BİR YARIM ada olan Türkiye’de yıllık balık tüketiminin Yunanistan’ın gerisinde olduğu bildirildi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Çadırcı, yaptığı açıklamada denize kıyısı olan gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye’nin su ürünleri tüketiminde en alt sıralarda yer aldığını belirtti.
Balığın beslenmedeki önemine işaret eden Yrd. Doç. Dr. Çadırcı, ülkemizde hayvansal proteinin sağlanabileceği besin değeri yüksek tüketim maddelerinin başında et, süt ve yumurtanın yanında su ürünleri geldiğini vurguladı. Üç tarafı denizlerle çevrili, önemli su kaynakları olan Türkiye’de yıllık balık üretiminin yaklaşık 700 bin ton olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Çadırcı, balık tüketiminin ise yeterli olmadığına dikkat çekti. ‘’Denize kıyısı olan gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında Türkiye su ürünleri tüketiminde en alt sıralarda yer alıyor’’ diyen Çadırcı, Fransa’da kişi başına yıllık balık tüketiminin 28.7 kilo, İtalya’da 23,5 kilo, ABD’de 20.3 kilo, İngiltere’de 22,1 kilo, Almanya’da 14,6 kilo olduğunu belirtti. Komşumuz Yunanistan’da da Türkiye’den daha çok balık tüketildiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Çadırcı, Yunanistan’da yıllık kişi başına 26,7 kilo balık tüketilirken bu oranın ülkemizde yalnızca 6,9 kilo olduğunu vurguladı.
|