Güncel |
Bir hafta boyunca sadece ölümü düşünün |
İngİltere’nİn başşehri Londra’ya bağlı Haringey Belediyesi, 15-21 Mart tarihlerini kapsayacak ‘Ölüm Önemlidir Haftası’ kampanyası ile vatandaşlardan ölümü ve ölüm anında ne tür dileklerde bulunacakları konusunda düşünmelerini teşvik ediyor. Bu çerçevede bir hafta boyunca devam edecek süreçte kütüphaneler, hastaneler ile sağlık organizasyonları posterler asarak, ölüm ile ilgili kitap ve broşürleri raflardan alıp insanların görebileceği yerlere koyacak. Ölümün üzerinde düşünülmesi ve konuşulması gereken bir konu olduğunu belirten İngiltere Ulusal Sağlık Hizmetleri yetkilisi Anne Daley, “İnsanların aileleri, aile üyeleri ya da arkadaşlarına bu konuyu açtığında bu artık bir tabu olmaktan çıkıyor” dedi. Londra’da yapılan bir araştırmada insanların yüzde 70’inin evde ölmeyi tercih ettiklerini aktaran Daley, “Ancak hâlâ insanların yüzde 60’ı hastanelerde hayatını kaybediyor”dedi. Anne Daley, bu kapsamda sağlık organizasyonlarının bu konuya daha fazla eğilmeleri gerektiğini belirterek, ‘ölüm’ mesajını insanlara hatırlatmanın önemli olduğunun altını çizdi. İnsanlara bu mesajın verilmesi için yapılan kampanyayı desteklediklerini açıklayan Londra Sağlık Örgütü yetkilisi Mireille Hayden ise, insanların en yakınında bulunan kişiye kendi ölümünü konuşması ve vasiyetini paylaşması tavsiyesinde bulundu. Mireille Hayden, “Her insanın farklı bir isteği olabilir, ama bunu paylaşmak elzemdir”dedi. Ülke genelinde bir kampanya olan ‘Ölüm Önemlidir Haftası’, Ulusal Sağlık Organizasyonu ve Ölüm Önemlidir Koalisyonu tarafından 15-21 Mart tarihleri arasında Londra’nın Haringey Belediyesi’nde uygulanacak.
BEDİÜZZAMAN SAİD NURSî:
Ölümü düşünmek ihlâsı kazandırıyor
İhlâsI kazanmanın ve muhafaza etmenin en müessir bir sebebi, rabıta-i mevttir. Evet, ihlâsı zedeleyen ve riyâya ve dünyaya sevk eden tûl-i emel olduğu gibi, riyâdan nefret veren ve ihlâsı kazandıran, rabıta-i mevttir. Yani, ölümünü düşünüp, dünyanın fâni olduğunu mülâhaza edip, nefsin desiselerinden kurtulmaktır.
Lem’alar, 21 Lem’a, s. 396
***
‘Karanlık peçe’nin altındaki ‘nuranî sima’
En evvel, herkesi korkutan, en korkunç tevehhüm edilen ölümün yüzüne baktım. Nur-u Kur’ân ile gördüm ki, ölümün peçesi gerçi karanlık, siyah, çirkin ise de, fakat mü’min için asıl siması nuranîdir, güzeldir gördüm. Ve çok risâlelerde bu hakikati katî bir surette ispat etmişiz. Sekizinci Söz ve Yirminci Mektup gibi çok risâlelerde izah ettiğimiz gibi, ölüm, idam değil, firak değil, belki hayat-ı ebediyenin mukaddemesidir, mebdeidir. Ve vazife-i hayat külfetinden bir paydostur, bir terhistir, bir tebdil-i mekândır. Berzah âlemine göçmüş kafile-i ahbaba kavuşmaktır. Ve hâkezâ, bunlar gibi hakikatlerle ölümün hakikî güzel simasını gördüm. Korkarak değil, belki bir cihetle müştakane mevtin yüzüne baktım. Ehl-i tarikatçe rabıta-i mevtin bir sırrını anladım. Bediüzzaman, Lem’alar, s. 232 |
12.03.2010 |