Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, ‘’Son 10 yılda Avrupa’da doğal kaynaklarını en hızlı tüketen ülke Türkiye’de Kyoto, umarız tersine bir dönüşün sembolü olur’’ dedi.
Türkiye’nin son 10 yılda dünyada karbon emisyonu en hızlı artan ve Avrupa’da tabiî kaynaklarını en hızlı tüketen ülke olduğunu belirten Eken, Kyoto Protokolü’ne ilişkin kanun tasarısının TBMM’de kabul edilmesini olumlu bir adım olarak gördüğünü belirtti. Güven Eken, şunları kaydetti: ‘’Ancak daha da önemli olan icraattır. Türkiye’nin son 20 yılda bu alanda imzaladığı önemli uluslar arası doğa sözleşmeleri bulunmaktadır. Ancak uygulamada ciddî zafiyetler bulunmaktadır. Türkiye daha on gün önce 2B ve diğer orman alanlarının satışını kolaylaştıran yasayı onaylamıştır. Son 10 yılda Tuz Gölü dahil olmak üzere 20 gölün kurumasına neden olan su politikaları ısrarla uygulanmıştır. Tüm bunlar Kyoto’nun özüne tümüyle aykırıdır. Son 10 yılda Avrupa’da doğal kaynaklarını en hızlı tüketen ülke olan Türkiye’de Kyoto, umarız tersine bir dönüşün sembolü olur ve Türkiye’nin doğa politikası iyi yönde değişir. Doğa Derneği, protokolün imzalanmasını önemli bir adım olarak görüyor. Ancak Türkiye için asıl gerekli olan olan bu protokolün özünün anlaşılması ve uygulamada önemli adımlar atılması.’’
Eken, Türkiye’nin yükümlülüğünün 2012 yılında başlaması sebebiyle protokolün yaptırımları ve muhtevası konusunda söz sahibi olunacağını ve 2013’te yeni Kyoto döneminin Türkiye’nin de katkılarıyla başlayacağını söyledi. Kyoto altında yapılan çalışmaların karbon emisyonunu azaltmak ve adaptasyon önlemleri olmak üzere iki temel gruba ayrıldığını vurgulayan Eken, ‘’Türkiye için iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirecek adaptasyon önlemleri büyük önem taşıyor” diye konuştu.
|