11 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Paradan para kazanma dönemi bitmeli

ANADOLU Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, krizde bir eksen kayması oluştuğunu, bununla birlikte yeni bir sistemin oluşacağını belirterek, “Yeni finansal yapıda paradan para kazanmayı varlık sebebi sayan finansal uygulamalar ortadan kaldırılmalıdır.

Vahşi kapitalizmin geldiği son noktada acıların daha fazla can yakmasına izin verilmemelidir” dedi.

ASKON’un “Küresel Krizden, Kırılgan Büyümeye Türkiye ve Dünya Ekonomisi 2010” başlıklı raporu İstanbul The Barcelo Eresin Hotel’de bir basın toplantısıyla açıklandı. ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, burada yaptığı konuşmada, 2009 yılı ekonomisini değerlendirirken ilk akla gelen kavramın kriz olduğunu ifade ederek, krizin nasıl anlaşılması gerektiğini şöyle açıkladı: “Küresel finansal sistemin temelinde güçlü bir bankacılık ve sermaye akışı yapısı vardır. Bu yapı üzerinden de fonlar ABD’ye akar. Bu sisteme yatırım yapan büyük yatırımcılar vardır. Ekstra finansal enstrüman üretilerek sanal piyasalar büyütülür, bilançolar kabartılır. Herkesin mutlu olduğu bu ortam oluşur ve çürüme de tam bu noktada meydana gelmeye başlar. ABD krizinde olan da budur. Kamu yetkilileri zamanında gerekli müdahalelerde bulunmadılar. Bunun sonucu olarak sistem çöktü ve ciddi olarak yaşadığımız kriz ortamı oluştu. Kısacası, krizin temel nedenleri arasında, finans şirketlerinin aldıkları riskin denetlenmeyişi ve gereken önlemleri alamayışı bulunmaktadır.”

Başkan Koca, kriz patlak verdikten sonra, krizin çözülmesi için tedbirler alındığını, hükümetler, merkez bankaları ve diğer küresel kurumların finans kurumlarına likidite sağladıklarını belirtti. Koca, “Şimdi ekonomik şartların iyileşmesi ile, bunlar artık piyasadan çekilmek durumundadır. Ancak, bunun ne şekilde ve ne tür araçlarla ve hangi zamanda yapılacağı ciddî bir sorun olarak karşımızda durmaktadır” diye konuştu.

“SON 60 YILIN EN BÜYÜK DARALMASI”

Başkan Koca, kriz ortamında yaşanan daralmanın son 60 yılın en büyük daralması olduğunu ifade ederek, nüfus artışı ve finansal sistemin entegre vaziyette çalışmasının, riskleri daha da fazla yaydığını kaydetti. Mustafa Koca, “Her şeye rağmen kredi notumuz yükselmiştir. İlk defa IMF dayatması olmadan en büyük krizlerden birini, kendi imkânlarımızla çözme makamındayız. Genel resim bu olmakla birlikte, göreceli olarak krizden fazla etkilendiğimiz de bir gerçektir. Ancak tablomuz da göstermektedir ki, güven yeniden tesis edilme sürecindedir” diye konuştu.

“MESLEK LİSELERİNE HAKSIZLIK YAPILIYOR”

Sosyal konuların ekonomiyi etkilediğine dikkati çeken Koca, demokratik açılımın, topyekûn gelişim için bir fırsat olduğunu ifade etti. Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Demokratik açılım sacayağının toplumsal boyutunu oluşturmaktadır. Kendi ülkemizde huzur ve sükûn bulmanın bir kanalıdır. Ancak ondan sonra çevre ülkelerle daha rahat ilgilenmek mümkün olacaktır. İstihdamın ve nitelikli işgücü sorununun önemli bir engeli, meslek liselerindeki katsayı adaletsizliği meselesidir. Bir kısım anlamsız endişelerle yüzbinlerce gencimizin geleceği karartılmaktadır. 17-18 yaşlarında seçim yapmak durumunda olan genç insanları sırf okudukları liseleri yüzünden, hayat boyunca belirli mesleklere mahkum etmek kadar statik ve haksız bir bakış bulunamaz.”

“KRİZ, EKSEN KAYMASI OLUŞTURDU”

ASKON Başkanı Koca, krizlerin çözümü için eski model analizler yapmak ve bunlara dayalı çözümler önermek, eski sorunların benzerlerini biriktirmek anlamına geldiğinin altını çizdi. Koca, “Küresel sistemde tüm kurumlar ve enstrümanlar birbirlerini tetiklemektedir. Böylesi ortamlarda ülkelerin kurtuluşundan daha çok topyekûn bir kurtuluş konuşulmalıdır. Sistem muhafazakarlığından kurtulmak ve gereken ne ise onu yapmak, mecburiyet kabul edilmelidir. Kriz bir eksen kayması oluşturmuştur. Bu eksen kayması ile birlikte yeni sitem oluşacaktır. Yeni finansal yapıda paradan para kazanmayı varlık sebebi sayan finansal uygulamalar ortadan kaldırılmalıdır. Vahşi kapitalizmin geldiği son noktada acıların daha fazla can yakmasına izin verilmemelidir” diye konuştu.

“İKT BÜNYESİNDE IMF

BENZERİ YAPI OLUŞTURULSUN”

Reel ekonominin desteklenmesi gerektiği aşikar olduğunu da belirten Koca, enstrümanların buna yönelik olarak geliştirilmesi gerektiğini, reel sektöre destek verecek faizsiz bankacılık uygulamaları desteklenmesini, İslâm Konferansı Teşkilâtı (İKT) bünyesinde oluşturulacak fonlarla IMF benzeri bir yapı oluşturulmasını istedi. Mustafa Koca, KOBİ’ler açısından en önemli sorunun, mali sistemde finansmana erişim olduğunu, kurumsal yapılanma eksikliği, kayıt dışılık ve malî tabloların yetersizliği, teminat eksiklikleri KOBİ’lerin diğer önemli sorunları olduğunu kaydeti.

AHMET TURAN SÖYLER- RECEP BOZD

11.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Başlıklar

  Paradan para kazanma dönemi bitmeli

  Esnaf için yeni paket açıklandı

  Gençler kendi işini kurmak istiyor

  Sakıp Sabancı anıldı

  Hayvancılık destekleri yenilendi

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl