BİLGİ Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslı Tunç, Türkiye’nin AB’nin 2010’a kadar hayata geçirilmesi hedeflenen medya ve bilgi toplumu özelinde koyduğu 111 eylemin sadece 3’ünü gerçekleştirdiğini aktardı.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Konrad Adenauer Vakfı işbirliğiyle ‘’Bilgi Toplumu ve Medya’’ konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Doç. Dr. Aslı Tunç, AB’nin 2008 İlerleme Raporunun belli bir bölümünün medya ve bilgi toplumu konusuna ayrıldığını ifade ederek, bu raporda ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü ve internete konulan sansürün yanı sıra, daha çok telekomünikasyon sektörünün altyapısı konusundaki büyük sorunların yer aldığını kaydetti.
Raporda da yer aldığı gibi, Haziran 2008 itibarıyla Türkiye’de sabit telefon abonesi sayısının 18 milyon, internet abonesi sayısının 5,4 milyon, mobil telefon abone sayısı oranının da yüzde 63.9 olduğunu ifade eden Tunç, şöyle devam etti:
“Türkiye, AB’nin 2010’a kadar hayata geçirilmesi hedeflenen medya ve bilgi toplumu özelinde koyduğu 111 eylemin sadece 3’ünü gerçekleştirdi. 2008 Raporuna göre medya ve bilgi toplumu konusunda AB’nin koyduğu 111 hedeften 3’ü tamamlandı, 45 tanesinin çalışmalarına devam ediliyor. 32 eylem henüz başlangıç aşamasında bulunuyor. 20 eylemin ise henüz çalışmasına başlanamamış.’’
Telekomünikasyon sektörüyle ilgili teknik sorunların yanı sıra Türkiye’nin internetle ilgili sorunları, basın ve ifade özgürlüğü sorunları bulunduğunu ve bunların da raporda yer aldığını belirten Tunç, raporda internet içeriğinin düzenlenmesine ilişkin sorunlara da dikkat çekildiğini söyledi.
|