31 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

DP’li gençlerden KIRKLI TAKRİR

Demokrat Parti’nin iktidara alternatif olma yolunda ilerlemesi gerektiğini düşünen “demokrat gençlerden” oluşan 40 kişilik grup, DP Genel Başkan’ı Cindoruk’la buluşarak DP’yi yeniden iktidara taşıyacak tekliflerini sundular.

Zincirbozan’dan gelip önce başbakanlığa, sonra da cumhurbaşkanlığına yükselen Süleyman Demirel, 1991 seçimleri öncesinde kendisine ve Doğru Yol Partisi’ne iktidar yolunun nasıl açıldığını anlatırken, Ankara’da Akay Caddesi üzerindeki DYP Genel Merkezi’ne ve binada Genel İdare Kurulu toplantılarının yapıldığı bodrum katına ayrı önem verir ve bunu konuşmalarında hep vurgulardı: “Mahzenden iktidar çıkardık.”

Hapisten iktidara giden yolda mahzenden iktidara yürüyen DYP’nin Demokrat Parti’ye dönüşen bugününde, aynı mahzende Türkiye’deki siyasî hareketler açısından çok önemli bir ilk yaşandı. Demirel’in iktidar çıkardığı mahzende, Merkez Sağ Hareketi’nin Anadolu’nun değişik köşelerinden gelmiş 40 önemli ismi, altında 40 imza olan “Kırklı Takrir” vererek demokrasiye yol açacak, özellikle de DP’nin geleceğine ışık tutacak bir projeyi ortaya koydular. Kırklı Takrir esprisi şu: 1946 yılında Celal Bayar ve Adnan Menderes öncülüğünde Cumhuriyet Halk Partisi’ne “Dörtlü Takrir” verilerek Demokrat Parti’nin kuruluşu açıklanmıştı. Bugün de Merkez Sağ Hareketi’nin gençleri, 64 yıl sonra “Kırklı Takrir” vererek Demokrat Parti’nin önündeki siyasî yola resmen projektör tutarak geleceği aydınlattılar. Daha açık söylemek gerekirse, Burak Küntay liderliğindeki Merkez Sağ Hareketi temsilcileri, imzaladıkları “Demokrat Parti İçin Acil Eylem Planı” başlıklı siyaset projesini bizzat DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk’a verdiler. Bu buluşmada Merkez Sağ Hareketi Lideri Burak Küntay’a eşlik edenler arasında, halen partinin çeşitli kademelerinde görevde olanların yanı sıra geçtiğimiz dönemlerde önemli görevler üstlenen isimler de vardı: Merkez Sağ Hareketi Genel Koordinatörü Dr. Mehmet Kılıç, Genel Koordinatör Yardımcısı Tamer Çolakoğlu, Çalışma Grupları Genel Koordinatörü Şehnaz Kart ve Süleyman Soylu döneminde DP Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenen ve hali hazırda Merkez Sağ Hareketi Çankaya Temsilcisi ve Ekonomi Çalışma Grubu Üyesi de olan Burak Edin dikkati çeken isimlerdi. Altında Merkez Sağ Hareketi temsilcilerine ait 40 imza bulunan ve o nedenle de “Kırklı Takrir” adı verilen Demokrat Parti İçin Acil Eylem Planı’nı, hareketin Çalışma Grupları Genel Koordinatörü Şehnaz Kart okudu.

Esasında Şehnaz Kart’ın okuduğu 16 madde bir takrirden öteye, resmen siyasetin anayasası özelliğini taşıyordu. İşte o her biri diğerinden daha önemli olan, siyasetin anayasası olabilecek özellik taşıyan maddeler:

BİR...

“Demokrat Parti, Türk siyasî yelpazesinin neresinde olduğunu halka, ama daha önce teşkilâtlarına açık, net, direkt şekilde söylemelidir. Teşkilâtlarda Demokrat Parti’nin Merkez Sağ vizyonundan çıktığı ve ivmesinin sola doğru kaydığı inancı hakimdir. Acil suretle Demokrat Parti merkezin sağındaki yerini sadece söylemle değil politika ve görüşleriyle almalıdır.”

İKİ...

“Dünyada, bölgede ve Türkiye’de birçok partide, siyasette ve kurumlarda gençleşme, yenilenme rüzgârı eserken Demokrat Parti yaşlı ve hantal bir imaj çizmektedir. Siyasette tecrübenin önemine inanmaktayız. Ancak partinin felsefesinin ve teşkilât yapısının hem bugünü hem de geleceği yakalayabilmesi için Demokrat Parti’de hızlı bir gençleşme operasyonu şarttır. Bu gençleşme süreci, sadece nüfus kâğıdındaki doğum hanesine göre değil, partiye hiç emeği geçmemiş isimleri sadece kamuoyunda popüler oldukları için de değil; partinin belde, ilçe, il, kadın ve gençlik kollarından yetişmiş Merkez Sağ felsefesine inanan ve bu partiye emek vermiş gençlere fırsat ve imkân verilerek gerçekleşmelidir.”

ÜÇ...

“Her yeni seçilen yönetimin sil baştan Türkiye’deki il, ilçe ve belde teşkilâtlarını, gençlik ve kadın kollarını değiştirmesi, partide büyük kırılmalara, kopmalara, küçülmelere ve devamlılık sıkıntısına sebep olmuştur. Bu partinin seçilen genel başkanların değil, bütün teşkilâtın partisi olduğu hatırlatılmalı, sadece bir sonraki kongreyi kazanmak ve genel başkanlığı garantilemek için “küçük olsun benim olsun” zihniyetiyle teşkilâtların görevden alınmalarına son verilmelidir.”

DÖRT...

“1946 yılında 46 döneminin sorunları tesbit edilmiş, o günkü kadrolar o sorunlara çözüm üretmiştir. 60’larda 60 döneminin sorunları tesbit edilmiş, o günkü kadrolar o sorunlara çözüm üretmiştir. 80’lerde de 80 döneminin sorunları tesbit edilmiş, o günkü kadrolar o sorunlara çözüm üretmiştir. 90’lardan sonra ise halkın sorunları günümüze kadar doğru kadrolarla analiz edilememiştir ve oy itibariyle DP’yi oluşturan partilerin geldiği oy oranı ortadadır. Artık 46’nın, 60’ların, 80’lerin mirasına sığınarak siyaset yapma devri sona ermelidir. Ve o günün politikalarının mirasını yemek bırakılmalıdır. Bugünün sorunları doğru tahlil ve tesbit edilmeli, sadece konuşan değil, gören ve üreten kadrolarla yeni Demokrat Parti kadrosu ve felsefesi oluşturulmalıdır.”

BEŞ...

“1980 öncesi partinin en temel teşkilât unsuru olan gençlik kolları 80’den sonra üretemez ve çalışamaz bir hale gelmiştir. İl, ilçe ve genel merkez yönetiminin direktifleri dışında hareket edemez bir yapı oluşmuştur. Her gelen yönetim bir evvelki yönetimin gençlik kollarını tasfiye etmiş ve tırpanlamıştır. Demokrat Parti’nin bugünü ve yarını olan gençlik teşkilâtının bu siyasî komplekslerden kurtulabilmesi için kendi kongreleriyle seçilen özerk bir yapıya kavuşması şarttır. Gençlik kolları ilçe başkanı ilçe yönetiminin, il başkanı il yönetiminin, Genel Başkanı ise Genel İdare Kurulu’nun ve Başkanlık Divanı’nın tabiî oy kullanan üyesi olmak zorundadır.”

ALTI...

“Daha önce de birçok seçimde şahit olduğumuz gibi, gençlik teşkilâtının genel seçimler ve yerel seçimlerde seçilebilecek yerlerden aday gösterilme oranı hiçe yakındır. Genel seçimlerde ve yerel seçimlerde gençlik kolları il, ilçe ve genel merkez teşkilâtından gelen adaylara en az yüzde 25’lik bir kota uygulanmalı ve bu kota seçilebilecekleri yerlerden olmalıdır.”

YEDİ...

“Türkiye’nin ilk ve tek kadın başbakanını çıkarmış bir ekol olarak partinin üst yönetimlerinde genel başkan yardımcılarında, il ve ilçe başkanlarında kadın sayısı yok denecek kadar azdır. Türkiye’nin gelişimine yön vermeyi hedefleyen bir Demokrat Parti öncelikle kendi yöneticilerinin ciddî bir kısmını kadınlardan oluşturmak zorundadır. Kadınların ‘vitrinde dursun’ ya da ‘şeklen bulunsun’ diye yönetimlere alınmasının yerine Türk siyasetine yapacakları büyük katkıların değerlendirilmesi, bunun için yönetim kadrolarına alınmaları lâzımdır.”

SEKİZ...

“Demokrat Parti Türk halkının her dönem sesi olmuştur. Hiçbir zaman halkın manevî ve millî değerlerinin karşısında olmamıştır. Demokrat Parti’yi Demokrat Parti yapan en önemli özelliği olan bu anlayışın dışına çıkıldığı görülüyor. Bu vesileyle Demokrat Parti acil suretle fikir, söylem ve programlarını halkın millî ve manevî duygularıyla çatışmayacak şekilde yenilemelidir.”

DOKUZ...

