Ramazan’da merdiven altı üretim uyarısı |
Ramazan ayına sayılı günler kala tüketicilere, açıkta satılan, etiketsiz, ambalajsız, son kullanma tarihi geçmiş ürünleri almamaları öneriliyor. Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Ramazan Çelebi, ‘’Ramazan öncesi tavan yapan ve sağlık açısından risk oluşturan merdiven altı ürünlere kesinlikle itibar edilmemeli’’ dedi. Ramazan ayında gıda tüketiminin arttığını ve artan talep karşısında merdiven altı üretim sorununun ortaya çıktığını dile getiren Çelebi, özellikle açıkta satılan etiketsiz, ambalajsız, son kullanma tarihi geçmiş, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üretim izni olmayan ürünlerin satın alınmaması gerektiğini kaydetti. Çelebi, soğuk zincir kurallarına uygun satışa sunulması gereken gıda maddelerinin, buzdolabında ya da derin dondurucuda uygun saklanma koşullarının sağlandığına dikkat edilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları kaydetti: ‘’Güvenilir olmayan yerlerden alış veriş yapılmamalı. Görünüş, koku ve tat gibi duyusal özellikleri uygun olmayan gıda maddeleri kesinlikle satın alınmamalı. Meyve ve sebzeler çok iyi yıkanmalı ve temizlenmeli. Besleyici değeri yüksek ancak çabucak bozulabilen süt, et ve et ürünleri ile balık gıda maddeleri güvenilir yerlerden alınmalı. Bu ürünler uygun koşullarda saklanmalı, pişirilmeli ve kısa sürede tüketilmeli. Satın alınmış gıda maddeleri, savurganlığa neden olmayacak şekilde uygun koşullarda saklanıp tüketilmeli.’’ |
07.08.2010 |