26 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

 

Çorum’da Bediüzzaman sevgisi

RİSALE-İ Nur Enstitüsü ve Çorum Yeni Asya temsilciliğinin organizasyonu ile 21 Mart Pazar günü Turgut Özal İş Merkezi Konferans Salonunda Bediüzzaman Said Nursî’nin vefatının 50. yıldönümü vesilesiyle “Demokrasi ve İnsan Hakları” konulu bir konferans düzenlendi.

Konferansa konuşmacı olarak eğitimci Mehmet Tahir Ünverdi katıldı. Katılımın yoğun olduğu konferans, Çorum Kale Camii imam hatibinin Kur’ân tilâveti ile başladı. Açış konuşmasını Çorum Yeni Asya temsilcisi Mehmet Kovancı yaptı. Kovancı, “Yakın geçmişin en önemli âlimlerinden ve fikir adamlarından biri olan Bediüzzaman Said Nursî Hazretlerinin vefatının 50. yıldönümünde kendisini rahmetle anıyoruz. Bu vesileyle ‘Demokrasi ve ve İnsan Hakları’ konulu bu programı düzenledik. İçinde yaşadığımız dünyamızın problemlerini çözme hususunda sosyolog Prof. Dr. Şerif Mardin, Bediüzzaman için ‘Kur’ân’ın normlarını öyle bir yolla ortaya koymuştur ki, Müslümanların geleneksel davranış ve kişisel ilişkiler üslûbunu gelişen bir endüstri ve iletişim toplumuna dönüştürüyordu’ diyerek Bediüzzaman’ın büyük bir düşünce adamı olduğuna dikkat çekiyordu” dedi.

Bütün ömrü boyunca iman ve onun bir özelliği olan insan hak ve hürriyetleri için mücadele veren Bediüzzaman’ın “Ekmeksiz yaşarım. Hürriyetsiz yaşayamam” dediğini ifade eden Kovancı, “Ekmek de, ekonomi de ancak hürriyet zemininde gelir ve gelişir. Çünkü insanların kabiliyetleri ancak hür zeminde inkişaf eder. Teknolojik ve bilimsel gelişmeler ancak düşünme, inanç, ifade, teşebbüs, okuma ve eğitim hürriyetlerinin olduğu yelerlerde inkişaf eder” şeklinde konuştu.

Açış konuşmasının ardından sözü alan M. Tahir Ünverdi, Bediüzzaman Said Nursî’nin vefatının 50. yıldönümü vesilesiyle ‘Demokrasi ve İnsan Hakları’ konulu bir konferans düzenlenmesi ve bu konferansa konuşmacı olarak davet edilmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“Bediüzzaman Hazretleri ‘Hz. Mevlânâ benim zamanımda gelseydi; Risâle-i Nurları yazardı. Ben Mevlânâ’nın zamanında gelseydim Mesneviyi yazardım. O zaman hizmet, Mesnevî tarzındaydı. Şimdi ise Risâle-i Nur tarzındadır’ dediğini ifade eden Ünverdi, “Bu zamanda mektep medrese ayrılığı neticesi fen ilimlerini okuyanlarda genellikle dine karşı şüpheler meydana gelir. Dinî ilimleri okuyanlarda da taassup meydana gelir. İkisinin imtizacıyla talebenin himmeti pervaz eder hakikat tecelli eder. Bunların olabilmesi için de kâmil mânâda hürriyetin olması lâzımdır. Bediüzzaman ekmeksiz yaşarım hürriyetsiz yaşayamam diyerek inanç, düşünce, ifade, teşebbüs, okuma, eğitim hürriyeti olursa maddî ve manevî kalkınma ancak bu şekilde gerçekleşir” diye konuştu.

Beğeniyle takip edilen konferansın bitiminde hafta münasebetiyle tertip edilen Risâle-i Nur Bilgi-Kültür Yarışmasında dereceye giren Muhammed Haluk Nitelik ve Betül Karabıdak’a hediyeleri takdim edildi. Bediüzzaman Haftası dahilinde bütün yurtta düzenlenen çeşitli faaliyet ve faaliyetler kapsamında Çorum da ilk heyecanını bu konferansla yaşamış oldu.

26.03.2010


 

Şanlıurfa’da Bediüzzaman paneli

BÜYÜK İslam Âlimi Bediüzzaman Said Nursi hazretlerinin vefatının 50. yıldönümü dolayısıyla Bediüzzaman Eğitim kültür ve Sanat Vakfı ile Risale-i Nur Enstitüsünün organize ettiği Bediüzzamanı Anma Haftası etkinlikleri içerisinde yer alan “Bediüzzaman ve Demokratik Açılım” konulu panel yarın akşam Şanlıurfa Mozaik Kültür Merkezinde yapılacak.

