İnsan Hakları Danışma Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Alt Komisyon Başkanı Prof. Dr. Baskın Oran’ın 301’den yargılandıkları dâvâ, Adalet Bakanı yargılama izni vermediği için düştü.
Bakan izin vermedi, dâvâ düştü
İNSAN Hakları Danışma Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ve Alt Komisyon Başkanı Prof. Dr. Baskın Oran’ın, Türk Ceza Kanununun (TCK) 301. maddesinden yargılandıkları dava düştü.
Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Kaboğlu ile Oran’ın avukatları Oya Aydın ve Kemal Akkurt katıldı.
Yargıç Avni Mis, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in, Kaboğlu ve Oran hakkında yargılama izni vermediğinin bildirildiğini belirtti.
Diyecekleri sorulan sanık avukatları, Adalet Bakanı’ndan yargılama izni istenmesinin yargı bağımsızlığına müdahale anlamı taşıdığını, adil yargılanma ilkesine ters düştüğünü savunarak, davanın düşmesi yerine, müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini istediler.
Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Ferhan Özdemir, ‘’devletin yargı organlarını alenen aşağılama’’ eyleminde soruşturma şartının Adalet Bakanlığının iznine bağlı olduğunu hatırlattı. Bakanlığın, 5 Şubat 2009 tarihli yazısıyla, soruşturma izni verilmediğini belirttiğine dikkati çeken Özdemir, sanıklar hakkındaki kamu davasının düşürülmesini istedi.
Sanık avukatları, savcının görüşüne karşı önceki beyanlarını tekrarladı.
Yargıç Avni Mis, daha sonra, bakanlığın kararı gereğince, Kaboğlu ve Oran hakkındaki kamu davasının düşürüldüğünü açıkladı.
DÂVÂNIN GEÇMİŞİ
Prof. Dr. Kaboğlu ve Prof. Dr. Oran hakkında, ‘’Azınlıklar ve Kültürel Haklar Raporu’’ nedeniyle, TCK 216. maddesinde tanımlanan ‘’halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme’’ ve 301. maddesinde tanımlanan ‘’devletin yargı organlarını alenen aşağılama’’ suçları uyarınca dava açılmıştı.
Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi, Kaboğlu ve Oran hakkında açılan davayı, TCK’nın 301. maddesi yönünden düşürmüş, 216. maddede tanımlanan ‘’halkı kin ve düşmanlığa tahrik’’ suçundan ise beraatlarına karar vermişti.
Kararın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 8. Ceza Dairesi, TCK’nın 216. maddesinden verilen beraat kararını, suçun maddi ve manevi unsurları oluştuğu gerekçesiyle bozmuş, 301. maddede tanımlanan suç yönünden ise Adalet Bakanı’nın izni gerektiğine işaret ederek, izin alınması gerektiğine hükmetmişti.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 8. Ceza Dairesinin 216. madde yönünden verdiği karara itiraz etmişti. İtirazı görüşen Yargıtay Ceza Genel Kurulu, sanıklara TCK’nın 216. maddesi yönünden verilen beraat kararını onamıştı.
|