Karadeniz'in kalkanı Akdeniz'de üretiliyor |
TarIm ve Köyişleri Bakanlığı’na bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Emre, Karadeniz’in kalkan balığının, Akdeniz’de araştırma yapılan Beymelek Lagününe uyum sağladığını bildirdi. Yılmaz Emre,yaptığı açıklamada, Türkiye ile Japonya arasında yapılan işbirliği çerçevesinde balık çeşitlerini geliştirmek ve su ürünleri endüstrisini desteklemek amacıyla ‘’Karadeniz Kalkanı’’ olarak bilinen kalkan balığının Akdeniz’de de üretilip yetiştirilmesini sağlamak amacıyla başlatılan projenin 2010 yılı sonunda sona ereceğini söyledi. ‘’Karadeniz’de Balık Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi’’ ve ‘’Karadeniz Kalkanı İçin Sürdürülebilir Yavru Üretimini Geliştirme Tekniği’’ olarak adlandırılan iki projenin 10 yıldır Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile birlikte yürütüldüğünü ifade eden Emre, şu bilgileri verdi: ‘’Kalkan balığı kültürü için teknik işbirliği çalışmaları çerçevesinde 10 yıl önce JICA işbirliği ile proje başlatılmıştı. Proje 2010 yılı sonu itibariyle sona erecek. Amacımız Türkiye’de su ürünleri endüstrisini çeşitlendirmek ve karasal alanlarda kalkan yetiştiriciliğinin geliştirilmesini sağlamaktır. Kalkan balığını Karadeniz’den aldık, Akdeniz’de yetiştiriyoruz. Kalkan balığı yavru üretimi Trabzon’da başladı. Fakat orada büyütme koşulları uygun değil. Karadeniz kıyıları çiftlik oluşturma açısından da uygun değil. Yavru balık üretiminden sonra büyüklerin de önemli olduğunu düşündük ve JICA ile 3.5 yıllık protokol imzalandı.’’ Beymelek’te Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Merkezi’nde kalkan balığın hastalığı, yem, su ihtiyacı, pazar durumunun incelediklerini ifade eden Emre, Antalya, İzmir ve Adana’da bu konuda araştırma ve incemeler yaptıklarını kaydetti. |
06.12.2009 |