Açış konuşmasını gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular'ın yapacağı, tarihçi yazar Adem Ölmez’in yöneteceği, “Bediüzzaman ve Demokratik Açılım” panele konuşmacı olarak Sosyolog-Yazar Müfit Yüksel, Yeni Asya Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz, Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Atilla Yargıcı katılacak.

26.03.2010


 

Akdamar’da ayin izni

Van Valiliğinin teklifi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın onayı ile Akdamar Kilisesinde yılda bir gün ayin yapılabileceği bildirildi. Van Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Valiliğin Akdamar Kilisesi ile ilgili 20 Aralık 2009 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne yaptığı başvuru, Bakan Günay’ın onayından çıktı.

Akdamar kilisesinde ayin izni VAN Valiliğinin teklifi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın onayı ile Akdamar Kilisesinde yılda bir gün ayin yapılabileceği bildirildi. Van Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, Van Valiliğinin Akdamar Kilisesi ile ilgili 20 Aralık 2009 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne yaptığı başvuru, Bakan Günay’ın onayından çıktı. Bakan Günay’ın imzasını taşıyan kararda şu ifadeler yer aldı: ‘’Söz konusu talep doğrultusunda, inanç turizmi kapsamında, Van Akdamar Anıt Müzesinin (Akdamar Kilisesi) ziyaretçi sirkülasyonuna engel teşkil etmeyecek bir bölümünde, sınırlı sayıda ziyaretçinin katılımıyla, yılda bir kez olmak üzere eylül ayının ikinci haftasında günü, saati ve süresi Valilikçe belirlenmek kaydıyla dini içerikli etkinlik düzenlenmesine izin verilmesi Bakanlığımızca uygun görülmüştür.’’

26.03.2010


 

Urfa, Kâbe’nin revaklarına talip

SUUDİ Arabistan’ın Osmanlı’nın Kâbe’nin çevresine yaptırdığı revakları yıkacak olması Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasını (ŞUTSO) harekete geçirdi.

Kutsal mekândaki Osmanlı eserlerine talip olan ŞUTSO, Kâbe’deki mukaddes atmosferin Şanlıurfa’da yaşatılması için girişimde bulundu. ŞUTSO Başkanı E. Sabri Ertekin, İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’na bir mektup yazarak Kâbe’de yıkılacak olan revakların peygamberler şehri Şanlıurfa’ya verilmesini istedi. Şanlıurfa TSO Başkanı Ertekin, Osmanlı İmparatorluğu döneminde tavaf alanına yaptırılan ve Kâbe’ye saygıdan alçak tutulan revakların, Suudi Arabistan Krallığı tarafından hazırlanan proje kapsamında yıkılacağını belirterek, “Bu revakların Hz. İbrahim’in doğduğu Şanlıurfa’ya monte edilmesi çok uygun düşer. Peygamberler şehri olarak bilinen ve adlandırılan Şanlıurfa’nın simgesi Balıklıgöl bu revakları için en güzel mekândır. Böylece Kâbe çevresindeki son Osmanlı eserinin de tarihe karışmasının önüne geçmiş oluruz” diye konuştu.şeklinde konuştu.

26.03.2010


 

İHL’lerde bilgi yarışması heyecanı

Akademıstanbul Yurt Dışı Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri ile Akademi Lisan ve İlmi Araştırmalar Derneği tarafından düzenlenen, İstanbul İmam Hatip Liseleri arasında 1. Arapça Bilgi ve Etkinlik yarışmaları İmam Hatip Liselerinde Arapça Öğretiminde yeni bir heyecana sebep oldu.

İmam Hatip Liseleri tarihinde ilk defa yapılacak olan yarışmaların danışma kurulunda Arapça'ya ömrünü vermiş hocalardan Halil Gönenç Hoca Efendi, Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Bekir Topaloğlu, Prof. Dr. Vecdi Akyüz, Prof. Dr. Ahmet Ağırakça gibi birçok akademisyen ve ilim adamı yer almakta. Yarışmanın koordinasyon kurulu başkanı Akademistanbul Genel Müdürü Muhammed Ağırakça, İstanbul İl Millî Eğitim Müdürlüğünden alınan izinler doğrultusunda bilgi ve faaliyet yarışmaları şeklinde düzenlenecek olan yarışmaların finali ile faaliyet yarışmalarının ödül töreninin 23 Mayıs Pazar günü Sütlüce Kongre Merkezi Sadabat Salonunda düzenlenecek organizasyonla yapılacak. Program el-Cezira mübaşir kanalından canlı olarak yayınlanacak. (www.arapcayarismalari.org)

26.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl