Güncel |
Hak aramada dil engeli kalksın |
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman, mevzuata göre, komisyonlarına Türkçe dışındaki dillerde başvuru yapılmadığını ifade ederek, ‘’Hak aramayla ilgili başvurularda, insanlar istedikleri veya bildikleri dillerde başvuru yapabilmeli’’ dedi. Akman, komisyon başkanlığına seçilmesinin ardından basınla sohbet toplantısı düzenledi. Amaçlarının, vatandaşlara hak aramanın kutsallığını anlatabilmek ve daha fazla hak arama ortamı meydana getirebilmek olduğunu belirten Akman, komisyonlarının ombudsmanlık işlevi yürüttüğünü anlattı. Komisyonlarına; bazen şahsi, bazen kendilerini güldüren, bazen hüzünlendiren başvurular geldiğini ifade eden Akman, en çok başvurunun aş ve iş talebi konularında olduğunu kaydetti. Akman, her yaştan ve her eğitim seviyesinden komisyonlarına dilekçe geldiğini, hatta akli dengesi bozuk vatandaşların da başvuruda bulunduğunu söyledi. Komisyonlarına gelen ilginç dilekçelerden de örnek veren Akman, bir vatandaşın dilekçesinde, ‘’İktidar milletvekillerinden 100’er ye te le istiyorum’’ şeklinde talepte bulunduğunu anlattı. Akman, vatandaşların, kendilerini hak arama kapısı olarak gördüğünü ifade ederek, temel hedeflerinin vatandaşların derdine derman olmak olduğunu belirtti. TBMM Dilekçe Komisyonuna, 23 Dönem 1. Yasama Yılında 270, 2. Dönem Yasama Yılında 1953, 3. Yasama Yılında 1638 ve 4. Yasama Yılında ise 151 dilekçe geldi. 23. dönemde komisyona, 598 kadın ve 3 bin 275 erkek başvurdu, 139 dilekçe de sivil toplum örgütleri, özel kuruluş ve diğerlerinden geldi.
OMBUDSMANLIK KONUSUNDA UZLAŞMA
OmbudsmanlIkla ilgili yasa ve anayasa değişikliği konusunda iktidar ve muhalefetin uzlaşı içinde olduğunu anımsatan Akman, ‘’Ama tek maddelik değişiklik mi gelsin, yoksa gelebilecek bir anayasa paketi içinde mi olsun konusunda henüz bir mutabakat sağlanamadı. Zannediyorum ki tek başına da olsa değişiklik bu dönem görüşülecek. AB’nin de bizden özellikle istediği bir yasa ve anayasa değişikliği. Bununla ilgili net bir takvim yok ama muhalefet partilerinin itirazının olmaması, desteklemesi nedeniyle bunun en kısa sürede çıkacağı konusunda umutluyum’’ dedi. Akman, profesyonel hak arayıcılarının da bulunduğunu ifade ederek, komisyonlarının tarafsız olduğunu ancak, zayıfın hakkını aradıklarını belirtti.
KÜRTÇE BAŞVURUYA İÇ TÜZÜK ENGELİ VAR
Dİlekçe Komisyonuna, Kürtçe dilekçe gelmesi halinde, bunu işleme alıp almayacağına ilişkin bir soru üzerine Yahya Akman, şu anki mevzuata göre bunun mümkün olmadığını anımsattı. Akman, başvuruların Türkçe yapılması gerektiğini dile getirerek, böyle bir tercüme mekanizmasının da bulunmadığını belirtti. Akman, TBMM İçtüzüğünün yürürlükte olduğuna işaret ederek, ‘’Bana sorarsanız, hak arama noktasıyla ilgili başvurularda insanlar istedikleri veya bildikleri dillerde başvuru yapabilmeli. Çünkü, hak arama başka bir şeydir. Polis merkezlerinde 155’te, Kürtçe bilen insanların olması buna bir örnektir. Sadece Kürtçe bilen birisi aramışsa, o anda kendisine cevap verebilecek birisinin olması önemli’’ diye konuştu. |
03.11.2009 |