19 Mayıs 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Güncel

BM'den balık uyarısı

BM Çevre Programı’nın (UNEP) “Yeşil Ekonomi Girişimi Dairesi”nin özel danışmanı Pavan Sukhdev, ABD’nin New York şehrinde gazetecilere yaptığı açıklamada, balık avının yeniden yapılanması gerektiğini, çünkü aşırı ve plansız avlanmalar sonucu 2050 yılına gelindiğinde okyanuslarda balık kalmayacağını bildirdi.

Bioçeşitlilik ve çevrebilim (ekoloji) uzmanı Hindistanlı Pavan, “Eğer yaptığımız değişik tahminler doğru çıkarsa, 40 yıl içinde artık balığımız kalmayacak” dedi.

BM’nin uzmanları, balıkların tamamen yok olması gibi “tabiat kâbusunun” önlenebilmesi için, ülke yöneticilerini, balıkları korumak için bölgeler oluşturulması başta olmak üzere etkili tedbirler almaya çağırdı. İnsanların kendi geçim kaynaklarını yok ettiklerini belirten UNEP’in Alman müdürü Achim Steiner, “Kurumlarımız, hükümetler kötü gidişatı değiştirme gücüne sahiptirler” diye konuştu. Steiner, 30 küsur ülkenin UNEP’le işbirliği yaptığını, başka ülkelerin de çevre politikalarını gözden geçirdiklerini söyledi. Bazı BM uzmanları, dünyanın balık rezervlerin azalmasının sadece tabiat sorunu teşkil etmeyeceğini, aynı zamanda bir milyar insanın geçim kaynağı olmasından ötürü balığın yok olmasının çok ciddî beslenme sorunu doğuracağını belirtiyor. Uzmanlar, balığın kalkınmakta olan ülkelerde yaşayan insanların protein bakımından tek beslenme kaynağı olduğunu vurguluyor. BM uzmanlarına göre, dünyada 35 milyon insan balıkçılıktan geçiniyor, 170 milyon kişinin işi doğrudan balıkçılığa bağlı ve 520 milyon insan da malî açıdan balıkçılıkla irtibatlı. BM uzmanlarının okyanuslardaki balıkların geleceğiyle ilgili görüşleri, uyarıları ve alınacak tedbirler, New York’ta gazetecilere ön sunumda tanıtılan UNEP’in “Yeşil Ekonomi” raporunda yer alıyor. Rapor, bu yıl içinde dünya kamuoyuna ayrıntısıyla açıklanacak.

BUZULLARIN ERİMESİ DE ETKİLİYOR

SANAYİ ürünleri, petrol, kömür gibi fosil yakıtlarının tüketiminden kaynaklanan karbondioksitle dünya ikliminin giderek ısınması en çarpıcı biçimde Grönland’da da kendini gösteriyor ve balıkların hayatına doğrudan bağlı. İskoç bilim adamlarının Norveç’in başşehri Oslo’da açıklanan çalışmasına göre, Grönland’da buzulların denize doğru kayarak erimesi, yaz aylarında yüzde 220 oranında artıyor. 35 km kıt'a içinde ve 1095 metre rakımlı yerlere kadar buzullar, Grönland’da yazın denize 300 metre kayabiliyor. BM’nin son derece kritik Danimarka-Kopenhag İklim Zirvesi’nin 8-17 Aralık 2009’da tam başarısızlıkla bitmesi ve dünyanın hızla nüfus artışına sahne olması, sanayi ürünlerinin, yakıtların karbondioksit salımının atmosferde sera etkisi yapması, bazı bilim adamlarınca son derece esefle karşılanıyor.

19.05.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Mahkeme, orduevinden görüntüleri istedi

  SAV: GÜÇLERİ YETİYORSA GÖREVDEN ALSINLAR

  Türkiye’nin ihtiyacı sivil anayasa

  Etik Kurul “teşhirine” iptal

  2001 MALÎ YILI BÜTÇE KANUNUNA KISMÎ İPTAL

  LYS ikinci kez uzatıldı

  DUALAR GÖÇÜKTEKİ MADENCİLER İÇİN

  İngilizce oluyor da Arapça niye olmuyor?

  “81 İlin 81 Yıldızı”

  Kendi uçağımızı yapma zamanı geldi

  Çiçek, “Balyoz”dan serbest

  “Amiral” ve “Poyrazköy” davaları birleştirildi

  Facianın eşiğinden dönüldü

  TÜBİTAK'tan engelliler için büyük proje

  Özdabak’ın dâvâsı düştü

  BM'den balık uyarısı

  5 kuşaktır minareci

  Dünya izliyor, bizde yasak

  Böcek ilâçları çocukta hiperaktiviteyi arttırıyor

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Yeni Asya Gazetesi - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat-Promosyon - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım