Güncel |
Besici nihayet pazara iniyor |
KIRMIZI et fiyatlarındaki artışın ardından spekülatörlerin de etkisi altında kalan ve daha fazla zam beklentisi içine giren besici, uzun süreden beri ahırda tuttuğu besi hayvanlarını işletme maliyetinin artması üzerine kesime getirmeye başladı. Et Balık Kurumu (EBK) Erzurum Kombina Müdürü İsmail Atasever, ‘’ahır besisi’’ denilen hayvanların artık besilerini aldığını ve son günlerde kasaplık hayvan kesimlerinde hareketlenme yaşandığını bildirdi. Geçen ay boyunca kombinalarında 331 büyükbaş hayvanın kesime getirildiğini belirten Atasever, Şubat ayında ise 10 günde 234 hayvanın kesimini yaptıklarına dikkati çekti. Kesime getirilen hayvan sayısının Şubat ayı sonuna kadar daha fazla artmasını beklediklerini ifade eden Atasever, şunları kaydetti: ‘’Son zamanlarda besicilerimiz piyasalardaki ‘et fiyatları’ spekülasyonlarından etkilenebiliyorlar ve daha fazla zam beklentisi içine girebiliyorlardı. Ancak besisini almış kasaplık canlı hayvanları daha fazla ahırda tutmanın ve beslemenin bir katma değer sağlamayacağının besicilerimiz de farkına vardı. Bunu kombinamıza müracaat eden besici ve üretici taleplerindeki artıştan da çok açık görmekteyiz.’’ Atasever, kırmızı et piyasasındaki fiyat değişimlerinin önemli bir kısmının pazara sürülen kasaplık hayvan sayısındaki dalgalanmalardan kaynaklandığını ifade etti. Ilıcalı, ‘’Özellikle Mart ve Nisan aylarında pazara çok fazla besi hayvanı çıkarılacak. Ahırlardan hayvanların çıkarılmaya başlanmasıyla birlikte kırmızı et fiyatlarında en az yüzde 30 oranında düşüş olacak’’ dedi.
“Fiyatları büyük firmalar yükseltiyor”
TÜRKİYE’DEKİ büyükbaş hayvan sayısında azalma olduğu söylentileriyle kırmızı et fiyatları bir yıl içerisinde yüzde 60 artarken, sığır yetiştiricileri sebebin üreticiler değil, büyük firmalar olduğunu iddia etti. Bursa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı İsmail Anıl, fiyatların da söylentilerin aksine çok yükselmeyeceğini söyledi. Türkiye’de yetiştiricinin elinden çıkan karkas olarak bilinen kemikli etin fiyatının 13 ile 15 TL arasında değiştiğini vurgulayan Anıl, buna rağmen bazı kesimlerin kırmızı ete 40 TL’ye varan fiyatlar biçtiğini kaydetti. Türkiye’de üreticiler tarafından 30 kuruşa satılan çiğ sütlerin son bir aydır haklı olarak 80 kuruşa çıktığını belirten İsmail Anıl, sanayicilerin her platformda, ‘Türkiye’de çiğ süt fazla. Alıp işleyemi-yoruz. Stok maliyeti çok yüksek’ demesinin ardından çiftçinin arz ve talebi dengelediğini söyledi. Çiğ sütteki fazlalığın hayvanlar kesilerek tolere edildiğini hatırlatan Anıl, “Çünkü bunun başka bir yolu yok. Çiftçinin bir kumbarası vardı. Bu kumbaraya erkek besi danası atardı. Her doğan dana, çiftçinin kumbarasına attığı bir sermayeydi. Buzağılar karkasta belli bir kiloya geldikten sonra piyasaya sokulur, alınan pa-ralarla da yaralar sarılırdı. Ama birileri çiftçinin kumbarasını kırdı. Yetiştiriciyi ağlattı. Kumbarası kırılan yetiştirici yeni doğan danalarını 500 TL’ye satmak zorunda kaldı. Satılan danalar dereye atılmadı. Bu danaları çok büyük sermaye sahipleri topladı. 50 bin danası olan besiciler oluştu. Şimdi piyasayı onlar karıştırıyor. Piyasa fiyatlarına sürekli müdahale ediyorlar. Çiftçinin kumbarası kırıldığı için istedikleri gibi oynuyorlar” dedi. |
18.02.2010 |