Güncel |
Tuzu sınırlandırın kalbinizi koruyun |
Günlük tuz alımının 9 gram azaltılması felçlerde yüzde 34, kalp krizlerinde ise yüzde 24’lük bir azalma sağlıyor. Baharat, maydanoz, kekik gibi aroma sağlayıcıların tuz yerine kullanılması tavsiye ediliyor. Sağlık Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, kalp ve damar hastalıkları dünya genelinde bir numaralı ölüm sebebi olmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre 2005 yılında 17,5 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları sebebi ile öldü. 2015 yılında ise kalp hastalıkları ve inmeden dolayı yaklaşık 20 milyon insanın öleceği tahmin ediliyor. Kalp ve damar hastalıklarında en önemli risk faktörünü kan basıncı oluşturuyor. Tuz tüketimi ise toplumsal ve bireysel kan basıncı seviyesinin belirleyicisi olarak kabul ediliyor. Fazla tuz tüketimi ile vücutta oluşan sodyum birikimi atılamadığında, ödeme ve kan basıncının artmasına sebep oluyor. Fazla tuz tüketimi böbrek fonksiyonlarında da bozukluklara sebep oluyor. Hazır ve işlenmiş gıdalar başta olmak üzere yüksek tuz muhtevasına sahip olan besinlerin sık tüketimi mide tahrişine yol açarak mide kanserine zemin hazırlıyor. |
08.02.2010 |