Güncel |
Topraksız tarım yaygınlaşıyor |
AVRUPA'DA uzun süredir uygulanan, Türkiye’de ise bazı bölgelerde son yıllarda uygulamaya başlanan topraksız tarım, giderek yaygınlaşıyor. Hatay’ın Dörtyol ilçesinde çiftçilik yapan Ali Osma, 2 dönüm araziye topraksız serada domates fidanları dikimi gerçekleştirdiğini söyledi. Topraksız tarımın, kuruluşu için 75 bin TL harcama yaptıklarını, buna karşın geleneksel tarım yöntemlerine göre daha ekonomik ve zahmetsiz olduğunu ifade eden Osma, şöyle devam etti: “Antalya bölgesinde topraksız serada bir dönümlük alanda 35-40 ton domates yetiştiriliyor. Daha iyi şartlarda hazırladığımız serada 50-70 ton domates yetiştirmeyi hedefliyoruz. Seradaki fidanlar Cocopit adı verilen Hindistan cevizi kabuğu ile Hindistan cevizi ağacının gövde liflerinden oluşan karışıma ekiliyor. Bu fidanlar içten kızaran iri etli domates türü olup üç ay dayanıklılığı olan ve ihracata uygun bir çeşit. 2 dönüm serada yetiştirilen domateslerden 80 gün sonra 100-140 ton civarında ürün bekliyoruz.” |
03.10.2009 |