09 Temmuz 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Ev alan satan yok

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş, geçen yıl son çeyreğine göre bu yılın ilk çeyreğinde konut satışlarının yüzde 26 oranında düştüğünü belirterek, ‘’Sektörde büyük bir durgunluk hakim.

Üst gelir grubundakilerde de son dönemde hareketlilik gözlenmiyor’’ dedi. Ateş, yaşanan durgunluk dolayısıyla sektörde konut satışında önemli düşüş meydana geldiğini söyledi. Vatandaşların alım yapmak için temkinli davrandığını ve konut kredisi faiz oranlarının halen yüksek seviyelerde olduğunu ifade eden Ateş, 5 yıl vadelide yüzde 0,90, 20 yıl vadelide ise faizin yüzde 1,16 seviyesinde olduğunu bildirdi. Ateş, 5 yıl vadeli 100 bin lira konut kredisi çekmek isteyen bir kişinin ayda masraflarla birlikte bin 675 lira civarında ödeme yapması gerektiğini, asgarî ücretlinin ise bunu gerçekleştirebilmesinin mümkün olmadığını ifade etti. Yaşanan durgunluk dolayısıyla geçen yılın son çeyreğine göre bu yılın aynı döneminde konut konut satışlarının yüzde 26 oranında düştüğünü belirten Ateş, ‘’2009’un son çeyreğinde 110 bin konut satışı yapılırken, bu rakam 2010’un ilk çeyreğinde 85 bine geriledi’’ dedi. Ateş, ‘’herkesin ayağını yorganına göre uzatmaya çalıştığını’’ belirterek, şöyle devam etti: ‘’İnsanlar borçlu oldukları için son derece temkinli. Kredi kartı mağdurları çoğaldı. Daha önce konut kredisi çekip ödemeyenlerde de artış var. Toplumun büyük bir kesimi darboğaza girince, bu durum sektörü de olumsuz etkiledi. Türkiye genelinde yaklaşık yüzde 25 oranında üst gelir seviyesinde olan bir grup var. Bu gruptakilerin yaklaşık yüzde 3’ü proje aşamasında gayrimenkul alıp daha sonra satıyordu.

Ancak şimdi sektörde büyük bir durgunluk hakim. Üst gelir grubundakilerde de son dönemde hareketlilik gözlenmiyor. Aldıkları ellerinde kalınca bu kesimde bile sirkülasyon olmuyor.’’

‘’15 BİN EMLAKÇI

MESLEĞİ TERK ETTİ’’

Ateş, sektörde alım satım olmayınca üyelerinin zorlandığını ve bir çoğunun iş yerini kapatmak durumunda kaldığını bildirdi. Odalara kayıtlı İstanbul’da yaklaşık 10 bin emlakçının bulunduğunu ve yılın 6 aylık döneminde 4 bininin iş yapamadığı için iş yerini kapatmak durumunda kapattığını anlatan Ateş, ‘’Türkiye genelinde ise aynı dönemde 50 bin civarındaki emlakçıdan 15 bini iş yerine kilit vurmak durumunda kaldı’’ diye konuştu. Ateş, sektörde 2011’in sona kadar durgunluğun devam edeceğini, piyasanın 2012’ye doğru hareketlenmesini beklediklerini de sözlerine ekledi.

09.07.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Başlıklar

  Ev alan satan yok

  Sanayi üretimi yüzde 15.6 arttı

  IMF, küresel büyüme tahminini yüzde 4,6’ya yükseltti

  'Tünelden çıktık, ama hava bulutlu'

  Altın satışlarında artış

  Turizme 5 ayda 2,2 milyarlık teşvik belgesi verildi

  Fransız üreticilerden fındık üreticilerine destek

  Toprak Demirdöküm satışa çıkıyor

  Deloitte: Bankalar krizin yörüngesine bile girmedi

  İSO: Büyüme için üretim desteklenmeli

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.