Güncel |
DARBE ÖVGÜLERİ TEPKİLER ÜZERİNE KİTAPTAN ÇIKARILMIŞTI |
İçerdiği darbe övgüsü niteliğindeki ifadeler sebebiyle geçen yıl büyük tepkilere konu olan ve bu tepkiler sonucu o bölümleri çıkarılan ilköğretim 8. sınıf ''İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük'' ders kitabının, Atatürk'ün ölümünden sonra Türkiye'de yaşanan olaylar ve yakın tarihe ayrılan 7. ünitesindeki ''Türkiye'ye yönelik tehditler'' bölümünde, bölücü unsurların faaliyetleri, irticaî faaliyetler, misyonerlik faaliyetleri, Türk-Ermeni ilişkileri anlatılıyor. GİZLİ ANAYASA ÜSLûBUNUN DERS KİTABINDA NE İŞİ VAR?
Demokratik açılımın konuşulduğu ve Millî Eğitim Bakanının yeni ders yılı açılışında “ayrımcılığı reddeden mesajlar” verdiği bir ortamda, bir ders kitabında, gizli anayasa olarak da anılan Millî Güvenlik Siyaset Belgesi üslûbuyla “iç tehdit”lerin anlatılması, “bölücü ve irticaî faaliyetler”den bahsedilip misyonerlik tehdidinden dem vurulması devlette etkin olan kışla siyasetinin okullara müdahalesi olarak yorumlanıp yadırganıyor.
‘Kışla siyaseti’ okulda
İLKÖĞRETİM okullarının, içerdiği darbelerle ilgili ifadeler sebebiyle geçen yıl büyük tepkilere konu olan ve bu tepkiler sonucu o bölümleri çıkarılan 8. sınıf ‘’İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük’’ ders kitabının, Atatürk’ün ölümünden sonra Türkiye’de yaşanan olaylar ve yakın tarihe ayrılan 7. ünitesindeki ‘’Türkiye’ye yönelik tehditler’’ bölümünde, bölücü unsurların faaliyetleri, irticaî faaliyetler, misyonerlik faaliyetleri, Türk-Ermeni ilişkileri anlatılıyor.Milli Eğitim Bakanlığınca, Samettin Başol, Tuğrul Yıldırım, Miyase Koyuncu, Abdullah Yıldız ve Ömer Faruk Evirgen’den oluşan bir komisyona yazdırılan, ‘’İlköğretim Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’’ dersi 8’inci sınıf ders kitabında, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumu, öğrenim hayatı, katıldığı savaşlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomi, sanat, spor, eğitim, sağlık alanında katettiği aşamalar, dış politika, 2. Dünya Savaşı ve Soğuş Savaş dönemi ayrıntılı olarak ele alınıyor.
GİZLİ ANAYASA ÜSLUBUNUN DERS KİTABINDA NE İŞİ VAR?
KİTABIN Atatürk’ün ölümünden sonra Türkiye’de yaşanan olaylar ve yakın tarihe ayrılan 7. ünitesinde, ‘’Türkiye’ye yönelik tehditler’’ bölümünde, bölücü unsurların faaliyetleri, irticai faaliyetler, misyonerlik faaliyetleri, Türk-Ermeni ilişkileri hakkında bilgi veriliyor. Demokratik açılımın konuşulduğu ve Millî Eğitim Bakanının yeni ders yılı açılışında “ayrımcılığı reddeden mesajlar” verdiği bir ortamda, bir ders kitabında, gizli anayasa olarak da anılan Millî Güvenlik Siyaset Belgesi üslûbuyla “iç tehdit”lerin anlatılması, “bölücü ve irticaî faaliyetler”den bahsedilip misyonerlik tehdidinden dem vurulması devlette etkin olan kışla siyasetinin okullara müdahalesi olarak yorumlanıp yadırganıyor. Gazete kupürleriyle görsel zenginlik katılan bu bölümde, Türkiye Cumhuriyeti’nin son 40 yılının belli başlı olayları ele alınıyor. Kitabın 1970’li yılların sonlarında vatandaşların çeşitli malları satın almak için girdikleri kuyruklar ile ilk yerli otomobil olan Anadol’un bir fotoğrafının yer aldığı bu bölümünde, TRT’nin kuruluşu ile Antalya Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nin gelişim öyküsüne de yer veriliyor. Türk ordusunun Kıbrıs’taki soydaşlarını kurtarmak için gerçekleştirdiği ‘’Barış Harekatı’’nın yanı sıra Kore’den Somali’ye, Bosna Hersek’ten Kosova’ya, Makedonya ve Afganistan’dan Lübnan ve Sudan’a kadar dünya barışına katkı için aldığı etkin roller de ders konuları arasında bulunuyor. Bölücü unsurların faaliyetlerinin anlatıldığı bölümde ise Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’ın katledilmesi, bölücü teröristlerin Dağlıca Karakolu’na saldırısı sonucu 12 Mehmetçiğin şehit olması, terör saldırılarına karşı vatandaşların çeşitli illerde düzenledikleri mitinglerin haberlerinin yer aldığı gazete kupürleri kullanıldığı görülüyor. Bu bölümde, Ermeni terör örgütü Asala’nın Türk diplomatlarına yönelik suikastleri ile Irak ordusunun 1991’de Kuveyt’e girmesiyle baş gösteren Körfez Krizi de çeşitli örneklerle anlatılıyor. |
29.09.2009 |