29 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

Gökyüzüne komşu topraklar:ARTVİN

ÇOK çeşitli tabiî değerleri içinde barındıran Artvin, turizm potansiyeliyle dikkati çekiyor. Yörede, kampçılık, doğa yürüyüşleri, kayak merkezi, jeep safari, rafting ve kano gibi su sporları turizm faaliyetleri arasında yer alıyor.

Artvin’e karayoluyla Türkiye’nin her yerinden ulaşılabilir. Özellikle Samsun’dan itibaren sahil yoluyla gidildiğinde Karadeniz’i solunuza, dağları da sağ yanınıza alarak eşsiz güzellikte bir seyahat yapabilirsiniz. Deniz yolu ile doğrudan ulaşım mümkün olmamakla beraber, yaz aylarında İstanbul’dan Trabzon Limanı’na kadar arabalı vapurla gelinebilir. Seyahatinize buradan karayoluyla devam edebilirsiniz. Şehre en yakın havaalanları ise Erzurum ve Trabzon’da bulunuyor. Artvin-Trabzon arası karayolu ile 234, Artvin-Erzurum ise 226 kilometre. Doğu Karadeniz dağları üzerinde, Çoruh Vadisi’nin yamacına kurulu, arazinin genellikle dağlık olduğu bir kent Artvin. Tarihi ancak Orta Çağa kadar takip edilebilen şehirde, bugün yaklaşık 25 bin kişi yaşıyor. Üzerine kurulduğu coğrafyanın özellikleri sebebiyle bir şehir meydanına sahip olmayan Artvin’de, Valilik binasının bulunduğu küçük alan, şehrin merkezi sayılıyor. İdari binaların ve genel alışveriş mekânları da bu alan çevresinde yoğunlaşıyor.

TABİAT YÜRÜYÜŞÜNDE 4 MEVSİM BİR ARADA

Dağ ve tabiat yürüyüşü denilen ‘’trekking’’ için de her yıl binlerce insan Artvin’i ziyaret ediyor. Özellikle Barhal Vadisi ve Yaylalar köyünden Kaçkarlar’a doğru olan bölümde doğa yürüyüşü yaz mevsiminde yoğun olarak yapılıyor. Yusufeli ilçesinde 17 trekking rotası tespit edilmiş, bu güzergâhı tercih eden tabiat severler, dört mevsimi bir arada yaşama fırsatı buluyor. Bu özelliğin Türkiye’nin hiçbir bölgesinde olmadığı ifade ediliyor. Kaçkar Dağı’nda zirve yapmak isteyen macera tutkunları için ise en uygun zaman Temmuz ve Ağustos ayları.

FLORA VE FAUNA ZENGİNLİĞİ

Artvin, Türkiye’nin flora ve fauna açısından en zengin bölgelerinden biri olma özelliğine sahip. Vadilerde ve dağların eteğinde yüzlerce farklı kelebek, kuş ve yırtıcı hayvan yaşıyor ve binbir çeşit çiçek yetişiyor. Yurt içinden ve yurt dışından gelen birlerce turist tertemiz orman havasını teneffüs etmek ve çevreyi keşfetmek için turlar yapıyor.

Yok olma tehdidi altında kırmızı akbaba kolonileri nehir kenarlarındaki kayalıklarda yaşamlarını sürdürüyor. Bölgeye has diğer kuş türleri arasında keklik, yaban horozu, ağaçkakan ve yaban ördeği sayılabilir. Asya göç yollarının üzerinde bulunan Yusufeli ilçesi, ilkbahar ve sonbahar aylarında kuşlara ev sahipliği yapıyor.

ARTVİN’DE KÖPRÜLER

Tabiatın yol vermezliği, yöre halkının alternatif üretmesini engellememiş Artvin’de ve ilçelerinde. Güzergâh boyunca köyleri ana yola bağlayan birçok asma köprü görmeniz mümkün. Bu köprüler çok sağlam olmamakla birlikte yıllardır kullanılıyor. Asma köprülerin yanı sıra yıllara meydan okuyan birçok tarihi köprüye de ev sahipliği yapıyor Artvin. Bunlardan biri de Berta Köprüsü. Artvin-Şavşat karayolunun 21. kilometresi Berta suyu üzerinde kurulu bulunan köprü, 64 kilometre uzunluğunda ve bütün yüzeyleri düzgün taşlarla kaplanmış. 19. yüzyılın ikinci yarısında yaptırıldığı tahmin edilen köprünün, yapımı devam eden Deriner Baraj rezervuarı içinde bulunduğu ve baraj suları altında kalacağıbelirtiliyor.

