Güncel |
RAHMET, GÖLLERİ VE NEHİRLERİ KENDİNE GETİRDİ |
Ülke genelinde 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan kuraklık dolayısıyla büyük düşüşlerin yaşandığı göl, gölet ve barajlardaki su seviyeleri ile nehirlerin debilerinde, bu yılki yağışların etkisiyle büyük oranda artış görüldü. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi haricindeki bölgelerinde geçen yıl yaşanan sıkıntılar, yağışlarla birlikte büyük oranda ortadan kalktı. Nitekim, İzmir’deki barajlar ve göletler, son bir yılda bölgeye düşen yağışlarla geçen yıla oranla ciddî doluluk oranlarına ulaştı. DSİ II. Bölge Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, Demirköprü Baraj gölünde geçen yıl 160 milyon metre küp olan su miktarı, bir yıl içinde 471 milyon metre küpe yükseldi. Geçen yıl kuraklık dolayısıyla Gölmarmara gölünde su seviyesi minimuma ulaştı. Bu yıl Demirköprü Barajı ve Kumçay ile takviye edilen gölde, 1 milyon 200 bin dekarlık tarım alanının sulanması için su bırakılmasına rağmen, şu an yüzde 50 doluluk oranı var. Geçtiğimiz yıl kuruma tehlikesiyle karşılaşan Uluabat ve İznik Gölü’nde su seviyesinin mevsim normallerinde olduğu, Manyas Gölü’nde ise fazla suyun tahliye edildiği bildirildi.
ISPARTA’DA, GÖLLER CANLANDI Devlet Su İşleri Isparta 18. Bölge Müdürü Recep Özbal, bu yılki yağışların etkisiyle göllerdeki su seviyesinin sevindirici boyutta olduğunu, önceki yıllarda kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan göllerin dahi bu yıl canlandığını ifade ederek, ‘’2007-2008 yıllarında doluluk oranında sıkıntı çeken göllerimiz, bu yıl canlanmaya başladı’’ diye konuştu. DSİ 18. Bölge Müdürlüğü olarak Beyşehir, Eğirdir, Burdur, Gölcük, Kovada, Afyonkarahisar’da Eber ve Karamık göllerinden sorumlu olduklarını belirten Özbal, Burdur ve Gölcük gölleri hariç, diğer bütün göllerde su seviyesinin geçen yıllara göre ciddî bir artış gösterdiğini söyledi.
DENİZLİ BARAJLARI, 2010 SONUNA KADAR YETECEK Devlet Su İşleri 21. Bölge Müdürü Halil İbrahim İndap, Denizli’de geçen yıl kuraklık sebebiyle doluluk oranı yüzde sıfır olan baraj ve göllerin bu yıl aynı sorunla karşılaşmadığını ve 2010 yılına yetecek kadar su bulunduğunu söyledi. Cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden GAP kapsamında inşa edilen ve gövde dolgu hacmi büyüklüğü bakımından Türkiye’nin en büyük, dünyada inşa edilmiş barajlar arasında ise 6. sırada yer alan Atatürk Barajı, kuraklığın etkisini bu yıl hissetmeye başladı. Atatürk Barajı’nda yüzde 14 civarında olan aktif doluluk oranı, kış aylarında bölgeye yeterli yağışın düşmesine rağmen, geçen yıl ortaya çıkan aşırı su tüketimi ve hidroelektrik enerjisinin üretimi için harcanan suyun miktarı sebebiyle yüzde 10’a kadar geriledi. Geçen yılın Eylül ayında 39,2 milyar metre küp olarak ölçülen su hacmi ise bu yıl aynı dönem itibariyle 38,7 milyar metre küpe düştü. Aynı dönemde 528,38 metre olan su kodu ise 527,28 metre olarak tesbit edildi. Öte yandan, Karadeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu’da 2007 ve 2008 yıllarında yaşanan kuraklığın olumsuz etkileri, yağışların mevsim normallerinde ve üzerinde seyretmesi sonucunda büyük oranda ortadan kalktı. |
03.10.2009 |