Bitkisel üretimde kendi kendimize yetiyoruz |
TÜRKİYE'DE tahıl üretiminde, 2008 yılında yaşanan kuraklığa rağmen, ortalama yeterlilik (üretimin tüketimi karşılama) oranı yüzde 92,7 oldu. Özellikle buğday üretiminde üretimin tüketimi karşılama oranı yüzde 94,5 olurken, kuraklık yüzünden, kırmızı mercimekte yeterlilik oranı yüzde 45,2’e düştü ve 2008 yılında Türkiye kırmızı mercimek ithal etmek durumunda kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008-2009 dönemine ilişkin, ‘’Tahıllar ve Diğer Bitkisel Ürünler Denge Tablolarını’’ açıkladı. Verilere göre, tahıllar ve diğer bitkisel ürünler grubunda en yüksek yeterlilik derecesi yüzde 127,7 ile nohutta tahmin edildi. Kendine yeterlilik oranının en yüksek olduğu nohutta toplam arzın yüzde 22,2’si ihraç edilirken, o yıl yurtiçi talebi karşılamak için 224 bin 524 ton kırmızı mercimek ithalatı yapıldı. Türkiye’de, 2008/09 piyasa döneminde toplam tahıl ürünlerinde yurtiçi üretimin yurtiçi talebi karşılama derecesi yüzde 92,7 olarak tahmin edildi. Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayda, yeterlilik derecesi yüzde 94,5, yem sanayiinin en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi yüzde 98,1, mısırınki ise yüzde 79,9 olarak belirlendi. |
21.04.2010 |