Türk iş dünyası, dünyayı saran küresel kriz yüzünden bazı ekonomik göstergelerde sapmaların yaşandığı 2008’i geride bırakırken, krizin etkilerinin önümüzdeki yıl daha fazla hissedileceği endişesini taşıyor. Krizden dolayı bu yılın son çeyreğinde bazı tasarruf tedbirleri alan iş dünyasının, önümüzdeki yıl da bu tedbirlere devam etmesi bekleniyor. Bu yıl artış gösteren iş yeri kapanmalarının yanı sıra, daralma, satın alma ve birleşmelerin de 2009’da artmasının muhtemel olduğu belirtiliyor.
BÜYÜME SIFIRLANACAK
TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, önümüzdeki günlerde çıkması beklenen 2008 yılı dördüncü çeyrek büyümesinin daha da düşük seviyelerde olacağını, bunun 2008 genelini ortalamada biraz daha aşağıya çekebilme riski taşıdığını kaydederek, “Önümüzdeki yıl ile ilgili yüzde 2’lik büyümeyi biraz iyimser görüyorum. Türkiye’nin, hiç değilse, sıfırlar seviyesini muhafaza etmesini dahi bir başarı olarak öngörmek lâzım” şeklinde konuştu.
TÜRK iş dünyası, dünyayı saran küresel kriz sebebiyle bazı ekonomik göstergelerde sapmaların yaşandığı 2008’i geride bırakırken, krizin etkilerinin önümüzdeki yıl daha fazla hissedileceği endişesi taşıyor. Yılın ikinci yarısında krizin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin giderek belirginleşmesiyle üretim, ihracat ve istihdamın yanı sıra, tüketim ve yatırım harcamaları ile yabancı sermaye yatırımlarında da düşüşler oldu. Döviz kurunda oynamalara sebep olan kriz, şirketler için finansman imkânlarını da zorlaştırdı. Tüketim ve harcamalar ile finansal kaynaklardaki daralmanın reel kesimde üretim, satışlar, karlılık ve istihdam üzerindeki azaltıcı etkisinin 2009’da daha fazla hissedileceği ifade ediliyor. Krizden dolayı bu yılın son çeyreğinde bazı tasarruf tedbirleri alan iş dünyasının, önümüzdeki yıl da bu tedbirlere devam etmesi bekleniyor. Bu yıl yükseliş gösteren iş yeri kapanmalarının yanı sıra, satın alma ve birleşmelerin de 2009’da artmasının muhtemel olduğu belirtiliyor. İş dünyası, küresel belirsizliğin etkilerinin devam etmesi sebebiyle tedirgin olmakla birlikte 2009’un ikinci yarısında toparlanma beklentisi taşıyor.
“SIFIRLAR SEVİYESİNİN MUHAFAZA EDİLMESİ BİLE BAŞARI”
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Ali Kibar, önümüzdeki günlerde çıkması beklenen 2008 yılı dördüncü çeyrek büyümesinin daha da düşük seviyelerde olacağını, bunun 2008 genelini ortalamada biraz daha aşağıya çekebilme riski taşıdığını kaydetti. Kibar, “Önümüzdeki yıl ile ilgili yüzde 2’lik büyümeyi biraz iyimser görüyorum. Türkiye’nin, hiç değilse, sıfırlar seviyesini muhafaza etmesini dahi bir başarı olarak öngörmek lâzım” şeklinde konuştu.
“DAHA DA KARANLIK BİR TABLO BEKLİYOR”
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük de, 2008’in Türk sanayisi açısından olumsuz anlamda bir dönüm noktası olduğunu, 6 yıl aradan sonra ilk defa 2008’de sanayi üretiminin 3 ay üst üste küçüldüğünü ifade etti. Küçük, Kasım ve Aralık aylarında sanayi üretiminde muhtemelen daha yüksek oranlı küçülmelerin gündeme geleceğini belirterek, 2009’da ise “en azından” yılın ilk yarısı için “çok büyük ihtimalle” daha da karanlık bir tablonun kendilerini beklediğini söyledi.
“TÜM EKONOMİ KRİZİ DAHA FAZLA HİSSEDECEK”
Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Nevzat Öztangut da yılın ilk 9 ayında millî gelirdeki reel büyümenin yüzde 3’te kaldığını, bu rakamın yıl sonunda daha da düşük gerçekleşmesinin beklendiğini kaydetti. Öztangut, “Halihazırda resmî büyüme hedefi yüzde 4. Bu hedef kriz ortaya çıkmadan önce belirlenmişti. Mevcut şartlar altında hedeflenen büyüme oranının altında kalınacağı tahmin ediliyor. Diğer bir deyişle 2009 yılında tüm ekonomi, krizi daha fazla hissedecek” diye konuştu.
“DAHA YAVAŞ BİR YIL BEKLİYORUZ”
Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal da 2008’de doğrudan yabancı yatırım miktarının 15 milyar dolar civarında olmasının beklendiğini ifade etti. Uysal, 2009’da işlerin biraz daha yavaşlayacağına ve yatırımda 15 milyar doların altında bir rakam beklemek gerektiğine işaret ederek, “YASED olarak hâlâ 10-15 milyar dolar penceresinde bir doğrudan yabancı yatırım girişinin doğru olacağını düşünüyoruz. Ama bu da tabiî belli şeyleri yerine getirmek şartıyla...” şeklinde konuştu.
|