Selçuk Üniversitesi Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Celaleddin Öztürk, mantarın, protein yönünden oldukça zengin besin kaynağı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Öztürk, yaptığı açıklamada, Türkiye’de binlerce farklı türü bulunan mantarlardan sadece 15 kadarının zehirli olduğunu, Anadolu’da yörelere göre farklı türlerde yetişen zehirsiz mantarların toplanarak yendiğini belirtti. Zaman zaman görülen mantardan zehirlenme vak'alarının, mantar gibi besin değeri oldukça yüksek olan ve sağlıklı beslenme için büyük önem taşıyan bir gıda maddesinden kaçılmasını gerektirmediğini ifade eden Prof. Dr. Öztürk, zehirsiz mantar türleri konusunda eğitim almış kişilerin kırlardan topladıkları mantarları güvenle yiyebileceğini kaydetti. Prof. Dr. Öztürk, Mantarcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak, Konya bölgesinde vatandaşların mantarları tanımaları, zehirli mantarları kolayca ayırt edebilmeleri için AB destekli proje kapsamında eğitim çalışmaları düzenlediklerini bildirdi. Prof. Dr. Öztürk, kendi yetişen mantarların kültür mantarına göre daha lezzetli ve sağlıklı olduğunu, Türkiye’de mantar türlerinin yeterince tanınmaması sebebiyle tabiatta yetişen tonlarca mantarın heba olduğunu ifade etti. Konya / aa
|