Gübre, ekim sezonu neden pahalanıyor? |
BAŞTA buğday olmak üzere tarımsal ürünlerde gübreleme sezonunun başlamasına rağmen, çoğu çiftçinin yüzde 30’lara ulaşan fiyat artışı nedeniyle gerektiği kadar gübre kullanamadığı, bunun da verim ve rekoltede kayıplara neden olabileceği bildirildi. Adana’nın merkez Seyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, her yıl gübre sezonu öncesi yaşanan fiyat artışlarının bu yıl da tekrarlandığını söyledi. Dünya borsalarında gübre hammaddesini oluşturan ürünlerde herhangi bir yükseliş olmamasına rağmen, Türkiye’deki fiyatlarda ise yüzde 30’lara varan artışlar yaşandığını belirten Girmen, şöyle konuştu: ‘’Sezonun başlamasıyla birlikte fiyatlar ise adeta tavan yaptı. Bir ay önce tonu 660 lira olan DAP gübresi 900 liraya, üre gübresi 600 iken 680 liraya, 500 lira olan 33 nitrat gübresi 580 liraya, 480 lira olan 20,20 taban gübresi ise 600 liraya yükseldi.’’ Girmen, Türk çiftçisinin dünyanın en yüksek girdi maliyetleriyle üretim yapmaya çalıştığını da ileri sürerek, ‘’Artan gübre fiyatları da tuzu biberi oldu’’ dedi. Çiftçilerin yüksek fiyatı dolayısıyla ‘’toprağın ihtiyacı kadar değil’’, ‘’bütçesi kadar gübre kullandığını’’ ifade eden Girmen, yeterli gübre kullanılmamasının ürün kalitesi ve rekoltesini de aynı oranda etkileyeceğini bildirdi. |
17.02.2010 |