Çukurova’da, ‘beyaz altın’ın yerini ‘sarı altın’ alıyor |
Çukurova yöresinde pamuğa alternatif olarak yaklaşık 10 yıl önce ekimine başlanan ayçiçeğinin üretim alanları her geçen yıl artıyor. Çiftçiler arasında ‘’sarı altın’’ olarak isimlendirilen ayçiçeğinin ekim alanının geçen yıla göre yüzde 15 oranında arttığı bildirildi. Adana’nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, ayçiçeğinin, Türkiye’nin yemeklik yağ ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlaması dolayısıyla stratejik ürünler arasında yer aldığını söyledi. Çukurova’da, yaklaşık 10 yıl önce maliyeti bir hayli yüksek olan pamuğa alternatif olarak ayçiçeği ekimine başlandığını hatırlatan Tezcan, ‘’Ayçiçeği girdi maliyetleri en düşük olan ürün. Üretiminde gübre kullanılmıyor, herhangi bir zararlıyla mücadelesi yok. Üretim maliyetinin düşük olması dolayısıyla yörede çiftçinin gözde ürünleri arasında yer almaya başladı’’ dedi. Geçen yıl yörede 325 bin dekara ekimi yapılan ayçiçeğinden 90 bin ton ürün elde edildiğini İfade eden Tezcan, kilogramı 65-85 kuruş arasında satılan ayçiçeğinin üreticisine kazandırdığını kaydetti. |
20.06.2010 |