Güncel |
Vesayetlere hayır |
Türkİye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Başkanı Necati Ceylan da Türkiye’de darbelere, askeri vesayete, yargı vesayetine ve bürokratik vesayete “hayır” dediklerini belirterek, yargının yasamanın önüne geçtiğini, Danıştay’ın katsayıyla ilgili son kararının da bunu gösterdiğini söyledi. Akademisyen ve kanaat önderlerinin katılımıyla oluşan ve 350 sivil toplum kuruluşunu temsilen 500 kanaat aktivist ve önderinin desteğini alan Sivil Dayanışma Platformu faaliyetine başladı. Legacy Ottoman Oteli’nde düzenlenen basın toplantısında platformun bildirisini okuyan Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan, ‘’milleti reşit görmeme anlayışının sonucunda ortaya çıkan vesayetçi yaklaşımlara son verilmesi gerektiğini’’ belirterek, ‘’Halka ve sağduyusuna güvenilmeli, her türlü hak, eşitlik, özgürlük talebinin önündeki yapısal engeller kaldırılmalıdır’’ dedi.
Ogan, dünyanın yeniden şekillenmeye başladığı bir zaman diliminde Türkiye açısından da çok önemli değişim ve karar süreçleriyle yüz yüze olunduğunu belirtti.
Türkiye için hergün yeni fırsatlar doğarken, bir yandan da ülkenin ayağına dolaşan engeller bulunduğunu ifade eden Ogan, ‘’Türkiye’nin arzulanan seviyeye yükselebilmesi, küresel bir aktör olabilmesi ve güç dengelerini lehine çevirebilmesi için yapısal sorunlarını aşması, yüklerinden kurtulması ve istikrara kavuşması gerekiyor’’ dedi.
Öncelikle iç meselelerin çözülmesi için demokrasi ve hukuk ekseninde toplumun bütün kesimlerinin birbirine güvenebileceği, rahat ve özgür hissedebileceği düzenlemeler yapılmasının şart olduğunu belirten Ogan, şöyle devam etti: ‘’Demokrasi, hak, eşitlik, özgürlük, adalet gibi herkesin ve her kesimin kabullenebileceği değerler etrafında yeni bir bakış açısı oluşturulmalı, devlet bütün kurumlarıyla birlikte ve halkın talepleri doğrultusunda yeni bir yapısal bütünlüğe kavuşturulmalıdır. Yeniden bir toplumsal mutabakat oluşturulmalı ve bu mutabakata göre demokratik, özgürlükçü, katılımcı bir anayasa hazırlanmalıdır. Türkiye’nin aydınları, akademisyenleri, medyası, sivil toplum kuruluşları ve bütün kesimleriyle bir mutabakat zeminine ihtiyacı var. Bir bütünlük içinde atılması gereken adımlara ihtiyacı var. Millet adına yürütülecek ve milletin sesi olacak bir yaklaşımla, demokrasi ve hukuk ekseninde bir yeniden yapılanma süreci yaşamamız gerekiyor. Vizyon sahibi bir ülke olabilmemiz yolunda ülke insanını engelleyen statükocu bakış açılarının değiştirilmesi ve zihniyet değişikliğine gidilmesi de olmazsa olmazlarımızdır. Milleti reşit görmeme anlayışının sonucunda ortaya çıkan vesayetçi yaklaşımlara son verilmeli, halka ve sağduyusuna güvenilmeli, her türlü hak, eşitlik, özgürlük talebinin önündeki yapısal engeller kaldırılmalıdır.’’
|
11.02.2010 |