TÜRKİYE’DEKİ TEK BİYOSFER REZERV ALANI

UNESCO tarafından Türkiye’deki tek biyosfer rezerv alanı olarak belirlenen Camili (Macahel) bölgesi, bitki örtüsü, el değmemiş ekosisteme sahip ormanlarıyla bilim çevrelerinin olduğu kadar doğaseverlerin de ilgisini çekiyor. Biyosfer rezervi, uluslararası öneme sahip ve UNESCO’nun ‘’İnsan ve Biyosfer’’ programı içinde yer alan, karasal veya kıyı ekosistemlerine sahip yerler olarak tanımlanıyor. Bu alanlar, biyolojik çeşitliliğin korunması, ekonomik kalkınma ve kültürel değerlerin korunmasına yönelik uygulamaların denendiği, seçildiği, sunulduğu ve geliştirildiği alanlar olarak kabul ediliyor. İşte Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Camili köyü de Türkiye’deki ilk ve tek biyosfer rezerv alanı. Gürcistan sınırına yakın köyün eski adı ‘’Macahel’’.

Oldukça engebeli bir araziye sahip köyde, kış aylarında 6 ay karayolu ulaşımı sağlanamıyor. Kış aylarında acil hastalar, yapılan bir anlaşmayla Gürcistan’ın Batum şehrinde tedavi ettiriliyor.

KRATER GÖLLER

Anadolu’nun gizli saklı köşelerinde pek çok göl var, bir çoğunun adı da Karagöl. Aynı ismi taşıyan bu tabiî güzelliklerin üçü de Artvin sınırları içerisinde yer alıyor. Şehirde, Şavşat ilçesindeki Karagöl-Sahara Millî Parkı içinde bulunan Şavşat-Karagöl ve Borçka-Karagöl, turistik özellikleri ön plana çıkan yerler arasında. Ayrıca Murgul ilçesinde, ‘’Damar Karagöl’’ü görmek mümkün. Borçka ve Muratlı’daki barajları gezdikten sonra Borçka’daki Karagöl’ü kesinlikle görmelisiniz. Bölgeye kadar gidip bu eşiz krater gölünü ve çevresini görmeden ayrılmayın. Gölün çevresi, Doğu Karadeniz’in simgesi dev ladin ağaçları, köknar ve çamlardan oluşan yoğun ormanlarla kaplı.

KAFKASÖR YAYLASI VE BOĞA GÜREŞLERİ

İl merkezinin, güneybatısında, merkeze 10 kilometre uzaklıktaki Kafkasör yaylası, Kültür ve Turizm Bakanlığınca turizm merkezi olarak ilan edilmiş. Burada belediye tarafından hazırlanmış, bungalov tarzı konaklama yerleri mevcut. Yol boyunca, birbirinden farklı orman çiçeklerinin kokusu eşlik edecek seyahatinize. Yaylanın en büyük özelliği ise her yıl Temmuz ayının ilk haftası boyunca geleneksel olarak düzenlenen ‘’Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali’’. Festival süresince boğa güreşleri ve karakucak güreşleri yapılıyor. Bu etkinlik yöre halkı tarafından büyük ilgi görüyor. Eğer sizde Temmuz ayında Artvin’de olursanız, bu festivali kaçırmayın. Şenlik boyunca, Artvin yöresi halk oyunlarını da görme şansı bulacaksanız.

KAYAK MERKEZİ VAR

Kış turizminin gözde mekânlarından olmaya aday Atabarı Kayak Merkezi, şehir merkezine 17 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kar yapısı ve rüzgâr almayan pistleri ile kayak severlerin ilgi gösterdiği merkezde snowtrack ve kar motorları bulunuyor. Kayak merkezindeki ana pistin uzunluğu 800 metre genişliği ise 80 metre. Bir adet liftin olduğu merkezde, kafeterya, sporcu soyunma odaları ve otopark mevcut. Kayak merkezine gelenler, Kafkasör mevkisinde konaklama yapabilir.

