Güncel |
Atatürk’ün eleştirilmesini istemiyorum |
İstiklâl Mahkemesi zabıtlarının “şimdilik” halka açılmasına izin vermeyen TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “Bu dönem Cumhuriyetin ilk yılları. Atatürk var, Cumhuriyetin kurucu kadroları var. Acaba o dönem, o şahıslar eleştiri konusu olabilir mi hassasiyetini taşıyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün eleştiri konusu yapılmasını arzu etmiyorum” dedi. Şahin: M. Kemal eleştirilmesin
İstiklÂl Mahkemesi zabıtlarını “şimdilik” halka açılmasına izin vermeyen TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, “Bu dönem Cumhuriyetin ilk yılları Atatürk var, Cumhuriyetin kurucu kadroları vardır. Acaba o dönem, o şahıslar eleştiri konusu olabilir mi hassasiyetini taşıyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün eleştiri konusu yapılmasını arzu etmiyorum” dedi. Meclis Başkanı Şahin, Akşam gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer ile Parlamento muhabirlerini makamında kabul ederek, soruları cevaplandırdı. Şahin, Dersim olayları ve İstiklal Mahkemeleri arşivlerininin açılmaması ile alakalı bir soru üzerine, İstiklal Mahkemesi zabıtlarının halka açılmaması için “şimdilik” kaydını düştüğünü, bunun uzunca bir süre daha gizli kalacağı, hiç açıklanamayacak anlamına gelmediğini savundu. TBMM Başkanı Şahin, şunları söyledi: “Bizzat ben yarın (dün) gidip bakacağım. 12 milyon belge var, bunlar araştırmacıların hizmetine sunulacak. Tamamen açılmaları ise biraz daha zaman alacak. İstiklâl Mahkemesi zabıtlarıyla ilgili karar verecek olan benim. Bakacağım... Onu da büyük bir ihtimalle açarız. O günün şartlarına bakıldığında doğru gibi görünen şey, şimdi son derece yanlış olabilir. Nasıl ki Dersim’le ilgili hadiseler bugünün koşullarında farklı değerlendirilmiştir, ama 2010 yılında çok daha farklı değerlendiriliyor. Herkes ‘Böyle bir şey olmamalıydı, yanlış’ diyebiliyor.” “Dersim olaylarının olduğu dönemki yöneticilerin yanlış yaptığını mı söylemek istiyorsunuz” diyenler olduğunun altını çizen Başkan Şahin, İstiklâl Mahkemesi arşivlerinin de bu anlamda değerlendirilmesi gerekteğini, “bunların açıklanmasının acaba yeni tartışmaları gündeme getirebilir mi” kaygısı taşıdığını ifade etti. Şahin, “Bu dönem tabii ki Cumhuriyetin ilk yılları Atatürk var, Cumhuriyetin kurucu kadroları vardır. Acaba o dönem, o şahıslar eleştiri konusu olabilir mi hassasiyetini taşıyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün eleştiri konusu yapılmasını arzu etmiyorum. Örneğin biri çıkar derki, ‘Yaşananlara bu da seyirci kalmış’ diyebilir” diye konuştu.
“TOPTAN ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ OLMAZ” TBMM Başkanı Şahin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün “Yeni anayasa fırsatı kaçtı” sözlerine katıldığını belirterek, paket şeklinde bir Anayasa değişikliği olabileceğini söyledi. Şahin, bu Meclis’in Anayasa değişikliği dahil her türlü hakka sahip olduğunu, ancak şu konjonktürde toptan Anayasa değişikliğinin imkânsız olduğunu ileri sürdü. Ancak kısmi değişikliğin mümkün olduğunu dile getiren Şahin, şunları kaydetti: “Bana göre, kısmi değişiklik paketinde, Anayasa’da siyasi partilerin uyacağı kuralları düzenleyen 69. maddesi, Venedik Kriterleri göz önünde bulundurularak değiştirilmeli. Yani şiddet ölçüsünün getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. AB ülkelerinde gelinen nokta bu. Yargı reformu adı altında birtakım değişiklikler yapılabilir. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısı, Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısının artırılması gibi. Anayasa Mahkemesi üyelerini TBMM’nin seçip seçmemesi konusunda ise tartışma içine girmeyeyim. ‘Meclis seçsin’ diyen var, ‘Meclis seçmesin diyen var.”
“YAŞ KARARLARI YARGI DENETİMİNE AÇIK!” Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarının yargı denetimine açılması ile ilgili ise şunları kaydetti: “YAŞ kararlarının tamamını mı yargı denetimi dışında bırakalım, yoksa terfi-tayin gibi konuları, yargı denetimine sokarsak, ‘askeri disiplini bozar mıyız’ diye kuşkularım var. Diyelim ki bir komutan, falanca yere tayin edildi. Yargıya gitti, karar aldırdı. Bu karmaşaya neden olabilir. Ben bu alanın mensubu değilim, ama objektif olarak dışardan bir kişi olarak düşündüğümde böyle mahsurları olabileceği endişesini taşıyorum. ‘Tayin, terfi dışındaki YAŞ kararları yargı denetimine açıktır’ denebilir. İhraç edilen kişinin yargı kararıyla dönüşünün askeri disiplini bozup bozmayacağını sorarsanız, orada fazla bir sakınca görmüyorum.” Şahin, Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı tasarrufların da tartışılması gerektiğini belirterek, “Onun da yargı denetimine açılması, demokratik hukuk devletine daha uygun olabilir diye düşünüyorum” yorumunda bulundu.
|
18.02.2010 |