Anayasa Mahkemesinin 8 üyesi, “Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından, ‘kapatılan belediyelerin dâvâ açma süresine ilişkin’ önceki gün yapılan açıklamanın, Anayasa Mahkemesinin görüşünü yansıtmadığını” bildirdi. Başkan Haşim Kılıç, açıklamanın, mahkemenin bu yöndeki görüşünü destekleyen altı üyesi adına yapıldığını söylemişti
Anayasa Mahkemesinin 8 üyesi, “Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından, ‘kapatılan belediyelerin dâvâ açma süresine ilişkin’ önceki gün yapılan açıklamanın, Anayasa Mahkemesinin görüşünü yansıtmamadığını” bildirdi. Başkan Haşim Kılıç ise, açıklamanın, mahkemenin bu yöndeki görüşünü destekleyen altı üyesi adına yapıldığını söyledi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, mahkemeye gelişinde gazetecilerin soruların üzerine Anayasa Mahkemesi Başkanlığının önceki günkü açıklamasının yalnız başına yaptığı bir açıklama olmadığını söyledi. Kararın 5’e karşı 6 üyenin oyuyla alındığını hatırlatan Kılıç, ‘’Bu kararda 6 arkadaşımızın ne demek istediğini bir kez daha kamuoyuna duyurmak istedik. Yapılan dünkü (önceki günkü) açıklama, benimle birlikte bu arkadaşların, yani çoğunlukta olan 6 arkadaşın arzusu, onayı ve isteği doğrultusunda yapılmıştır. Yalnız başıma yaptığım bir açıklama değildir’’ diye konuştu.
“İŞ, YSK’NIN İRADESİNDE”
KILIÇ, ‘’YSK kararı doğrultusunda belediyeler tekrar seçime girebilecek. Bir noktada sizin kararınız işlevsiz kılınmış oldu. Bundan sonra süreç nasıl işleyecek?’’ sorusunu şöyle cevapladı: ‘’Tabii ki biz, mahkeme başkanı ve üyeleri, verdiği kararın arkasında durmak, verdiği kararın ne demek istediğini anlatmak ve onun sahibi olmak durumundayız. Karar eğer, dışarıda mahkememizin iradesi dışında bir noktaya götürülmüşse, bunu kamuoyuna açıklamak da bizim görevimizdir. Bundan sonra iş, tamamen Yüksek Seçim Kurulunun iradesi ve inisiyatifi içerisindedir. Buna onlar karar verecek. Bunun bizimle bir ilgisi yok. Biz, Anayasa Mahkemesinin bu konuda ne demek istediğini dünkü açıklamamızda bildirmek istedik. Bundan ibarettir.’’ ‘’Yazılı açıklamanın ardından yüksek yargıda çatlak olduğu’’ görüşlerini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Kılıç, ‘’Hayır. Çatlak, kurumlar arasında böyle bir kavga, öfke, kin asla olmaz’’ dedi.
KILIÇ'A 8 ÜYEDEN İTİRAZ GELDİ
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Cafet Şat, A. Necmi Özler, Fettah Oto, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş’ın imzaları bulunan açıklamada, şunlar kaydedildi: “Anayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından 24 Aralık 2008 gününde yapılan açıklama, Anayasa Mahkemesinin görüşünü yansıtmamaktadır. Anayasa’nın 149. maddesine göre, Anayasa Mahkemesi, Başkan ve on üye ile toplanır, salt çoğunluk ile karar verir. Bu bağlamda, belirtilen usule uyularak yapılmayan açıklamalar Mahkeme görüşü olarak kabul edilemez. Öte yandan, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmasından, anayasal görev, yetki ve sorumluluk, ilgili kurum ve kuruşlara aittir. Önceden haberdar olmadığımız, bu nedenle de oluşumuna hiçbir katkıda bulunamadığımız açıklamaya katılmıyoruz.”
İLGİNÇ AYRINTI
Anayasa Mahkemesinin 8 üyesinin yaptığı açıklamada ilginç ayrıntı dikkat çekti. Açıklamada imzası olan üyeler olarak da, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Cafet Şat, A. Necmi Özler, Fettah Oto, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş’ın adı sıralandı. İlk bakışta bu açıklama Haşim Kılıç’ın, ‘Kararın 5’e karşı 6 üyenin oyuyla alındığı’ bilgisi ile çelişiyor görünse de gerçek böyle değildi. Açıklamada imzası bulunan üyelerden Cafet Şat ve Fettah Oto, yedek üye olup alınan kararda oy hakkı bulunmazken, üye A. Necmi Özler ise söz konusu oylamaya katılmamış, yerine katılan üye de ‘Kapatılan belde belediyelerin yerel seçimlere girmesinin anayasa ihlali olacağı yönünde’ oy kullanmıştı.
|