AÇIK HAVA MÜZESİ KANYON

Artvin’in kıyıdan uzak dağlık iç kesiminde yer alan Ardanuç ilçesindeki ‘’Cehennem Deresi’’ Kanyonu, açık hava müzesi izlenimi uyandıran ilginç manzaralarla karşılıyor konuklarını.

Kanyon, Artvin-Ardanuç karayolunun 30. kilometresinde yer alıyor ve tabiî yapısıyla görülmeye değer bir yer olarak öne çıkıyor. Ancak kanyon, tanıtımı yapılmadığından fazla bilinmiyor.

İlçede, Bulanık köyündeki Yeni Rabat Kilisesi, Adakale köyündeki Gevhernik Kalesi, Ferhatlı köyündeki Ferhatlı Kalesi ile ilçenin eski merkezi Adakale Mahallesi’ndeki İskender Paşa ve Salih Bey Camii de ziyaret edilebilir. Artvin’e 65 kilometre uzaklıktaki Şavşat sınırları içinde, Şavşat, Cevizli köyündeki Tbeti kiliseleri ile Zor Mustafa Bey Türbesi görülebilir. Tbeti Kilisesi, Cevizli köyünde bulunuyor. Yazılı kaynaklara göre yapı, 899-914 yılları arasında bölgeye hakim olan Bagratlı Prenslerinden Aşot Koukhi döneminde yaptırılmış.

NE YENİR, NE SATIN ALINIR?

Artvin yöresinde süt ve süt ürünleri peynir ve kaymak kuymağı, sebzelerden ve kır otlarından yapılan dağ pancarı, kuş yemeği, gımı, yaban semizotu, ebegümeci, bunların dışında taze asma yaprağı ve lahana sarması tatmaya değer lezzetler arasında. Bunların dışında taze fasulyenin kurutulmuşundan yapılan ‘’puçuko’’ denilen özel bir sebze yemeği yöreye has tatlardan. Hamur işlerine gelince, laz böreği, katmer, erişte, hınkal, çergebaz ve bişi en yaygın yemekler. Yusufeli ilçesinde de cağ kebabını tatmadan dönmeyin.

Yörede, hediyelik eşya olarak çok fazla seçenek bulunmuyor. Turistik ürün, yok denecek kadar az. Çarşıda küçük bir dükkânda ahşap boğalar ve çeşitli ürünler yapan bir usta var. Sepetler, hayvan figürleri, kaşıklar gibi hediyelik eşyaları sevdiklerinize Artvin hatırası olarak alabilirsiniz.

YAPMADAN DÖNMEYİN

Camili Havzası, Borçka Karagöl, Şavşat Karagöl’ü gezmeden, Yusufeli İşhan ve Barhal Kiliselerini görmeden, Hinkal, Laz Böreği, döner, şiş ve puçuko yemeden, Ehram, bal, zeytin ve ceviz almadan, denk geldiğinizde festivaller (Artvin Kafkasör, Şavşat Sahara, Ardanuç Çurisbil’e katılmadan dönmeyin.

29.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  2 köylü ‘yanlış ateş’ kurbanı

  UYUŞTURUCU MU KAÇIRIYORLAR?

  OHAL mi? Bir daha asla

  Silâhlar sussun fırsat kaçmasın

  Bir şehit daha dualarla

  Pakdemirli: Çoban açıklaması gerçekçi değil

  İlk duruşmada redd-i hakim istendi

  İsrail vahşeti gözler önüne serildi

  Şahin: Liderlerin buluşması çok iyi olur

  Rumlar nazlanıyor

  Bardakoğlu: Kadro sıkıntısının sebebi göç

  Başbakan Erdoğan 7 Temmuz’u bekliyor

  Yargıtay üyeleri hakkında suç duyurusu

  Gurbetçi aile kaza yaptı: 5 ölü, 2 yaralı

  Vali Aydoğdu: Yaptığım tarihsel tespitti

  KKTC’de yerel seçimin galibi UBP

  Yalova Temsilciliğimiz yeni hizmet binasında

  Sağanak yağmurda dere taştı mahalleyi su bastı

  Şenlik alanında mahsur kaldılar

  Maganda kurşunu düğünü kana buladı

  SBS’ye kademeli iptal

  Devletle vatandaş yemekte buluştu

  Maganda kurşunu düğünü kana buladı

  Uyuşturucuya karşı ortak mücadele

  İtfaiye’den yaz uyarısı

  Gökyüzüne komşu topraklar:ARTVİN

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.