02 Eylül 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Etle tırnak gibiyiz

Türkiye’de yapılan araştırmalar, Türkler ile Kürtler arasında herhangi bir problemin olmadığını ortaya koyuyor. Türkler ve Kürtler arasında aile, arkadaşlık ve komşuluk ilişkilerinin kurulduğu ve bu ilişkilerin zaman içinde derinleştiği belirlendi. Her iki Türkten birinin komşusu Kürt iken; Türk, Kürt, Laz, Çerkez gibi farklı kökenden gelenleri bir arada tutan en önemli bağın ise din faktörü olduğunda birleşiliyor.

Etle tırnak gibiyiz

TÜRKİYE'DE yapılan araştırmalar, Türkler ile Kürtler arasında herhangi bir sorun olmadığını ortaya koyuyor. Türkler ve Kürtler arasında aile, arkadaşlık ve komşuluk ilişkilerinin kurulduğu ve bu ilişkilerin zaman içinde derinleştiği belirlendi. Her iki Türkten birinin komşusu Kürt iken; Türk, Kürt, Laz, Çerkez gibi farklı kökenden gelenleri bir arada tutan en önemli bağ ise din faktörü. SETA tarafından POLLMARK’a yaptırılan ‘Türkiye’de Kürt Sorunu Algısı’ konulu araştırma, Türkiye genelini temsilen çok aşamalı örnekleme yöntemiyle belirlenen 601 köy ve mahallede, 2 bin 497 noktada toplam 10 bin 577 kişi üzerinde gerçekleştirildi. Sonuçlar, Türkiye’nin demografik ve toplumsal yapısına ilişkin önemli veriler sunuyor. Her iki Türkten birinin Kürt komşusu olduğu belirlendi. Son 25 yılda yaşanan şiddet, terör, kışkırtma ve iki kesimi birbirinden soğutma çabalarına rağmen, halkın sağduyusu ve birlikteliğin ortak harcı olan değerler Türkler ile Kürtleri birbirinden koparamadı. Türklerin yüzde 57.1’i Kürtler hakkında; Kürtlerin ise yüzde 86.4’ü Türkler hakkında iyi kanaate sahip.

Bu durum, demokratikleşme açılımını bir parçalanma ve bölünme olarak yansıtanların Türkiye sosyolojisini başarılı biçimde okuyamadıklarına işaret ediyor. Bu bulgular ayrıca, Kürtlerin büyük çoğunluğunun bir azınlık psikolojisine sahip olmadığını da gösteriyor.

Araştırmaya göre, Türklerin yüzde 33.8’inin yakın akrabaları arasında bir Kürt olduğunu, yüzde 69.9’un ise bir Kürt ile evlilik bağıyla yakın akraba olmaktan rahatsız olmayacağını belirtiyor. Buna karşın, Kürtlerin yüzde 67’sinin yakın akrabaları arasında bir Türk olduğu, yüzde 87.1’nin ise bir Türk ile evlilik bağıyla yakın akraba olmaktan rahatsız olmayacağını ifade ediyor. Türklerin yüzde 59.4’ü yakın arkadaşları arasında bir Kürt olduğunu, yüzde 75.5’nin ise bir Kürt ile yakın arkadaşlık kurabileceğini, buna karşın Kürtlerin yüzde 83.6’sının yakın arkadaşları arasında bir Türk olduğunu ve yüzde 92.3 gibi bir çoğunluğunun ise bir Türk ile yakın arkadaşlık kurabileceğini belirtiyor. Her iki Türkten birinin bir Kürt komşusu varken; yüzde 78.3’ü de bir Kürt ile komşu olmaktan rahatsız olmayacağını dile getiriyor. Kürtlerin yüzde 70’inin bir Türk komşusu olduğu ve yüzde 90.5’inin bir Türk ile komşu olmaktan rahatsız olmayacağını kaydediyor. İş hayatındaki ilişkilerde ise karşılıklı güven yüksek çıktı. Türkler’in yüzde 74’ü Kürtlere karşı ve Kürtlerin yüzde 88.5’i Türklere karşı güven duyuyor.

ÖCALAN VE DTP KÜRTLERİ TEMSİL ETMİYOR

Toplumda, Kürtlerin ayrı bir devlet kurmak istediklerine dair ciddî bir algı oluşmuş durumda. “Kürtler ayrı bir devlet kurmak istiyor mu ?” sorusunu araştırmaya katılanların yüzde 64.4’ü evet cevabını verirken, yüzde 24.6’sı hayır cevabını verdi. Türklerin yüzde 71.3’ü, Kürtlerin de yüzde 30.3’ü “Kürtlerin ayrı bir devlet kurmak istediklerini” ifade ediyor. Araştırmanın ilginç verilerinden bir de “DTP’nin siyasî fikirleri Türkiye’deki tüm Kürtleri temsil ediyor mu?” sorusunda ortaya çıkan sonuçlar. Araştırmaya katılanların yüzde 38.1’i DTP’yi tüm Kürtlerin temsilcisi olarak görürken, buna karşılık yüzde 50 gibi yüksek sayılabilecek bir oran ise DTP ve Kürtler arasında doğrusal bir temsil gücü olmadığını düşünüyor. Araştırmada yer alan bir diğer önemli soru, “Abdullah Öcalan ve PKK’nın siyasi fikirleri Türkiye’deki tüm Kürtleri temsil ediyor mu?” önermesi. Katılımcıların yüzde 37.4’ü, tüm Kürtler ve Öcalan/PKK arasında temsil bağı görürken, yüzde 50.1’i temsil gücü iddiasına karşı çıktı.

02.09.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  Etle tırnak gibiyiz

  Katliâm sanıkları mahkemede

  Büyüme demokratik açılımla mümkün

  AKP’den Kürtçe pankart

  Babacan, G-20 toplantısına katılacak

  Öğretmenlik başvuruları başladı

  Ege Denizi’nde bir saatte 7 deprem

  Şırnak’ta, 2 terörist teslim oldu

  Zabıta 183 yaşında

  Kayıtlar yasaklı başladı

  Ortak paydaları konuşalım

  Özcan: Nüfus cüzdanı ve ikamet istenmeyecek

  ÖSYM, 40 sınav için 148.5 milyon TL harcadı

  Yargıya baskı kendi içinden de gelir

  Ev kredisi alanlar zorda

  Sözleşmeli öğretmenler için imza kampanyası

  Şanlıurfa’dan 38 ülkeye Ramazan coşkusu

  Sosyal fobi terfiye engel

  İftar topu yerine, ses bombası

  Balıkta Ramazan bereketi

  BM'den, iklim için acil çağrı

  Türkiye betona mahkûm oldu

  Kartpostal 72 yıl sonra ulaştı

  Cepte mobil reklâm dönemi

  Sağlıklıysanız her gün aspirin almayın

  Ters çıkan organ, tersten nakledildi

  Üniversiteye yapay zekâlı mülâkat asistanı

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.