Haberler |
Sıcağa karşı dengeli beslenmek gerekiyor |
RAMAZANDA sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunmak için dengeli beslenmenin büyük önem taşıdığını bildirdi. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman, Ramazan ayında uzun bir süre aç ve susuz kalan oruçluların, bu dönem içinde beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Ramazanın 33 yıl aradan sonra Ağustos ayına denk geldiğini, bu sebeple sıcaklıkların yüksek olduğu bu dönemde doğru ve bilinçli beslenmenin öneminin daha da arttığını ifade eden Akman, ‘’Ağustos ayında sıcak havalar nedeniyle sıvı kaybı daha fazla olacak. Bu nedenle oruç tutan vatandaşlara iftar ve sahurda bol sulu gıdaları tüketmelerini öneriyoruz’’ dedi. Akman, Ramazanda susuzluğa neden olabilecek kızartma ve kavurma türü gıdalardan mutlaka kaçınılması gerektiğini vurguladı. Sıcağa bağlı olarak bazı mineral kayıplarının da olabileceğine dikkati çeken Akman, ‘’bu yüzden sıcakta çalışanların ve aşırı terleyenlerin kaybedilen mineralleri alabilmeleri için yüksek tansiyonu olanlar hariç iftarda tuzlu ayran içmelerini öneriyoruz. Sıcakların had safhaya ulaştığı bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için sıvı gıdalar ile tatlı çeşitlerinden komposto tüketilebilir’’ diye konuştu. Ayrıca inşaat, kömür ocakları ve sanayi gibi emek yoğun alanlarda çalışan kişilerle, hamilelerin sahurda yoğun demir ve kalsiyum içeren gıdalar tüketmesi gerektiğini belirten Akman, bu kişilerin sahurda enerji deposu olan pekmezden de aşırıya kaçmayacak şekilde tüketmesi gerektiğini ifade etti. Konya / aa |
22.08.2009 |