SAMSUN Sivil Savunma Müdürlüğü’nün yaptığı bir ankette, tabiî afetlere karşı halkın yeterli bilince sahip olmadığının ortaya çıktığı bildirildi.
İl Sivil Savunma Müdürü Hakkı Bülent Ünal, Sivil Savunma ve Toplum Afet Gönüllüsü eğitimlerine katılmak isteyenlere 38 sorudan oluşan anket uyguladıklarını belirtti. Eğitimlere katılan 500 kişiye uyguladıkları ankette, tabiî afet öncesi alınması gereken tedbirler, tabiî afet sırasında neler yapılması gerektiği, ilk yardım bilgileri, sığınaklar, yangın söndürme metotları, aile bireyleriyle daha önce muhtemel bir deprem için tatbikat yapılıp yapılmadığı ile ilgili soruların yer aldığını bildiren Ünal, sonuçların çarpıcı olduğunu ifade etti.
‘’500 kişiye uyguladığımız ankette soruların çoğu cevapsız kaldı’’ diyen Ünal, ankete katılanların yüzde 90’ının tabiî afetler ve alınması gereken tedbirlerlerle ilgili yeterli bilgiye sahip olmadığını gördüklerini söyledi. Japonya’daki Kobe depreminden sonra yapılan bir istatistik çalışmasına göre insanların yüzde 35’inin kendi çabaları ile yüzde 33’ünün ailesi tarafından, yüzde 28’inin ise komşusu ve arkadaşları tarafından, yüzde 2.6’sının oradan tesadüfen geçenler tarafından kurtarıldığını söyleyen Ünal, profesyonel ekiplerce kurtarılanların oranının ise yalnızca yüzde 1.7 olduğunu vurguladı. Tabiî afetlerde kişinin hayatta kalması ve etrafındaki insanları da kurtarabilmesi için yeterli bilgiye sahip olmasının çok önemli olduğunun altını çizen Ünal, şunları kaydetti: ‘’Profesyonel ekiplerin sayısı bellidir. Deprem gibi olası bir afette ekiplerin ulaşacağı yerler de sınırlıdır. Bu durumda herkesin deprem, yangın, sel gibi doğal afetler öncesinde, sırasında ve sonrasında ne yapması gerektiğini bilmesi gerekir. Yaptığımız anketlerden ve diğer eğitim çalışmalarımızdan gördüğümüz ise tüm gerçekliğe rağmen hâlâ insanlarımızın afetlere karşı ne kadar hazırlıksız oldukları. Bunun için başta ana okulları olmak üzere eğitim hayatı boyunca bu bilgiler her yıl tazelenerek aktarılmalı ve insanlar tabiî afetlere karşı bilinçlendirilmelidir.’’
Türkiye’nin önemli bir kısmının birinci ve ikinci derece deprem kuşağında olduğunu, Samsun’un da ikinci derece deprem kuşağında yer aldığına işaret eden Ünal, yakın tarihte Bolu ve Marmara depremlerinin yaşanmasına rağmen, başta deprem olmak üzere afetlerle ilgili toplumun genelinde bilgi eksikliği olduğunun altını çizdi.
|