“Son 20 senedir Demokrat Parti kendini yenilemeden, fikirlerini zamana uydurmadan, teşkilâtını gençleştirmeden sadece genel başkan değiştirerek başarıyı yakalamayı hedeflemiştir. Kısa vadeli çözümler ve günü kurtarma çabalarının ötesinde uzun vadeli ve öngörülü değişiklikler yapılmalı, genel başkan değişikliğiyle değil zihniyet değişikliğiyle yeni bir yol çizilmelidir.”

ON...

“Bir partinin adının demokrat olması demokrasiyi savunduğu anlamına gelmez. Tarih boyunca demokrasiyi savunmuş ve bu öncelikle siyaset yapan bir parti, öncelikle kendi yönetiminde demokrat olmalıdır. Demokrat Parti öncelikle parti içi demokrasiyi sindirmeli ve halkın önüne bu bilinçle çıkmalıdır.”

ONBİR...

“Aday belirleme sürecinde üye sistemi ve delege sistemi yenilendikten sonra adaylar mutlaka önseçimle belirlenmelidir. Genel merkeze verilecek % 5’lik kota dışında aday listeleri hiçbir şekilde genel merkezden belirlenmemelidir. Aksi halde, adayların ve teşkilâtların halktan kopması kaçınılmazdır.”

ONİKİ...

“Demokrat Parti geçmişte yaptığı icraatlara ve başarılara sığınmayıp halkın önüne yaptıklarıyla değil yapacaklarıyla çıkmalıdır.”

ONÜÇ...

“Parti yönetiminde elbette maddî güç önemlidir. Ancak parti organlarının yöneticilikleri sadece bazı kimselere maddî kuvvetleri nedeniyle verilirse; bu, partide çatlak, ayrışma ve maddiyata dayalı bir hiyerarşi oluşturur. Acil suretle cüzdanından çok zihni ve gönlü dolu olanlarla siyaset yapılmalıdır.”

ONDÖRT...

“Demokrat Parti’de bugün büyük bir birleşme sancısı görülmektedir. Bu sancının birleşmiş olan iki partinin, delege, yönetici pozisyonları, mal mülk hesapları ve genel başkanlık koltuğu üzerinden olduğunu görmek mümkündür. Birleşmenin tavanda değil tabanda da olabilmesinin tek yolu bütün teşkilâtların belirlenecek tek ideoloji, tek hedef, tek söylem üzerine bina edilmesiyle sağlanacaktır.”

ONBEŞ...

“Teknoloji dünyası ve devrinde yaşamamıza rağmen Demokrat Parti’nin üye kayıtlarından bilgi toplamasına kadar teknoloji ve bilişimin sağlandığı avantajdan yoksun olduğu görülmektedir. Parti içi ve dışı politikada bilişim ve teknoloji, partinin birincil önceliği olmalıdır ve parti, geleceğini bunun üzerine tesis etmelidir.”

ONALTI...

“Demokrat Parti’nin il, ilçe, belde ve genel merkez teşkilâtlarına bir vatandaşın ‘Size neden oy vermeliyim?’ diye sorduğunda, verilecek cevap genel başkandan ilçe yöneticisine kadar aynı formatta olmalıdır. Bu vesileyle acil olarak Demokrat Parti’nin dış politika, ekonomi, sosyal politikalar, hukuk, millî eğitim, enerji, sağlık ve çevre politikalarında önceliklerini belirleyip projelerini üretip herkesin anlayabileceği bir dilde kadrolarını yazılı ve görsel done vermek suretiyle eğitmelidir.”

••••••••••

Okunan ve adına “Kırklı Takrir” adı verilen acil eylem planını DP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk büyük bir olgunlukla dinledi.

Sonra da…

Hazırlayanlara teşekkür ederek “Burası demokrasi evidir” dedi. Maddelerle ilgili kendi görüşlerini de dile getirdi.

Daha sonra…

Merkez Sağ Hareketi’nin lideri olan ve bir dönem de DYP Gençlik Kolları Genel Başkanı olarak görev yapan Burak Küntay söz aldı. Onun da konuşmasında yaptığı vurgular önemliydi.

Meselâ…

“Yıllardır partiye dışarıdan transfer yapılıyor. CHP, MHP, SP gibi partilerde örgütçülük zihniyeti varken biz ise örgütleri küstürüp dışarı kaçırıyoruz” dedi ve ekledi:

“Gençlik teşkilâtından yetişen kimseyi parti üst kademelerinde göremiyoruz. İnşallah bu kongrede mevcut Gençlik Kolları Genel Başkanı’nı Genel İdare Kurulu Üyesi ve hatta Genel Başkan Yardımcısı olarak görürüz.”

İlginç, ama Küntay gençlerin siyaset ilişkisini ortaya koyan önemli bir gözlemini aktardı:

“Çünkü, teşkilât dışından getirilmiş, süslenmiş kişilerin ya halen başka partilere gittiğini, ya dâvâdan bunaldığını, ya da kısa zamanda genel başkan adayı olduğunu görüyoruz. Felsefeyi, partiyi bilmeden dâvânın dışına çıkıyorlar.”

Konuşmaların ardından Cindoruk’a çok sıcak bir ortamda Merkez Sağ hareketi rozeti takıldı. Cindoruk daha sonra gençleri “verdikleri demokrasi mücadelesinden dolayı” kutlayarak uğurladı.

••••••••••

Görüşme sonrası, Türkiye’deki gençlik siyasetinin önde gelen isimlerinden olan ve bu tarihi buluşmaya katılan Burak Edin ile konuştuk.

ÖNCELİKLE...

Burak Edin, verdikleri “Kırklı Takriri” Türk siyasî tarihi için topyekûn bir değişim bildirgesi olarak tanımladı:

‘’Bizler, ülke siyasetinin geleceğinin iyi organize olmuş merkez sağ ve merkez sol eksenlerde olduğunu düşünüyoruz. 1946’dan beri merkez sağın tek temsilcisi olarak gördüğümüz DP-AP-ANAP-DYP geleneğinden yetişmiş isimler olarak, rotasından çıkan Kırat’a genel başkanının ve yöneticilerinin huzurunda bir kurtuluş reçetesi sunduk. Bu reçete, aile içinde geç kalmış bir öz eleştiridir.’’

BAKIŞI NET:

“Demokrat Parti eğer Türkiye’de hak ettiği noktaya gelmek istiyor ve yeniden siyasal merkezin sağındaki yerine oturmak istiyorsa, bunun topyekûn bir yenilenme ile olması gerektiğine inanıyoruz. Bu değişimin de lâfla değil, proje üreterek olacağına inanıyoruz.”

ŞU NOKTADA HEM İDDİALI,

HEM DE UMUTLU:

“26 Mayıs 2010’da Genel Merkez’de yaptığımız bu çıkış ve verdiğimiz Kırklı Takrir göreceksiniz ki yıllar sonra Demokrat Parti ve Türkiye tarihinde bir dönüm noktası olacak. 1946’da ‘Dörtlü Takrir’le başlayan demokrasi ateşi, 64 sene sonra Kırklı Takrirle bizim tarafımızdan ikinci kez alevlenmiştir.”

BU NOKTADA BURAK EDİN,

ÇOK ÖZEL BİR VURGU YAPTI:

“Bu ateşi yakma cesaretinde bulunan değerli liderimiz Sayın Burak Küntay’a da tekrar teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum. Ayrıca Sayın Cindoruk’u da eleştiri kabul etmedeki demokratlığından dolayı tebrik etmek istiyor, misafirperverliği için de çok teşekkür ediyorum.”

Toplantıda ayrıca, Merkez Sağ Hareketi tarafından hazırlanan 79 maddelik ülke sorunlarına çözüm paketi de DP Genel Merkez Yönetimi’ne sunuldu.

UMUT YAVUZ / [email protected]

31.05.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Menderes için ciğerim yanıyordu

  Krize rağmen silâhlanmaya devam

  DP’li gençlerden KIRKLI TAKRİR

  CHP’li Okay: Tekin’siz de olur

  Kemal Kılıçdaroğlu: Haramileri indireceğiz

  Atalay’dan, Kurt’un ailesine taziye ziyareti

  Türk-İş: TEKEL eylemleri provokatif

  Topçu: Bu ülkeye demokrasi lâzım

  Eker: Diyarbakır’ın sorunları demokratikleşmeyle çözülür

  O kışla oradan gitmeli

  OPERASYONLAR SÜRÜYOR

  Şehit korucu toprağa verildi

  Cenazeye gidenlere mayın tuzağı

  Kredi notunu siyasi riskler düşürüyor

  Seçim yasakları Resmi Gazete’de

  TBMM’de yoğun hafta

  Her kazada aynı acı

  Herkes Kur’ân-ı Kerim’le buluşmalı

  Üniversiteler dış dünyaya açılamadı

  Arabalarda ‘Çocuk koltuğu’ mecburiyeti yarın başlıyor

  Eğitim ve tedavi bir arada

  Taş ocakları tarihî eserlere zarar veriyor

  Orman yangınlarına karşı dumana hassas kamera

  Türk gönüllüler Nijer’in umudu

  Almanya’da namaz yasağına tepki

  Tarıma solucan desteği!

  Facebook, Bangladeş’te de yasaklandı

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.