Haberler |
Hollanda helâl gıdayı benimsedi |
Hollanda’da İslâmî kurallara göre hazırlanan et ve öteki gıdaların tüketiminin giderek yaygınlaştığı, Hollandalıların da bu gıdaları daha çok benimsemeye başladığı bildirildi. Venlo şehrinde İslâmî usûllere göre et ve et ürünleri üretimi yapan “Mekkafood” adlı fabrikanın satış müdürü Rene van Apeldoorn, Hollanda Haber Ajansı ANP’ye yaptığı açıklamada, kamuoyunda “helâl gıda” olarak bilinen ürünlere talebin son yıllarda önemli oranda arttığını, bu yüzden son bir yılda bu ürünlerin üretimini yüzde 25 oranında arttırmak zorunda kaldıklarını söyledi. Rene van Apeldoorn, bu artışın büyük ölçüde Müslüman olmayan Hollandalı tüketicilerin söz konusu ürünleri daha çok tercih etmesinden kaynaklandığını belirtti. Hollandalıların haftada ortalama, kendi üretimleri olan ve “helâl pizza” olarak bilinen 80 bin Türk lahmacunu tükettiğini anlatan Hollandalı satış müdürü, pazarda özellikle hamburger türü hazır helâl gıdalara ilginin arttığını kaydetti. Verilen bilgiye göre Mekkafood et ürünleri fabrikası, son bir yılda 8 bin tona yakın et işledi. Amsterdam / aa
HELÂL SERTİFİKA NEDİR?
HelÂl sertifikalama, muteber, ehil ve tarafsız bir kurumun, söz konusu üretimi denetlemesini, helâl standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntem. Gıdalarda helâl olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk ve safiyet de olması gereken şartlar arasında. Ayrıca Helâl Sertifikalama ülke yönetiminin kontrol birimlerine gıda emniyeti konusuında destek hizmeti de sağlar. Helâl sertifikalama, Müslüman tüketici için, kabul edilebilir gıdanın ve tüketilebilir ürünün üretilmesi için gerekli. Bu husus dünyadaki 1.5 milyar Müslümanı ve de helâl ürün yemeği tercih eden diğer milyonlarca insanı kapsamakta. |
20.08.2009 |