TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Türkiye’de hak ihlâllerinin giderek endişe verici boyuta ulaşırken, siyasî iktidarın takındığı ‘bireye karşı devleti koruyan’ tavrın, Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde benimsediği Kopenhag Kriterleri ile ters düştüğünü bildirdi.
TÜSİAD’tan Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun, 10 Aralık 1948 yılında İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni kabul etmesi kapsamında kutlanan “İnsan Hakları Günü” dolayısıyla, yazılı bir açıklama yapıldı.
Türkiye’de insan hakları standartlarının yükseltilmesi çalışmalarının, Helsinki Zirvesi’yle başladığı ve AB adaylık süreci ile yükselişe geçtiği belirtilen açıklamada, çalışmalar kapsamında, 2001 yılından itibaren, Anayasa’da ve sayısız kanunda değişiklik yapıldığı ve pek çok alandaki uygulamalarda iyileştirmeler gerçekleştirildiği kaydedildi.
Bu çabaların, Türkiye’nin AB üyeliği hedefine yaklaşmasına yardımcı olduğu ve tam üyelik müzakerelerinin 2005 yılında başlatıldığı hatırlatılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Tam üyelik müzakerelerinin başlamasıyla birlikte, siyasî iktidarın reform hızında ve uygulama performansında görülen belirgin yavaşlama, giderek kamunun tüm birimlerine sirayet etmiştir. Bu yavaşlamayla gündemden düşen insan hakları, maalesef son yıllarda yaşanan ihlâllerle, yeniden, fakat bu kez olumsuz bir manzara ile gündeme gelmektedir.
Türkiye’de ifade özgürlüğü, kültürel haklar, azınlık hakları ve adil yargılanma hakkı gibi alanlarda ilerleme beklenirken, en temel insan hakkı olan yaşama hakkının dahi kamu görevlileri tarafından ihlâl edildiğine şahit olunmaktadır.”
“İNSAN HAKLARI ALANINDA
SAĞLANAN GELİŞME İÇSELLEŞTİRİLEMEDİ”
Açıklamada, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni 1949’da imzalayan Türkiye’nin, insan hakları standardını en üst seviyeye çıkarmak için kalan son adımları atmak yerine, 1990’lı yılların ortalarında yaşanan işkence, kötü muamele ve kolluk aşırılıkları ile tekrar karşılaştığı savunularak, “Sorumlu mevkidekilerin, bu olayların soruşturulması ve suçluların cezalandırılması konusundaki isteksiz tutumu, kamuoyu vicdanını rahatsız ederken, bu tür hak ihlâllerinin tekrarının önlenmesi konusunda da kaygı uyandırmaktadır” denildi.
TÜSİAD’ın açıklamasında şunlar kaydedildi: “Kolluk güçlerinin toplantı ve gösteri yürüyüşlerini bastırmakta kullandığı yöntemler ve mülkî idarenin bazı gösteri yürüyüşleri karşısında aldığı ölçüsüz tavır da idarenin insan hakları alanında sağlanan gelişmeyi içselleştiremediğini göstermektedir. Bugünkünden daha ileri bir hak ve özgürlükler blokunun ise, mevcut idarî kapasite ile nasıl uygulanabileceği maalesef şüphelidir.
Siyasî iktidarın, demokrasi ve insan haklarını geliştirme gündemine geri dönmesi ve kamu idaresini yeniliklere adapte etmesi gerekmektedir. Türkiye’de hak ihlâlleri giderek endişe verici boyuta ulaşırken, siyasî iktidarın takındığı ‘bireye karşı devleti koruyan’ tavır, Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde benimsediği Kopenhag Kriterleri ile ters düşmektedir.” İstanbul / aa
|