Güncel |
OHAL mi? Bir daha asla |
Hak-İş’in terör raporunda OHAL tartışmaları ile ilgili dikkat çekici ifadeler yer aldı. Raporda, “OHAL karanlık bir dönemdir, bir daha asla... Faili meçhuller OHAL döneminde artmıştır. Göç artmış, Türkiye’nin demografik yapısı bozulmuştur. Özgürlükler kısıtlanmıştır. OHAL ekonomik gelişmeyi engeller” denildi. OHAL mi? Bir daha asla!
HAK-İŞ'İN Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sunduğu terör raporunda, OHAL tartışmaları ile ilgili “OHAL karanlık bir dönemdir, bir daha asla…” denildi. Hak-İş tarafından Gül’e sunulan “Güneydoğu ve Terör Sorununa İlişkin Değerlendirme, Görüş ve Öneriler Raporu”nda çarpıcı görüşlere yer verildi. Raporda, son dönemdeki bir takım terör olaylarının çözümü noktasındaki tartışmalar da temel hak ve özgürlükler alanında Türkiye’nin elde ettiği önemli bir takım kazanımların, terörle mücadele ve güvenlik gerekçeleriyle yok edilmesi gibi bir noktaya gelinmesi istendiği ve bu çıkışı kabul etmenin mümkün olmadığı belirtildi. Sorunun “Türkiye sorunu” olarak tarif edildiği raporda, “Bize göre sorun, Türkiye sorunudur, ancak Türkiye ile sınırlı kalmayan, Orta Doğu’nun jeopolitik konumu ve bu topraklarda çıkarı olan ülke veya grupların çıkar çatışmalarından ayrı düşünülmemesi gereken bir sorun yumağı ile karşı karşıyayız. Bu noktada terör ve geri kalmışlık sorunun nedeni değil, olsa olsa sonucudur” denildi. Sorunun çözümünde anahtar konumu olan “ulus devlet anlayışı”nın yeni ve farklı bir anlayışla ele alınması gerektiği vurgulanan raporda, “Bir ulusu, ulus yapan dil, din birliği ortak tarih ve üzerinde yaşanılan ortak coğrafya gibi faktörlerin gereksinimlerine göre devlet politikalarını zenginleştirmek ve atılımlarını hızlandırmak gerekir” ifadesine yer verildi.
ÇÖZÜM, DEMOKRASİ VE SİYASETTEDİR
SON dönemdeki bir takım terör olaylarının çözümü noktasındaki tartışmalar da temel hak ve özgürlükler alanında Türkiye’nin elde ettiği önemli bir takım kazanımların, terörle mücadele ve güvenlik gerekçeleriyle yok edilmesi gibi bir noktaya gelindiği, bu çıkışı kabul etmenin mümkün olmadığı ifade edilen raporda, “Türkiye Demokratik açılımları ısrarlı ve kararlı bir biçimde sürdürmelidir” tespitine yer verildi. Hak-İş raporunda sorunun çözüm önerileri de şöyle sıralandı: “Bölgede iş ve asgari gelir desteği ile temel ihtiyaçlarının karşılanması. Yöredeki bürokratik yapının da emredici ve halkı potansiyel suçlu olarak gören zihniyet içerisine girmemesi. AB ülkelerinin benimsemiş olduğu sigorta dallarından biri olan aile yardımı sigortası uygulanmalı. Türkiye’nin batısı ile doğusu arasında empati ihtiyacı vardır. Acılar, söylemler, çözümler, simgelere, sembollere, sloganlara, kışkırtmalara indirgenmemeli. Sorunu tanımlamada ve ifade etmede kullanılan dil daha insani, daha ahlaki, daha yalın, daha sahici ve daha sivil bir dil olmalıdır. Şiddet merkezli anlayışların tekelini kırabilecek tek araç siyasettir. Tek başına askeri müdahale bırakın bu sorunu dindirmeyi, tersine azdırma, şiddeti derinleştirme ihtimali taşımaktadır. Güvenlik ve özgürlük arasındaki dengenin çok iyi kurulması gerekir. Duygu siyaseti yerine, akıl siyasetine ihtiyaç var. OHAL karanlık bir dönemdir, bir daha asla… Faili meçhuller OHAL döneminde artmıştır. Göç Artmış, Türkiye’nin Demografik Yapısı Bozulmuştur. Özgürlükler kısıtlanmıştır. OHAL ekonomik gelişmeyi engeller.” KAZANIMLARIN YOK EDİLMESİ KABUL EDİLMEZ Hak-İş raporunda, son dönemdeki bir takım terör olaylarının çözümü noktasındaki tartışmalar da temel hak ve özgürlükler alanında Türkiye'nin elde ettiği önemli bir takım kazanımların, terörle mücadele ve güvenlik gerekçeleriyle yok edilmesi gibi bir noktaya gelindiği, bu çıkışı kabul etmenin mümkün olmadığı ifade edildi. |
29.06.2010 |