ORTADOGU Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Avrupa Çalışmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Atilla Eralp, 2004 yılından sonra Türkiye’nin müzakerelere başlamasıyla ilişkilerde yeniden düşüş görüldüğünü belirterek, “Türkiye içinde AB’ye girme konusunda heves azaldı.
Hükümet şüpheci olmaya başladı” dedi. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) bünyesindeki AB Araştırma ve Uygulama Merkezi’nce TÜBİTAK’ın desteğiyle ‘’21. Yüzyılda Türkiye-AB İlişkileri’’ konulu konferans düzenledi.
İEÜ Konferans Salonu’ndaki konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. Eralp, Türkiye’nin 1959’daki AB’ye üyelik başvurusunun üzerinden yarım yüzyıl geçtiğini belirterek, bu ilişkide ‘’çok da başarılı bir süreçten söz edilemediğini’’ söyledi. Türkiye-AB ilişkilerinde iniş ve çıkışlar yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Eralp, 1959’dan 70’li yıllara kadar geçen dönemin olumlu, 1970’lerden 1999’a kadar olan dönemin gergin, 1999’dan sonraki dönemin olumlu geçtiğini kaydetti. 2004 yılından sonra Türkiye’nin müzakerelere başlamasıyla ilişkilerde yeniden düşüş görüldüğünü belirten Eralp, şöyle konuştu: ‘’Müzakerelerin başlamasıyla AB’de genişleme konusunda krizler yaşandı. Türkiye bu süreçten olumsuz etkilendi. Türkiye içinde de AB’ye girme konusunda heves azaldı. Hükümet şüpheci olmaya başladı. Bunun yanında olumlu faktörler de söz konusu. Kıbrıs sorununun çözümü için görüşmeler sürüyor. Kıbrıs faktörü Türkiye’nin AB ilişkilerini olumsuz etkiliyordu. Adada görüşmeler var. Bu sorun çözülecek gibi olursa Türkiye bakımından olumlu gelişmeler olabilir. 2009 yılı Türkiye ve AB için çok önemli. 2009 sonunda AB zirvesi, AB-Türkiye ilişkilerini Kıbrıs bakımından inceleyecek.’’ Konferansa Avrupa Üniversitesi Enstitüsünden Prof. Dr. Philippe Schmitter, İEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsünden Yrd. Doç. Dr. Işık Gürleyen ve Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Kentmen, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden öğretim görevlisi Özgehan Şenyuva da konuşmacı olarak katıldı. İzmir / aa
|