Güncel |
SICAK PARA VE DIŞ BORCA DAYALI |
Prof. Dr. Erinç Yeldan, ekonominin geçen yılın son çeyreğinde yüzde 6 büyümesinin, sıcak para, dış borç ve dış açığa dayalı olduğunu belirterek, ''2010 istihdamsız ve spekülatif büyüme, yüksek dış açık, yüksek işsizlik ve bir sis perdesi ile geçecek. Araba yoldan çıkana kadar böyle saman alevi gibi büyüyeceğiz'' dedi. İŞSİZLİK NİYE ARTIYOR?
“Sadece büyüme rakamına bakıp, borçlara bakmazsanız gerçeği görmemiş olursunuz” diyen Prof. Dr. Osman Altuğ da, büyüme rakamlarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bir ülkede büyüme varsa istihdamın artması lâzım. Türkiye'de hem büyüyoruz, hem işsizlik artıyor. Tamamen bir çelişki var'' diye konuştu.
SAMAN ALEVİ GİBİ BÜYÜYECEĞİZ
BİLKENT Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ekonomist Prof. Dr. Erinç Yeldan, Türkiye ekonomisinin geçen yılın son çeyreğindeki yüzde 6’lik büyümesinin, sıcak para, dış borç ve dış açığa dayalı bir büyüme olduğunu savunarak, ‘’Yani araba yoldan çıkana kadar bir müddet böyle saman alevi gibi büyüyeceğiz’’ dedi. TÜİK tarafından açıklanan milli gelir rakamlarını değerlendiren Yeldan, 2009’un ikinci yarısından itibaren ‘’toparlanma’’ diye anılan sürecin Türkiye açısından yeniden dış borçlanmanın başladığı ve yeniden portföy yatırımlarının güçlendiği bir süreç olduğunu ve son çeyrekteki büyümenin de ‘’Saman alevinin başlangıcını teşkil eden bir kıvılcım’’ olduğunu söyledi. Yeldan,’’Türkiye’nin bir büyüme stratejisi yok. Yani araba yoldan çıkana kadar bir müddet böyle bir saman alevi gibi büyüyeceğiz’’ dedi. Sadece Ocak ayında 3 milyar dolarlık bir cari işlemler açığı meydana geldiğini ve bu temponun 2010 için 35-40 milyar dolarlık bir cari işlemler açığını işaret ettiğini söyleyen Yeldan, Türkiye’de ithalata bağımlı işsizlik sorununun artık kalıcı hale geleceğini belirterek, “Çünkü cari açık ‘biz üretmiyoruz, yabancıların ürettiklerini biz borçlanarak tüketiyoruz’ demek. Onların ürettikleri de onların istihdamı, bizim işsizliğimiz anlamına geliyor’’ diye konuştu. Yeldan, o bakımdan Türkiye’nin 2010 yılını büyük olasılıkla istihdamsız büyüme, spekülatif büyüme, yüksek dış açık, düşük istihdam, yüksek işsizlik ve bir ‘’sis perdesi’’ ile geçireceğini savundu.
İSTİHDAMSIZ BÜYÜDÜK
Marmara Üniversitesi İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Başkanı Prof. Dr. Osman Altuğ, Türkiye ekonomisinin kayıt dışı bir ekonomi olduğunu ifade ederek, ‘’Alış-satış, gelir-gider, borç-alacak, envanter belli değil’’ dedi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan millî gelir rakamlarını değerlendiren Prof. Dr. Osman Altuğ, böyle bir ekonomik yapıda sağlıklı olarak milli gelir hesaplarının yapılamayacağını, kişi başına düşen millî gelir hesaplarının da eskiden olduğu gibi bugün de gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Prof. Dr. Altuğ, ‘’Sağlıklı değil, tahminlere dayalı rakamlar. Bunlara hele de resmî rakamlar demiyorlar mı, insanın gülesi geliyor’’ dedi. Büyüme rakamlarının da gerçeği yansıtmadığını söyleyen Prof. Dr. Altuğ, şunları kaydetti: ’’Türkiye’de ortalama yıllık yüzde 6 büyümeden söz edilir. 10 yılda yüzde 6 büyüdüysek yüzde 60 büyümüşüz demektir. Buna karşılık borçlardaki büyüme yüzde 200’dür. Sadece büyüme rakamına bakıp, borçlara bakmazsanız o zaman zaten gerçeği görmemiş olursunuz. Bu büyüme oranları da yine ekonomi kayıt dışı olduğu için gerçeği yansıtmamaktadır. Gerçeğe dayanmayan rakamlara dayanarak, sağlıklı bir sonuca gitmek ve yorum yapmak mümkün değildir. Bir ülkede büyüme varsa istihdamın artması lâzım. Türkiye’de hem büyüyoruz hem işsizlik artıyor. Tamamen bir çelişki var.’’
|
01.04.2010 |