Bilişim-Teknik |
Siteler savaşında kalpleri fethetmemiz lâzım Bu hafta Bilişim Söyleşileri köşemizde gazetemiz yazarlarından Halil Uslu’yu ağırlıyoruz. Uslu ile “internet ve teknolojinin manevi boyutuna” değindik. İyi okumalar. Gençler bilgisayar ve internetin, teknolojinin zararlarından nasıl sakınabilirler?
Haramdan sakındıkları gibi. A-B-C vitaminini alanların iman vitamini de yanında alırlarsa teknolojiyi kendine esir ederler. Arabanın direksiyonunu kullananlar kaza yapmaz. İnsan iradesi nefsani duyguları frenler. Bunun dışında ilim dünyasının internet bağımlıları için gözden başlayarak insan vücudunu nasıl tahrip ve perişan ettiğini belgeliyorlar. İnsan kendi azasını helak eder mi? Herşeyin vasatı faydalıdır. Bal yemenin bile bir sınırı ve ölçüsü vardır. Bir genç ve öğrenci genç, eğer 24 saati bir çalışma düzeni ve programı içine alamıyorsa, 21 yaşında çağ açan Fatih Sultanın ve 20 yaşında Yemene Vali olan Muaz ibn-i Cebelin (ra) yerini nasıl alacak?
İnternetin tuzakları çok cazibedar. Gençler olarak bunlardan nasıl kurtulacağız?
Kafeste bülbül mü olmak istiyorlar, yoksa semada şahin mi olmak isterler? Münevver gençler, avcılara yem olmayan aslanlar gibi olmalıdır ve öyledirler. Akıl sahibi ve kâinatın nakş-ı azamı olan insan ve genç, mülevves ve adi tuzaklara yem olamaz ve düşemez. Korunmak fikirle, inançla ve istikrarla olur. Kanaatım odur ki; hakaik-i imaniyeye malik gençler asrın cazibesine rağmen veli kuvvetindedirler, hayran kaldığım gençler tuzaklarda yem olamazlar, tuzakları kendilerine esir ederler ve etmelidirler.
Bilgisayar ve interneti ne amaçla kullanıyorsunuz?
Birinci sırada hizmet için. Son 15 yılda takriben 800 konferans ve sayısız sohbet ve seminer vermişiz. Mail adreslerime her konuda ve her hususta müsbet ve menfi yazılar gelmekte ve onlara cevaplar vermekteyim. Bunlar insanın azmini, şevk ve cehtini kamçılamaktadır. Böylelikle hizmetlerimizi, yazılarımızı ve kitaplarımızı daha kolay yazmaya başladık ve akıcılık ve intikalde büyük kolaylıklar ortaya çıktı. Elbette bıçak bir katilin elinde olursa katliam yapar, fakat bir bıçak bir cerrahın elinde olursa şifalı ameliyat yapar. Bilgisayar da bu manada bir bıçaktır. Elbette onu bilen anlayan daha çok istifade eder inancındayım.
“Haliluslu.com” sitesi size ait. Böyle bir site kurma ihtiyacı niye hissettiniz?
Satırlara sığmayan bir hayat serüvenimiz var. Teknoloji ile çok alakadar Said Alaca kardeşimiz kendi gayret ve himmetiyle böyle bir siteyi kurdu. Onun ve benim gayem yazılarımın ve mezkûr satırdaki hayat seyrimizin ve seri konferans ve seminerlerimizin bazı can dostlarına ulaşmasıdır. Çünkü bir ihtiyaçtır ve daha aktif ve daha görkemli olması için çalışıyoruz. Artık hizmetler bu sitelerden de yapılmaktadır. Bu silâh ve imkânı niye kullanmayalım? Geçenlerde bir yazımı okuyan Bulgaristan-Sofya Üniversitesinden doktora için bir hanımefendi aradı çok duygulandım ve çare olmaya çalıştım. Ayrıca Bediüzzaman Hazretlerinin Muhakemat eserini 8. Mukaddimesinde ve İsra 81. ayetin tefsir ve yorumunda da mühim bir işaret var. Onunda hayata geçmesini ve müjde olarak telâkki etmekte ve istifade etmekteyiz. Yasin suresi 65. ayetin bir manası da bu gelişmeye damgasını vurmaktadır. Eller konuşuyor ses gibi, dil gibi…
Nur talebeleri internetten faydalanırken nelere dikkat etmeleri gerekir?
Nur talebelerinin ismi üstünde “Nur” tabiri ve imzası var. Bu itibarla onların karşısında ve hayatın ser levhasında “dikkat” kontrol kelimesi ve işaratı vardır. İbrahim Hakkı Erzurumlu sultanın dediği gibi “Arif olan anlar bizi” Siteler savaşında kaleleri ve kalpleri feth etmeleri lazımdır. Eğer zamanı israf ediyorsa veya vaktini badı heva harcıyorsa, isim ile icraat ve nam ile hareket tartışılır. Nur talebeleri mudakkik ve muhakkiktir. İnancım odur ki; onlar interneti kendilerine alet ederler, internet onları kendine alet ve hizmetkâr yapmaz. Yaparsa bir tütün yaprağına mağlup olan insana benzerler.
İlk bilgisayarla tanışmanız nasıl oldu? Bununla ilgili hatıralarınız var mı?
Teknolojiyi okuduğumuz Risâle-i Nur eserlerinin penceresinden takip ve idrak etmiştik. Üzerinde emeğimiz olan bir kardeşimizin yardımıyla ve ilk çıktığı tarihte bin dolara aldık. İlk bilgisayar hocamız Akademi Bilgisayar eğitimcilerinden Selahaddin beydi. Konya Valisi Merhum İhsan Dede ile aynı dönemde öğrenimine başladık.
İnternetteki Risâle-i Nur sitelerini nasıl buluyorsunuz? Risaâle-i Nur siteleri sizce nasıl olmalıdır?
Hayranlıkla seyretmekte ve takip etmekteyim. Hepsi birbirinden güzel bahçe gülleri ve bal veren arı kovanları gibi…Bu nevi hizmetlerde sınırda yok. Yap yapabildiğin kadar. Tarlaya tohum ekmek suç mudur?
Bilgisayar ve internet Risâle-i Nur hizmetlerinden nasıl kullanılabilir?
Bu nevi çalışmalar bırakın bir beldeyi bir ülkeyi, dünyayı bir merkez ve bir şehir haline getirmektedir. Şu iyi bilinmeli ki, 73 milyonluk Türkiye’de nüfusun % 12’si internet bağımlısı. Daha geniş bir yelpazede bakıldığında 7 milyarlık büyük dünya ailesinin 193 ülkesinde toplam 2 milyar genç okuyor. Bunun % 50’si İngilizce konuşuyor. İnternet kullanımında Türkiye dünyada 13. ve Avrupa’da 7. sırada, böyle bir pazara elbette teknik düzeyde elaman yetiştirmelidir. Türkiye’de 270 tv ve bini aşkın radyo vardır. Bunlarla mücadele nasıl bu yolla oluyorsa İnternet siteleri ve bilgisayarlarla da aynı yol ve tarz ile mücadele edilmelidir. Kafa yapılarımız bundan bigâne kalamaz. Bu nedenle, bırakın site kullanmayı bilgisayarların parçası üretilmeli ve yeni programlar hazırlanmalı ve bu sahada söz sahibi olmanın yarışı yapılmalıdır.
Teşekkür ediyoruz, gerçekten çok istifade ettik.
Üstümüzde emeği olan Merhum Zübeyir Gündüzalp ile ilk görüşmemizde şahsıma hitaben “Konya’da senin gibi Nura âşık yüksek ruhlu gençleri bekliyordum” demişti. Bu manada ve aynı hislerle bende, sizin gibi gençleri uzun yıllardır bir derûnî hasretle beklerdim. Elbette bu hizmet bayrak yarışına benzer. Mühim olan hem yarışa devam edeceksin, hem bayrağı düşürmeyeceksin ve hem de formanı değiştirmeyeceksin. Sizin gibi teknoloji ile müheyya gençleri tebrik ediyor ve ayakta gönülden alkışlıyorum.
Röportaj: ZÜBEYİR ERGENEKON |
01.06.2010 |
Kullanım kılavuzu bulmak dert olmasın! SİTEDE 5 bin 600 markaya ait 1 milyon 870 bin adet kullanıcı klavuzu yer alıyor. Herhangi bir markayı seçip o markanın herhangi bir ürününün kullanım klavuzunu arayabiliyorsunuz. Kullanım klavuzlarını pdf uzantılı olarak indirme imkânı sunuyor. Sitede “Televizyon setini ayarlamak için, yazıcınızın kartuşunu nasıl değiştireceğinizi öğrenmek ya da kontrol panelindeki yanıp sönen ışığın anlamını öğrenebilmek için kullanım kılavuzları arayarak çok mu zaman kaybettiniz? Sadece internette veya cd-rom’da bulunan kaç tane kullanım kılavuzu var? Bazen bunları elde etmek o kadar zor ki. Ayrıca tekrar ihtiyacınız olduğunda orada olacaklar mı? İkinci el bir ürünü kullanım kılavuzu olmadan aldığınızda ne yapacaksınız? Bu sitede ihtiyacınız olan tüm kullanım kılavuzlarını kolayca bulabileceksiniz” ifadesi yer alıyor. Sitede ürün kategorilerine göre de (Bilgisayar, Buzdolabı vs.) arama yapabiliyorsunuz. |
01.06.2010 |
Gerçek zamanlı koruma özelliği olan antivirüs programları kullanın! Windows kullanıcıları için antivirüs yazılımı kullanmak zorunlu hale gelmiştir. Günümüzde bir çok değişik antivirüs yazılımları vardır. Bu yazılımlardan hangisini seçeceğimizi, yapacağımız araştırmalara göre belirleyebiliriz. Dikkat etmemiz gereken en önemli noktalardan birisi, seçeceğimiz antivirüs yazılımında “gerçek zamanlı koruma” özelliği olmasıdır. Gerçek zamanlı koruma, antivirüs yazılımının bilgisayarınızı sürekli izlemesi, virüs ve casus yazılım gibi olası tehditler bilgisayarınıza yüklenmeyi veya kendilerini çalıştırmayı denediğinde sizi uyarmasıdır. Özellikle internet kullanıcıları, internette gezinti yaparken bu özelliğe çok ihtiyaç duyarlar. Çünkü internet ortamında tehlikenin bizi ne zaman bulacağını bilemeyiz, her an tetikte olmanın faydası vardır. Örnek olarak, ücretsiz sürümlere bakacak olursak, Avast gerçek zamanlı koruma özelliği vermektedir. Bitdefender antivirüs yazılımında ise bu özellik yoktur. Bunun yanısıra F-Secure, Comodo, Avg, Eset Nod32 gibi yazılımlarda da gerçek zamanlı koruma özelliği bulunmaktadır. |
01.06.2010 |
Devamı Net’ten…
Okurlarımıza Not: İnternette bulduğunu güzel yazıları, projeleri, blogları programları [email protected] adresine gönderin. Sayfamızda yayınlayarak herkese duyuralım!
nAVG Çevrimiçi Tehditlere Karşı Ücretsiz Koruma Başlatıyor. AVG LinkScanner®, Windows kullanıcıları için kullandıkları diğer güvenlik ürünü ne olursa olsun gerçek zamanlı koruma sunmaktadır. Devamı: http://www.avg.com/tr-tr/basin-aciklamalari.ndi-223235 nHaydi! SankiYedim diyelim, insanlığa hizmet edelim! Bir zaman, bir adam, yemek isteyip de yemediği şeylerin paralarını bir süre cebinde biriktirmiş. Yemek istediği bir şey olduğunda isteğinden feragat etmek için sankiyedim diyormuş kendi kendine. Biraz zaman geçtikten sonra biriktirdiği parasıyla cami yaptırmış. Devamı: http://hakperest.org/2010/05/03/ haydi-sankiyedim-diyelim-insanliga-hizmet-edelim/ nFotoğraf arama motoru. İnternette imaj ararken sadece google görseller bölümünü kullanmak bazen çok kaliteli sonuçlar elde etmeyi zorlaştırır. Devamı: http://celilcan.com/blog/Post/700/Fotograf-arama-motoru.aspx nVirüslere karşı önlemi abartanlar için…Bilgisayarınızda birden fazla antivirüs programını aynı anda kullanmanızı sağlayan bir yazılım. Devamı: http://code.google.com/p/antivirusmulti/ nHatalı dizüstü pillerine dikkat! HP 70.000 dizüstü bataryasını geri çağırdı. Dizüstü batarya kodlarına bakarak kendi bataryanızı kontrol edin ve hatalı bir ürüne sahip olduğunuzu tespit ederseniz HP ile temasa geçin. Devamı: ttp://www.chip.com.tr/konu/hatali-dizustu-pillerine-dikkat-20216.html |
01.06.2010 |
Osmanlıca-Türkçe Lügat 2.0
19251 kelimelik Osmanlıca-Türkçe lügat Risale-i Nur okuyucuları için bir lügatten öte kaynak bir başvuru programı olacak şekilde tasarlandı. İçerisinde yazılı, videolu cevşen, sekine, 40 hadis, vecizeler, Bediüzzaman albümü, miladi-hicri-rumi tarih dönüştürme, Risâle-i Nur siteleri linkleri gibi ihtiyaç duyulacak pek çok özelliği bulunuyor. Program Boyutu: 175 MB İndirme adresi: http://www.nurpenceresi.com/index.php?oku=1544 |
01.06.2010 |
Q.C Passed nedir?
Q.C, İngilizce “Quality Control” kelimelerinin baş harfinden oluşturulmuş bir kısaltmadır ve Türkçede “Kalite kontrol” manasına gelir. “Q.C Passed” ibaresi ise aldığınız ürünün “kalite kontrolünden geçtiğini” ifade etmek için kullanılmaktadır. Aldığınız bir parçanın ya da elektronik ürünün, standartlarını sağladığını ve kalite kontrolünden geçirildiğini bu ifade ile anlayabiliriz. |
01.06.2010 |