"Gerçekten" haber verir 06 Şubat 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Biri bizi gözetliyor!

Yusuf Andiç, yaptığı açıklamada, bilgisayarların artık günlük hayatın bir parçası olduğunu, ancak önlem alınmaması halinde bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirilen bilişim suçlarının kişileri her açıdan mağdur edebildiğini ifade etti.

Günümüzde artık bilişim suçları kapsamında kişilerin internet hesaplarının boşaltılması, MSN şifrelerinin kırılması ve MSN’de kayıtlı kişilerin dolandırılması ya da kişisel bilgilerinin kullanılarak suç işlenmesi gibi olaylara sıkça rastlandığını ifade eden Andiç, şöyle konuştu: ‘’İş yerinizdeki bilgisayarı açık bıraktığınız birkaç dakika içinde bilgileriniz çalınabilir, MSN’deki görüşmeleriniz haberiniz olmadan takip edilebilir. MSN ve maillerle kişilere ulaşan çeşitli korsan programları bunu günümüzde mümkün hale getirdi. Bu yolla en çok internet bankacılığı hesabına girilerek hesaptaki paranın havale yoluyla başka hesaplara aktarılarak çalınması söz konusu oluyor. Başka bir yöntem ise hırsızların daha önce çaldıkları kredi kartı bilgileri ile alış veriş yapması. İnternet kafe kullanıcılarını bekleyen tehlike çok daha farklı. Çünkü bilgisayar korsanları bu suçları işlerken özellikle internet kafeleri kullanıyor.’’

BİLGİLERİNİZ ASLINDA SİLİNMİYOR

Bunun yanı sıra bilgisayarlardan, cep telefonlarından, PDA’lerden ve diğer benzeri dijital depolama alanı kullanan cihazlardan silindiği sanılan bilgiler, bilinenin aksine hemen silinmiyor ve duruma göre yıllarca kalabiliyor, istenilen zaman yeniden elde edilebiliyor.

Alınan bilgilere göre, dijital depolama alanlarına yüklenen her bir bilgi için bilgisayar bir adres ya da veri yolu oluşturuyor. Böylece ornek.doc ya da ornek.jpg gibi herhangi bir dosyayı açmak isteyen kullanıcının komutunu alan bilgisayar, söz konusu adres yolunu kullanarak ilgili dosyayı ekrana getiriyor. Bilgisayar, dosya ‘’Geri Dönüşüm Kutusu/Çöp’’e atıldıktan sonra bile adres bilgisini saklarken, kutu boşaltıldığında bu adres bilgisini kaybediyor, ancak dosya dijital depolama alanında kalmaya devam ediyor.

Meselâ, 10 MB depolama alanı olan ve 9 MB’ı (Yüzde 90’ı) resim, video gibi yazılımlar gibi çeşitli bilgilerle dolu olan bir harddisk’ten 1 MB büyüklüğündeki bilgi silinerek ‘’Çöpe’’ gönderildiğinde tekrar yerine koymak mümkün. Ancak çöp kutusu boşaltıldığında bilgisayar adres yolunu kendi hafızasından siliyor ve o dosyalar görünmez oluyor. Bu durumda bilgisayarda adreslenebilir ya da adreslenemez 2 MB’lik bir alan kalıyor. Kullanıcı bilgisayarına 2 MB’lık bilgi yüklemez ya da silmezse, silindiği sanılan ve görünmez olan söz konusu 1 MB’lık bilgi daha sonra özel adresleme yazılımları sayesinde recover (yeniden adresleme/geri kazanma) edilebiliyor.

Teknolojinin hızla gelişmesine paralel olarak dijital depolama alanlarının da büyüklüğü hızla artıyor. Günümüzde bir çok bilgisayar en az 200 GB (200.000 MB) ve üzeri kapasiteli harddiskler yüklü olarak satılıyor. Ancak normal bir kullanıcı, oyun, yazılım ve film gibi materyallerle bu kapasitenin ortalama yüzde 50’sini değerlendirebiliyor. Bu bilgisayara tek bir A4 büyüklüğünde ve ortalama 25 KB’lik Microsoft ‘’Word’’ ya da OpenOffice ‘’Writer’’ sayfasından ya da 100 KB’lık resimlerden binlerce kaydedilebildiği düşünülürse, bunlardan bir bölümü silinse bile, dijital depolama alanına çok yer kaplayan başka yazılımlar yüklenmezse silindiği sanılan bilgiler uzun aylar, hatta yıllar boyunca bilgisayarda kalabiliyor.

06.02.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin’in birliği birinci öncelik

  Emlâk piyasası dibe vurdu

  Yargıtayın iş yükü ağır

  Kriz paketi meclise geliyor

  TL’nin dönüşümü yüzde 40’a ulaştı

  PKK’ya bir darbe de Suriye’den

  Kur’ân kursu CHP’yi karıştırdı

  DTP’li Tuğluk’a 1.5 yıl hapis cezası

  Kılıçdaroğlu’na fezleke

  İzmir’de MHP-GP işbirliği

  İnsan Hakları Komisyonu Silivri Cezaevi’ni inceleyecek

  Hürriyetsiz medeniyet olmaz

  Özbek’in tutukluluğuna yapılan itiraza ret

  Pazartesi ders başı

  5 KADINDAN BİRİ, OKUMA YAZMA BİLMİYOR

  Düşen helikopterde incelemeler sürüyor

  Otoyollara süper polisler geliyor

  Numara taşımada son rakam: 1 milyon 100 bin

  Cep telefonu cebinde patlayan adam öldü

  Barajlar hâlâ boş

  Ehliyet sınavını 771. kez de geçemedi

  Biri bizi gözetliyor!

  YAŞANMIŞ ÖRNEKLER

  Google’dan yeni hizmet

  Yeni gezegen Dünya’ya benziyor

  Yazın doğanlar daha uzun oluyor

  Asude Konakları krize meydan okuyor

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır