"Gerçekten" haber verir 29 Aralık 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Haberler

Afetlere hazırlıklı değiliz

SAMSUN Sivil Savunma Müdürlüğü’nün yaptığı bir ankette, tabiî afetlere karşı halkın yeterli bilince sahip olmadığının ortaya çıktığı bildirildi.

İl Sivil Savunma Müdürü Hakkı Bülent Ünal, Sivil Savunma ve Toplum Afet Gönüllüsü eğitimlerine katılmak isteyenlere 38 sorudan oluşan anket uyguladıklarını belirtti. Eğitimlere katılan 500 kişiye uyguladıkları ankette, tabiî afet öncesi alınması gereken tedbirler, tabiî afet sırasında neler yapılması gerektiği, ilk yardım bilgileri, sığınaklar, yangın söndürme metotları, aile bireyleriyle daha önce muhtemel bir deprem için tatbikat yapılıp yapılmadığı ile ilgili soruların yer aldığını bildiren Ünal, sonuçların çarpıcı olduğunu ifade etti.

‘’500 kişiye uyguladığımız ankette soruların çoğu cevapsız kaldı’’ diyen Ünal, ankete katılanların yüzde 90’ının tabiî afetler ve alınması gereken tedbirlerlerle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını gördüklerini söyledi. Japonya’daki Kobe depreminden sonra yapılan bir istatistik çalışmasına göre insanların yüzde 35’inin kendi çabaları ile yüzde 33’ünün ailesi tarafından, yüzde 28’inin ise komşusu ve arkadaşları tarafından, yüzde 2.6’sının oradan tesadüfen geçenler tarafından kurtarıldığını söyleyen Ünal, profesyonel ekiplerce kurtarılanların oranının ise yalnızca yüzde 1.7 olduğunu vurguladı. Tabiî afetlerde kişinin hayatta kalması ve etrafındaki insanları da kurtarabilmesi için yeterli bilgiye sahip olmasının çok önemli olduğunun altını çizen Ünal, şunları kaydetti: ‘’Profesyonel ekiplerin sayısı bellidir. Deprem gibi olası bir afette ekiplerin ulaşacağı yerler de sınırlıdır. Bu durumda herkesin deprem, yangın, sel gibi doğal afetler öncesinde, sırasında ve sonrasında ne yapması gerektiğini bilmesi gerekir. Yaptığımız anketlerden ve diğer eğitim çalışmalarımızdan gördüğümüz ise tüm gerçekliğe rağmen hâlâ insanlarımızın afetlere karşı ne kadar hazırlıksız oldukları. Bunun için başta ana okulları olmak üzere eğitim hayatı boyunca bu bilgiler her yıl tazelenerek aktarılmalı ve insanlar tabiî afetlere karşı bilinçlendirilmelidir.’’

Türkiye’nin önemli bir kısmının birinci ve ikinci derece deprem kuşağında olduğunu, Samsun’un da ikinci derece deprem kuşağında yer aldığına işaret eden Ünal, yakın tarihte Bolu ve Marmara depremlerinin yaşanmasına rağmen, başta deprem olmak üzere afetlerle ilgili toplumun genelinde bilgi eksikliği olduğunun altını çizdi.

29.12.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İsrail’i yanlıştan dönmeye çağırıyoruz

  İsrail’in, Ankara Büyükelçiliği boş kalmadı

  İsrail’e lânet yağdı

  TBMM DUYARLI OLMAYA DÂVET EDİLDİ

  İSTİSMAR ETMEYİN, HAKKIMI VERİN

  DP lideri Soylu'dan Muharrem ayı mesajı

  Filistin için acil yardım kampanyası

  IMF yerine AB ile anlaşın

  Yeni bir kredi tuzağı

  Türkiye şehitlerine yürüdü

  Denizli beşik gibi

  Sicil affı geliyor

  Karadeniz petrolüne ABD ilgisi

  Kriz, Türk turizmine fırsat sağlayacak

  Serbest bölgelerde ticaret yüzde 4.1 arttı

  Afetlere hazırlıklı değiliz

  Motosiklet kazalarında artış

  Dershaneler zam yapmayacak

  Yüksekova’ya enerji verildi

  Karagöl de kurklığa yenildi

  Bagajı zarar gören yolcuya tazminat

  Kâbe’nin yolları-2008

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır