Mahkemenin ''Ergenekon şeması'' olarak adlandırılan şemadaki üzerleri kapalı isimlerin açıklanmaması yönündeki kararını eleştiren sanık Kemal Kerinçsiz, kararın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, AİHM kararlarına ve CMK'ya aykırı olduğunu söyledi.
BAZI KİŞİLERİN ADLARI NİYE GİZLİ?
Bazı kişilerin adlarının kapatılmasını eleştiren Veli Küçük'ün avukatı ve kızı Zeynep Küçük de bu kişiler hakkında neden soruşturma açılmadığını sorarak, “Şemadaki kapalı isimlerin bir an önce açılmasını ve âdil yargılanma hakkımızın iadesini istiyorum” dedi.
Ergenekon şeması açıklansın
‘’Ergenekon’’ dâvâsının 49. duruşmasında, tutuklu sanıklar Kemal Kerinçsiz ile Veli Küçük’ün avukatı ve kızı Zeynep Küçük, ‘’Ergenekon Şeması’’ olarak adlandırılan şemadaki bazı kişilerin adlarının kapatılmasını eleştirerek, bu kişiler hakkında neden soruşturma açılmadığını sordular.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince görülen ‘’Ergenekon’’ dâvâsının 49. duruşmasında, tutuklu sanıklardan Abdülmuttalip Tonçer’in çapraz sorgusu tamamlandı. Duruşmada, söz alan tutuklu sanık Kemal Kerinçsiz, mahkeme heyetinin, Ümraniye’de ele geçirilen el bombaları üzerinde bilirkişi incelemesinin, sanık savunmalarının tamamlanmasından sonra yapılmasına karar verdiğini hatırlattı. Kerinçsiz, ‘’Emniyetin tertibi sonucu ülkenin her tarafından çıkan patlayıcı maddeler sebebiyle huzurunuzdaki sanıklar zan altında tutulduğundan, sanık lehine netice doğurabilecek bilirkişi incelemesinin ertelenmesi tutukluluk süresini uzatacağından, 3 Şubat 2009 tarihli celsenin 7 nolu ara kararından vazgeçilip, bilirkişi heyeti oluşturularak el bombaları materyalleri üzerinde gecikilmeksizin inceleme yapılmasına karar verilmesini istiyorum’’ diye konuştu.
Mahkeme heyetinin ‘’Ergenekon Şeması’’ olarak adlandırılan şemadaki üzerleri kapalı isimlerin açıklanmaması yönündeki kararını eleştiren Kerinçsiz, kararın her yönüyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına ve CMK’ya aykırı olduğunu savundu. Kerinçsiz, ‘’Yargılanmakta olduğum sözde suç örgütünün bir delili olan şemanın sanık hakları kapsamında gizlenmesi mümkün olmadığından açıklanmasına, üçüncü kişilerin haklarının korunması yönünden CMK’nın 187/3. maddesi uyarınca gerekli yasal tedbirlerin alınmasına, MİT Müsteşarlığından gönderilen kitapçık ve bilgi notunun suretlerinden bu doğrultuda birer suretinin tarafıma teslimine karar verilmesini saygılarımla arz ederim’’ şeklinde konuştu. Söz alan Veli Küçük’ün avukatı ve kızı Zeynep Küçük de söz konusu şemayı Tuncay Güney’in el yazısıyla yaptığını, MİT’in de bunu bilgisayara aktardığını savundu. Şemada yer alan bilgilerin de Güney’in mülâkatıyla aynı olduğunu öne süren Küçük’ün, ‘’Şemaya ilişkin kararınızla, bu bilgilerin siz de Güney tarafından belirlendiğini düşünerek, ‘buna itibar etmiyorum’ demeye mi çalışıyorsunuz?’’ demesi üzerine Mahkeme Heyeti Başkanı Şengün, ‘’Zerre kadar öyle düşünmedim’’ dedi.
Küçük, bazı kişilerin adlarının kapatılmasını eleştirerek, bu kişiler hakkında neden soruşturma açılmadığını sordu.
Şemada isimlerine açık olarak yer verilen kişilerin 1 yıldır itibar kaybına uğradığını savunan Küçük, kararda ‘’sosyo-ekonomik durumun göz önüne alındığı’’ yönündeki ibareyi, sanıklar açısından büyük bir haksızlık olarak gördüğünü söyledi. Bu sözler üzerine Başkan Şengün, ‘’Kesinlikle öyle düşünmeyin’’ dedi.
Küçük de ‘’İsimleri örtülü olanlara soruşturma açılmamışsa savcılık onları aklamış demektir. O zaman sosyo-ekonomik durumları zarara uğrar mı? Bu şemadaki kapalı isimlerin bir an önce açılmasını ve adil yargılanma hakkımızın iade edilmesini istiyorum’’ şeklinde konuştu.
|