Hükümetin krizle ilgili olarak açıkladığı tedbir paketlerinin ekonomiye faydasının artması için birtakım yeni tedbirlerin alınmaya devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Çünkü işsizlik rakamlarının geldiği nokta istihdam konusunda ciddî sıkıntıların ortaya çıktığını göstermektedir. İşsizlikle ilgili verilerde bir müddet daha kötüleşmeler göreceğimizi tahmin ediyoruz” dedi. Büyükekşi, krizin etkisinin en aza çekilmesi için tedbirlerin daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
ÜRETİM VE İSTİHDAM
Adana Ticaret Odası Başkanı Şaban Baş da, seçim sürecinin tamamlanmasının ardından ''artık geri plana atılan'' ekonomiye odaklanılması gerektiğini belirtti. 29 Mart yerel seçimlerinin tamamlanmasıyla birlikte, iş dünyasının beklentilerini karşılayabilecek önlemlerin hayata geçirilememesi durumunda ekonomide ve istihdamda yeni olumsuzluklar yaşanabileceği kaygısını duyduklarını belirten Baş, “Hükümetin üretimi arttırıcı ve istihdam sağlayıcı çalışmalara hız vermesini bekliyoruz” dedi.
TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi(TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, işsizlik ile ilgili verilerde bir müddet daha kötüleşmeler görüleceğini söyledi. Artan işsizlik karşısında hükümetin Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasına başvuru ve değerlendirme süresinin 1,5 ayı bulduğunu ifade eden Büyükekşi, bu sürenin daha kısa olması gerektiği kaydetti.
Büyükekşi, Aydın Ticaret Borsası’ndan Mart ayı ihracat rakamlarının açıklanması amacıyla düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türk milletinin yerel seçimler vesilesi ile çok temel mesajlar verdiğine dikkat çekti. Bunları çok iyi okumak gerektiğini ifade eden Büyükekşi, “Milletimiz hükümetimize (ekonomik krize daha fazla odaklan, bu konuda çaba ve faaliyetlerini arttır) diyor. Aynı şekilde muhalefete de (daha fazla hazırlık yap ve alternatif politikalar geliştir) diyor. Öte yandan (siyasetin hayatımı etkileyen tüm sonuçlarına son derece duyarlıyım. Takım tutar gibi taraf tutmuyorum. Hepinizi çok yakından izliyorum, o yüzden herkes attığı her adıma dikkat etsin) diyor.” değerlendirmesinde bulundu. Yerel seçimlerin Türkiye siyasetine kalite katacağını savunan TİM Başkanı, milletin hizmet standartlarının ve siyasetten beklentilerinin yükseldiğini söyledi.
Artık rahat bir şekilde Türkiye’nin gerçek gündemi olan global ekonomik krize dönülebileceğini belirten Büyükekşi, hükümetin art arda açıkladığı ve toplam maliyetinin 36,4 milyar TL olduğu tahmin edilen 5 tedbir paketinin ekonomi açısından son derece faydalı olduğunu kaydetti.
Başbakan’ın 1 milyar TL’nin Kredi Garanti Fonuna konulacağını açıklamasından da memnuniyet duyduklarını dile getiren Büyükekşi, “Elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazırız. Detaylarının belirlenip uygulamaya geçilmesini bekliyoruz” dedi.
Bu paketlerin ekonomiye faydasının artması için bir takım yeni tedbirlerin alınmaya devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Büyükekşi, şöyle konuştu: “Çünkü işsizlik rakamlarının geldiği nokta istihdam konusunda ciddi sıkıntıların ortaya çıktığını göstermektedir. İşsizlik ile ilgili verilerde bir müddet daha kötüleşmeler göreceğimizi tahmin ediyoruz. Artan işsizlik karşısında bizim önerimiz SSK ve muhtasar vergilerinin yüzde 25’nin tüm çalışanlar için bir yıl süre ile İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanması idi. Hükümetimizin düzenlemesi, Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının süresini 3 aydan 6 aya uzatılması ve ödenecek rakamın iki katına çıkarılması şeklinde oldu. Başvuru ve değerlendirme süresi yaklaşık 1,5 ay sürüyor, bu sürenin daha kısa olması gerektiğini düşünüyoruz. Bizim aldığımız önlemleri bir an önce daha da geliştirmemiz, krizin bizi en az düzeyde etkilemesini sağlayacaktır.”
İhracatta düşüş sürüyor
Türkİye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin 2009 yılı mart ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 34,92’lik düşüşle 7 milyar 127 milyon dolar oldu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, mart ayı ihracat rakamlarını, Aydın’da düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Büyükekşi’nin verdiği bilgiye göre, Türkiye’nin mart ayındaki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde yüzde 34,92 düşüşle 7 milyar 127 milyon dolar dolar oldu. İlk üç aydaki ihracat 21 milyar 9 milyon dolar, Şubat ayı itibarıyla geriye dönük bir yıllık ihracat ise yüzde 2,71’lik artışla 117 milyar 216 milyon dolar oldu.
|