BURSA Müftülüğü vaizi Dr. Mustafa Koç tarafından yapılan araştırmada, yaşlı kadınların yaşlı erkeklere oranla mezar ziyaretlerini daha sık yaptığı ortaya çıktı.
Dr. Mustafa Koç, ‘’Yaşlılarda Ölüm Korkusu’’ adlı bilimsel çalışmasında, Bursa’nın Osmangazi ilçesine bağlı Nilüfer Köyünde 60 yaş üzeri 40 kadın ve 40 erkek üzerinde araştırma yaptı. Yaşlılık döneminde ölümün diğer dönemlere oranla daha sık düşünüldüğünü belirten Koç, ‘’Ölüm korkusu ile dinî inanç arasında anlamlı bir ilişki var. Dinî inanç düzeyi yüksek olan yaşlıların ölüm korkusunun, inancı düşük olanlara göre daha az olduğunu belirledim. Ayrıca dinî inanç düzeyi yüksek olan yaşlılar düşük olanlara göre ölümle ilgili daha fazla sohbet ediyor’’ diye konuştu.
Yaşlıların çoğunun ölümü ve ölüm ötesini yaşlılık döneminde düşünmeye başladığının ortaya çıktığını vurgulayan Koç, ‘’Bir gün mutlaka öleceğini bilen birey kendini varoluş nedeni üzerinde düşünmeye zorlamaktadır. Ancak düşünce yetisi gelişmemiş bireyler için ölüm tabiî bir olay gibi algılanmakta ve söz konusu durum bireyde bilişsel anlamda değişim meydana getirmeyebilmektedir’’ dedi. Yaşlılık dönemlerinde ölümün diğer dönemlere oranla daha sık düşünüldüğünü vurgulayan Mustafa Koç, şöyle devam etti: ‘’Ankete katılan yaşlıların yüzde 82,5’inin ölümü ve ölüm ötesini gelişim dönemlerinde, yaşlılık döneminde daha fazla düşünmeye başladıkları tesbit edildi. Eğitim ve sosyo-ekonomik düzeyi düşük olan yaşlılarda analitik düşünme yetisi yeterince gelişmediği için ölüm ve ölüm ötesiyle ilgili konular üzerinde sorgulayıcı duygu ve düşünce seyri gelişmemiştir.’’ Cinsiyet ile ölümü düşünme sıklığı arasında anlamlı ilişki bulunmadığını belirten Koç, şunları kaydetti: ‘’Ölümü devamlı düşünen erkeklerin oranı yüzde 72.5 iken bu oran kadınlarda yüzde 97.5 olarak saptanmıştır. Burada yaşlı kadınların hemen hemen hepsi ev kadını olduğu için yaşın getirmiş olduğu psikolojik etkinin de bulunduğu ortama eşlik etmesi sebebiyle kadınlarda bu oranın yükseldiği söylenebilir.’’ Araştırmada, yaşlı kadınların mezar ziyaretlerini yaşlı erkeklerden daha sık yaptığı da belirlendi.
İhtiyarlar ahiret inancıyla teselli olabilir
Nev-Î insanın bir cihette nısfı olan ihtiyarlar, yalnız hayat-ı uhreviye ile yakınlarında bulunan kabre karşı tahammül edebilirler. Ve çok alâkadar oldukları hayatlarının yakında sönmesine ve güzel dünyalarının kapanmasına mukabil bir teselli bulabilirler. Ve çocuk hükmüne geçen serîü’t-teessür ruhlarında ve mizaçlarında mevt ve zevalden çıkan elîm ve dehşetli me’yusiyete karşı, ancak hayat-ı bâkiye ümidiyle mukabele edebilirler. Yoksa, o şefkate lâyık muhteremler ve sükûnete ve istirahat-i kalbiyeye çok muhtaç o endişeli babalar ve analar öyle bir vaveylâ-i ruhî ve bir dağdağa-i kalbî hissedeceklerdi ki, bu dünya onlara zulmetli bir zindan ve hayat dahi kasâvetli bir azap olurdu.
(Bediüzzaman Said Nursî, Sözler, s. 161)
|