alınamadığından yakındı.

Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu yineleyen Çakar, Türkiye topraklarının yüzde 93’ünün, nüfusunun ve sanayi kuruluşlarının yüzde 98’inin, barajlarının yüzde 95’inin ve enerji santrallerinin yaklaşık yüzde 50’sinin deprem bölgeleri içinde yer aldığını hatırlattı. Çakar, Marmara Depreminin maliyetini TÜSİAD’ın 17 milyar dolar olarak belirlediğine de dikkat çekti.

MUHTEMEL MADDÎ KAYIP

50 MİLYAR DOLAR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın da (JICA), büyük çaplı bir Marmara depreminin meydana getireceği ekonomik, sosyal tahribata ilişkin bir çalışma yayınladığını anlatan Çakar, iki ayrı deprem senaryosuna göre oluşabilecek muhtemel zararları açıkladı. Çakar, büyüklüğü 7,5 ve 7,7 olacak muhtemel iki depremde sonucunda; 50 bin ile 60 bin arasında ağır hasarlı bina, 500 bin ile 600 bin arasında evsiz aile, 70 bin ile 90 bin civarında ölü, 120 bin ile 130 bin civarında ağır yaralı, 400 bin civarında hafif yaralı, bin ile 2 bin noktada su sızıntısı, 30 bin doğalgaz servis kutusunda gaz çıkışı, 140 milyon ton enkaz, 1 milyon kişi için kurtarma operasyonu, 330 bin çadır, 50 milyar dolar civarında maddî kayıp tahmin edildiğini bildirdi.

Yapı denetiminin önemini de vurgulayan Çakar, Türkiye’deki 17 milyon civarındaki yapı stokunun yüzde 67’sinin ruhsatsız ve kaçak olduğunu, yapı stokunun yüzde 60’ının 20 yaş üzeri konutlardan oluştuğunu ve bunların yüzde 40’ının da depreme karşı güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Çakar, Marmara depremi sonrasında kamusal yapı denetim alanının ticarileştirerek özelleştirildiğini ve bunun sorunları çözmediğini ifade ederken, yapı sigortası ve meslekî sorumluluk sigortası sistemine bir an önce geçilmesini istedi.

Mevcut yapı denetim yasanının iptal edilerek yeni bir yasa çıkarılmasını da talep eden Çakar, ‘’Bütün kamu yapıları yasa kapsamına alınmalı. TOKİ, KİPTAŞ gibi kuruluşların inşaatlarının denetimi, yeni yapı denetim sistemine dahil edilmeli’’ dedi.

16.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Depreme hazır mıyız?

  AYM ve Danıştay bizi çıldırttı

  İlk görüşmede sonuç çıkmadı

  Van'da KCK‘ya 10 gözaltı

  Kaçaklar, sınırı geçemedi

  Belediye başkanını bıçakladılar

  14 bin Angus yarın Türkiye’ye geliyor

  Sümela’da 88 yıl sonra ayin

  Emekli Koramiral Kıyat'ın ifadesi alınacak

  “Evet” deyip gittiler,“hayır” deyip döndüler

  Anayasa sivil karakterini kaybederek bugünlere geldi

  “Seraj Erdoğan” bebek için veda yemeği

  Ban Ki-mun Kıbrıs’a gelecek

  Öğretmenlerden atama protestosu

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.