Güçlünün haklı olduğu değil, haklının güçlü olduğu bir Türkiye istediklerini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bunun için anayasa değişikliğinin yapılması çağrısında bulundu. Fikir ve inanç hürriyetlerinin garanti altına alınması gerektiğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu’nun, “İdareciler halkın amiri değil, hizmetkârı olmalıdır” sözleri Genel Kuruldan büyük alkış aldı.
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, güçlünün haklı olduğu değil haklının güçlü olduğu bir Türkiye istediklerini bunun için Anayasa değişikliğinin yapılması çağrısında bulundu. Hisarcıklıoğlu, fikir ve inanç hürriyetlerinin garanti altına alınması gerektiğine vurgu yaptı.
TOBB 64. Olağan Seçimli Genel Kurulu, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada, krizin muhasebe yapma zamanı olduğunu söyledi. 2007’den itibaren siyasi kutuplaşmalar ön plana çıktığını ve reform sürecinin aksadığını kaydeten Hisarcıklıoğlu, “Ekonomi geri planda kaldı. 2007’de yüzde 4.8 2008’’in ilk 9 ayında ise yüzde 3’e geriledi. Küresel krizle büyüme ağır bir küçülmeye dönüştü. İtiraf edelim ki 2007’den itibaren uzlaşmaya odaklaşmadık. Siyasetin doğal akışına dışarıdan yapılan müdahaleler ve tedbirleri zamanında alamayışımız sonunda her 4 makineden biri sustu. Küresel kriz bizim dışımızda başlasa da Türkiye bu krizden etkilenmiştir” diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, siyasilere seslenerek, “Türkiye’nin gerçek gündemine dönmesini ekonomiye odaklanmasına ciddi tedbirlerin alınmasını istiyoruz” dedi. Sanayide susan makinelerin çalışması ve yeni makinaların üretime katılmasını istediklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, “Vakit çözüm üretme zamanıdır. Ortak çıkar ortak akıl ile hareket etmeliyiz” şeklinde konuştu. Yine salondaki siyasilere çağrıda bulunan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi:
“Birlik olun bize heyecanımızı geri verin. Herkesi ülkemizi ihtiraslarından daha fazla sevmeye demokrasiye sahip çıkmaya hukukun üstünlüğünü korumaya fitne ve fesattan vazgeçmeye ülkemizin kurumlarını yıpratmamaya şeffaf olmaya davet ediyoruz. Komşusunu öteki olarak görmemeye sadece iş ve aş kavgası vermeye davet ediyorum.” Şimdi yeniden ekonomiye odaklanma ve son iki yılda kaybedilenlerin kazanma zamanı olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin yeni iktisadi sisteme ihtiyacı olduğunu krizden nasıl çıkılacağına ilişkin yol haritası gerektiğini dile getirdi. Türkiye’nin 2002 krizinden nasıl çıktıysa benzer atılımı göstererek çıkabileceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Toplumsal mutabakat bunun ilk adımı. Dün bu mutabakat zemini olmadığı için 2 yılımızı kaybettik” ifadelerini kullandı.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ VE YARGI
REFORMU YAPILMALI
Hisarcıklıoğlu, güçlünün haklı olduğu değil haklının güçlü olduğu bir Türkiye istediklerini bunun için Anayasa değişikliğinin yapılması çağrısında bulundu. Fikir ve inanç hürriyetlerinin garanti altına alınması gerektiğine vurgu yapan Hisarcıklıoğlu, anayasa ve yargı reformu ihtiyacını örnekledi: “Siyasi partiler ve seçim kanunları mutlaka yenilenmelidir. Biz 2002 yılından bu yana söylüyoruz. Aradan 7 yıl geçti hala söylüyoruz. Gerçekleştirilene kadar bıkmadan usanmadan söyleyeceğiz. En haklı olduğumuz davanın sonuçlanması bile 2 yıl sürmektedir. Danıştay’da 150 bin dosya bekliyor. Bu yoğunlukta adalet sağlanabilir mi? Yargı reformu yapılmalıdır. Yargıdaki çok başlılığı gidermek gerekir.”
Kamu idaresinde zihniyet değişimi isteyen Hisarcıklıoğlu, “İdareciler halkın amiri değildir. Hizmetkarı olmalıdır” sözleri salondakilerden büyük alkış aldı.
|